social

Bannerele de pe viaduct, vandalizate cu simbolurile agresiunii ruse în Ucraina: Poliția caută făptașul

Foto: Facebook/ Dumitru Alaiba
21 мая 2022, час 17:37
Делиться:

Mai multe bannere de pe viaduct cu mesaje împotriva războiului au fost vanadalizate și tăiate în semnul V, simbol al agresiunii ruse în Ucraina, interzis prin lege în Republica Moldova. Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook, de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

Acesta se arată revoltat de faptul cum unii au distrus panourile care promovează un mesaj anti-război, și susține că după părerea lui, „educația a eșuat din păcate”.

„Niște netrebnici au vandalizat bannerele cu mesaj împotriva războiului din Ucraina instalate de Purcari Wines cu litera V - simbol al războiului, pe viaduct. Să vandalizezi un mesaj anti-război cu un simbol pro-război. Ce se întâmplă în acea minte, oare? Inviți, cumva, război? Îți place că mor oameni în Ucraina? Vrei mai mult? Vrei mai aproape? Bați din palme când vezi imagini din Bucea, Irpin, Mariupol? Sper mama și tata sunt mândri de așa odrasle. Au eșuat în educație, din păcate”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Deputatul speră ca făptașii să fie identificați, chiar dacă acolo nu există camere de supraveghere. 

„Dincolo de identificare și penalizare, cel mai important este sensibilizarea. E greu, lent, dar important. Trebuie să avem o conversație la acest subiect. Atâta, cât va fi necesar. Războiul dezlănțuit de Federația Rusă în Ucraina este răul. Nu are justificare. Mor mii de oameni. 
De aceea o să continui să sensibilizez oamenii din jurul meu la acest subiect, în pofida criticilor pe care le văd. Este important să discutăm. E important să ajutăm toți oamenii din jurul nostru să înțeleagă un adevăr simplu: Război = răul în forma sa pură”, mai scrie acesta

„Responsabilitatea morală pentru așa discurs și comportament pro-război o poartă în primul rând acei lideri de opinie care justifică, susțin sau încurajează acțiunile Federației Ruse. După ei se ia lumea. În primul rând responsabilitatea e la politicieni absolut iresponsabili. Cei care sfidează realitatea și faptele. Cei care flutură cu panglici negru-oranj. Panglica negru-oranj, Z, V - sunt printre ultimele lucruri pe care le-au văzut mulți oameni pașnici în Ucraina înainte de a fi omorâți”, a încheiat mesajul, Dumitru Alaiba.

Contatctată de echipa TV8.md, pentru a afla dacă făptașul a fost identificat, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, a declarat că nu, iar poliția investighează cazul.

„Angajații poliției întreprind toate măsurile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cât și identificarea făptașului care a comis aceasta faptă și atragerea la răspundere conform legislației”, a declarat Natalia Stati.

Tv8.md reamintește că, potrivit unui proiect de lege aprobat de Parlament, pe teritoriul R. Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V” și panglica „Sf. Gheorghe”, care reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. 

Astfel, pentru confecționarea, vânzarea, deținerea și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei, iar cele juridice – de la 9.000 până la 18.000 de lei. 

Proiectul de lege a fost votat în lipsa deputaților socialiști și comuniști care s-au opus votului și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar cei din Partidul Șor s-au abținut.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram