Sci-Tech&Media

/ВИДЕО/ Irina Streapco, jurnalistă din Odesa, povestește cum a ajuns să facă parte din echipa de știri de la TV8

21 мая 2022, час 09:49
Делиться:

S-a refugiat din Ucraina, din cauza războiului, iar în țara noastră și-a găsit nu doar adăpost, dar și un loc de muncă. De ceva timp, Irina Streapco, jurnalistă din Odesa, face parte din echipa TV8. Deși posedă și limba română, a decis să dea o mână de ajutor colegelor de la știrile în limba rusă. Ba mai mult, o puteți vedea și la ecran, dat fiind că, periodic este și prezentatoare a buletinului de știri. Ce crede Irina despre această etapă a vieții sale, experiența de la TV8, dar și tragedia prin care trece țara sa, vedeți în reportajul ce urmează. 

De o săptămână, știrile de limbă rusă de la TV8 au o nouă prezentatoare. Irina Streapco, jurnalistă de profesie, a ajuns în Republica Moldova ca mulți alți cetățeni ai Ucrainei. De frica războiului, a fost nevoită să-și părăsească orașul de baștină - Odesa, în căutarea unui loc mai sigur și mai departe de zgomotul asurzitor al alarmelor aeriene: 

„A vrut cred că soarta să fiu astăzi aici. Niciodată, vă spun sincer, nu am plănuit, să plec din țara mea, dar știm cu toții ce s-a întâmplat. Cea mai mare nenorocire care a putut să se întâmple în țara mea este războiul”.

Vă întrebați de unde știe atât de bine limba română? Ei bine. Irina s-a născut într-o localitate din regiunea Odesa, în care băștinașii folosesc un dialect al limbii române pentru a comunica între ei.

„Vreau să vorbesc cu dvs în română, pentru că limba română este limba de stat în Moldova, iar limba de stat trebuie respectată. Cărțile le citesc în română, cunosc româna, în școală am învățat româna, toate obiectele le-am învățat în română”.

La TV8, a ajuns la sugestia apropiaților, care au sfătuit-o pe Irina să opteze pentru a face parte din echipa noastră de jurnaliști:

„Când am ajuns în Chișinău, am întrebat colegii care este postul tv cu o viziune europeană, care reflectă tot ceea ce se întâmplă în țara mea și susține țara mea, unde se spune că în Ucraina se întâmplă război și nu altceva. Mi-au spus imediat: TV8. Atunci eu nici nu m-am gândit la alt canal, a vorbit și șefii canalului si am ajuns la concluzia că eu rămân aici să lucrez”.

De aproape o lună, Irina muncește cot la cot în redacția de știri, iar de o săptămână este și noua prezentatoare a buletinului de știri de limbă rusă, făcând echipă cu Iana Stepanenco. Le puteți urmări, de luni până vineri, începând cu ora 22. 

„Eu vreau să fiu eu de folos, nu vreau să mă simt refugiată, vreau să fiu un om care aduce folos țării în care acum se află”.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram