social

Obligativitatea prezentării certificatului de înmatriculare ar putea fi anulată. Alaiba: „O să ajustăm legislația”

Foto simbol
21 июня 2022, час 12:49
Делиться:

Conducătorii auto ar putea fi scutiți de obligativitatea prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. Cu o inițiativă în acest vine deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, care își propune „să ajusteze legislația”.

Potrivit anunțului făcut de deputatul PAS, inspectorii de patrulare vor putea verifica certificatul de înmatriculare online.

„Una din preferatele mele ocupații este să elimin hârțoagele. Deci, minus încă o hârțoagă (de data asta e mai degrabă plastic, dar o să păstrăm metafora). Vrem să anulăm obligativitatea prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. Va trebui să-l aveți fizic cu voi doar când călătoriți peste hotarele țării. Pe teritoriul Republicii Moldova datele din certificatul de înmatriculare pot fi verificate online. O să ajustăm legislația”, scrie Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook.

„În decembrie am exclus obligativitatea deținerii permisului de conducere (a plasticului), pentru că șoferii pot fi verificați fără acest plastic. Astfel, după următoarea modificare, șoferii nu vor trebui să-și bată capul de hârțoage când pornesc la drum. Poliția le poate identifica atât autovehicul, cât și pe ei, fără prezentarea fizică a actelor. Această obligativitate este în primul rând o incomoditate, dar și motiv de a primi o amendă”, mai scrie deputatul.

Potrivit acestuia, în prezent, în cazul în care șoferii nu dețin certificatul de înmatriculare la ei în momentul în care sunt stopați, primesc o amendă de 300 de lei.

Dacă nu ai certificat de înmatriculare - plătești amendă 300 de lei, chiar dacă ai actele în regulă, doar, poate le-ai uitat pe acasă. Poate cândva asta avea sens, când nu aveam e-guvernare, dar acum această măsură e depășită de timp. Lucrurile se întâmplă online.  În 2021 pe articolul respectiv au fost întocmite 5794 procese verbale, iar suma amenzilor a fost de 1,52 mln lei. Acești bani vor rămâne pe viitor în buzunarele șoferilor”, conchide deputatul.

TV8 reamintește că în noiembrie 2021 Guvernul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative, care vizează modificarea Legii privind siguranța traficului rutier și a Codului Contravențional, astfel conducătorii auto nu sunt obligați să dețină asupra lor permisul de conducere. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram