social

/ВИДЕО/ Reacția „Avia Invest”, la amenda Consiliului Concurenței: „Ilegală și absurdă. Va fi contestată în instanță”

21 июня 2022, час 10:11
Делиться:

Compania „Avia Invest” SRL (operatorul Aeroportului Internațional Chișinău) consideră decizia Consiliul Concurenței de a amendat compania cu 31,21 milioane de lei, pentru că a ignorat executarea unei decizii una „ilegală și absurdă”. Totodată, compania menționează că va contesta decizia în instanța de judecată.

„Decizia Consiliului Concurenței privind sancționarea Avia Invest cu o amendă 31,21 de milioane de lei este una ilegală și absurdă, fapt pentru care va fi contestată de către compania Avia Invest în instanța de judecată. Este important de menționat faptul că anterior Consiliul Concurenței a efectuat investigații similare și a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numită poziție dominantă pe piață”, se arată în nota informativă remisă de Companie.

„Avia Invest a atacat decizia respectivă în judecată și a obținut câștig de cauză. Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză companiei Avia Invest și a anulat în Februarie 2018 decizia Consiliului”, mai precizează Avia Invest.

Reacția companiei vine la o zi după ce luni, 20 iunie, Consiliul Concurenței a amendat compania „Avia Invest” SRL (operatorul Aeroportului Internațional Chișinău) cu 31,21 milioane de lei, sumă ce trebuie să achite suma dată până pe 31 ianuarie.

Mai exact, Consiliul Concurenței a constatat două practici abuzive implementate de „Avia Invest” SRL în raport cu întreprinderea „MGH Ground Handling” SRL (una din întreprinderile care prestează servicii de handling la sol în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău).

Anterior, în cadrul ediției din 9 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, președintele CC, Alexei Gherțescu, a declarat că Avia Invest urmează să fie sancționată pentru abuz de poziție dominantă pe piață, după ce nu a executat o decizie luată de Consiliul Concurenței. 

În 2020, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest” cu 31,63 milioane de lei, pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilitățile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

După ce Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că a sancționat „Avia Invest” SRL, compania a venit cu o reacție în care afirmă că CC a luat o decizie absurdă și ilegală.

„Consiliul Concurenței a luat această decizie în urma unei investigații extinse în perioada anilor 2015-2019. Plângerea a fost depusă de compania MGH Ground Handling, care deservește la sol zborurile aeriene. Această companie încerca să obțină un contract de arendă cu Avia Invest a unui teren pe teritoriul Aeroportului pentru o perioadă de trei ani. Accentuăm că gestionarul aeroportului – inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău în calitate de întreprindere de stat, până la concesionare, cât și Avia Invest, după concesionare, nu a semnat cu nimeni astfel de contracte, pentru o perioadă mai mare de un an. Dar MGH Ground Handling a încercat în mod deliberat să obțină o soluție care contravine înțelegerilor convenite anterior”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Avia Invest, anterior, Consiliul Concurenței a efectuat același tip de investigații, de asemenea, în baza plângerilor depuse de MGH Ground Handling. Și atunci a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numita poziție dominantă pe piață. Avia Invest a atacat decizia respectivă în judecată și a obținut câștig de cauză în instanțele de toate nivelele. Atât Judecătoria, cât și Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție i-au dat câștig de cauză companiei Avia Invest și au anulat decizia Consiliului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Alexei Gherțescu: Compania Avia Invest urmează a fi sancționată pentru abuz de poziție dominantă

10 июня 2022, 07:06

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram