economic

/VIDEO/ Agricultorii din mai multe raioane au ieșit din nou la protest: Și-au scos tractoarele pe traseu

21 июня 2022, час 10:17
Делиться:

Agricultorii din mai multe raioane au ieșit la protest. Aceștia și-au scos tehnica agricolă în semn de protest pe străzile din raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești și cer Guvernului restituirea  sumelor depline la toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, dar și  compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor din ultimele șase luni.

Din imaginile trimise de fermieri pe adresa redactia@tv8.md, se vede cum în mai multe raioane tot mai mulți fermieri se adună pentru a protesta.

Rezina

Fălești

Ungheni

Căușeni

TV8.md reamintește că luni, 20 iunie, Agricultorii din cadrul Asociației Forța Fermierilor (AFF) au anunțat că vor ieși la protest marți, 21 iunie, deoarece autoritățile nu ar fi reacționat la solicitările lor.

„Evenimentul poartă un caracter economic și orice tentativă de alipire a forțelor politice la acest protest va fi imediat curmată. Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile – factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină mâine în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se arată într-o declarație a AFF.

Potrivit aceleiași declarații, fermierii vor cere deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 de mii de tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Într-un comunicat remis la fel luni, Guvernul informa că accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%.

Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram