social

Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, cercetat pentru îmbogățire ilicită a fost plasat în arest la domiciliu

22 июня 2022, час 14:19
Делиться:

Procuratura Anticorupție (PA), informează că miercuri, 22 iunie, procurorii au contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 20 iunie 2022 prin care s-a dispus înlocuirea arestului preventiv aplicat în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile.

Procurorii și-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanței de judecată.

„La eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința persoanei vizate, instanța de judecată nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare”, se arată în nota informativă remisă de PA.

Amintim că, ex-directorului SIS este vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică. Pe 28 aprilie, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul procurorilor anticorupție, astfel acesta a fost plasat în Penitenciarul nr. 13. 

TV8 precizează că, la sfârșitul lunii martie, procurorii anticorupție au descins la fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Potrivit PA, Botnari este vizat într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

Mai exact, acesta este bănuit că în perioada anilor 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, în scopul de a-și ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal, a pus în aplicare un plan infracțional ce consta în procurarea pentru sine a unor bunuri mobile și imobile prin intermediul unor persoane interpuse și înscrierea fictivă a dreptului de proprietate pe numele rudelor sau a persoanelor de încredere. 

Fostul director al SIS a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acesta a dat declarații referitor la circumstanțele cazului, însă nu își recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit.

Vasile Botnari a fost un apropiat al fostului lider PD Vlad Plahotniuc și singurul care a fost găsit vinovat în dosarul expulzării profesorilor turci și a achitat 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la CEDO drept prejudiciu și  380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea celor șapte profesori turci de la liceul „Orizont”. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent:t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram