economic

Igor Grosu, despre protestul agricultorilor: „Trebuie să ținem cont de toate realitățile. Să ne gândim și la pensionari”

22 июня 2022, час 14:05
Делиться:

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, recunoaște că „agricultorii sunt într-o situație complicată”, însă îi îndeamnă să nu uite că nu doar ei au nimerit în această criză. Invitat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8, spicherul a declarat că restituirea accizelor la motorină ar însemna peste 277 de milioane de lei din bugetul statului.

„Că cetățenii Republicii Moldova pot protesta este un drept și este important ca să o facă într-un cadru civilizat și să respecte legea...Sunt într-o situație complicată și nu doar ei și aici trebuie să amintim că noi nu avem alături un război groaznic în care mor oameni și care a adus la zeci de mii de pierderi omenești. Acest război are repercursiuni dramatice asupra pieței și de gaz și de carburanți și de energie și produse alimentare”, a declarat Igor Grosu.

„Da, ei au avut mai multe runde de discuții. În ultima discuție li s-a spus că este disponibilitatea să se restituie accizele la motorină. Asta ar însemna 277 de milioane de lei, ceea ce nu este puțin pentru Republica Moldova. Acum știu că o să se discute despre mecanisme și cum se va face acest lucru. Eu vreau să le amintesc că noi am mers în înaintarea lor și când anul trecut a fost pusă interdicție pe exportul de porumb, noi ne-am uitat la datele furnizate de agricultori.

Cât despre organizarea protestul, Grosu a declarat că apreciază faptul că a fost organizat civilizat.

„Am văzut că a fost un protest foarte civilizat și pe mulți dintre ei îi cunosc, dar trebuie să ținem cont de toate realitățile în care noi ne aflăm acum. Noi trebuie să ne gândim și la agricultori, mai ales acum, dar trebuie să ne gândim și pensionari, și la funcționari, și la medici, și la profesori”, a conchis spicherul.

TV8 reamintește că marți, 21 iunie, agricultorii din asociația condusă de fostul deputat Alexandr Slusari au ieșit la proteste în 14 raioane. Ca să se facă și mai auziți, fermierii au scos în stradă tractoare și s-au plâns de scumpirea motorinei și, respectiv, cer scoaterea accizelor.

Într-un comunicat remis luni, Guvernul informa că accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%.

Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram