economic

Prim-ministra vrea o strategie de securitate alimentară. „Trebuie să oferim o predictibilitate”

Foto: tv8.md
22 июня 2022, час 09:41
Делиться:

Prim-ministra Natalia Gavrilița vrea o strategie de securitate alimentară până la sfârșitul acestei luni. Potrivit premierului, documentul este o necesitate în special condițiile războiului din Ucraina. 

„Trebuie să oferim o predictibilitate, care sunt planurile noastre, care ar fi resursele suplimentare pe care le putem aloca, așa cum am luat decizia să compensăm 100% pentru acciza la motorina, pentru întreprinderile mici și mijlocii, am discutat despre subvenționare la un litru de lapte”, a spus Gavrilița în debutul ședinței de miercuri, 22 iunie, a Cabinetului de miniștri. 

„Să decidem politica în acest domeniu, care sunt mecanismele de implementare, toată lumea știe că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina”, a adăugat prim-ministra. 

Totodată, Natalia Gavrilița i-a cerut ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, să fie întreprinse măsuri pentru asigurarea populației cu lemne de foc, în special a categoriilor vulnerabile.

„Să ne asigurăm că nu cresc prețurile, dacă este nevoie, să solicităm asistență din exterior. Aș vrea să văd un program de aprovizionare cu lemne, știu că se lucrează la o strategie de securitate energetică, care va fi gata spre toamnă”, a punctat premierul țării.  

Menționăm că accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată, luni, 20 iunie, de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, organizată la Guvern.

Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2.980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 de milioane de lei.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram