externe

Un activist riscă închisoare pe viață după ce i-a cerut lui Xi să demisioneze, pentru că „nu este suficient de deștept”

22 июня 2022, час 22:10
Делиться:

Un cunoscut activist chinez pentru drepturile omului este judecat, miercuri, 22 iunie, pentru „acuzații de subminare a puterii statului”, după ce i-a cerut liderului Xi Jinping să demisioneze pentru că „nu este suficient de deștept”, scrie CNN. Bărbatul riscă pedeapsă cu închisoare pe viață, potrivit Digi24.

Xu Zhiyong, jurist și apărător al drepturilor omului, s-a prezentat miercuri în fața unui tribunal local din Linshu, acolo unde a fost judecat cu ușile închise, pe motiv că audierea „implică secrete de stat”.

Xu, în vârstă de 49 de ani, a fost arestat după ce a participat la un summit despre probleme de actualitate și societate civilă în decembrie 2019. Autoritățile chineze au reținut atunci zeci de participanți, însă Xi a reușit să fugă și să se ascundă, până în februarie 2020, când a fost prins.

În timp ce se ascundea de autorități, Xu a redactat o scrisoare deschisă adresată liderului Xu Jinping, în care îi cerea acestuia să demisioneze - un apel surprinzător de direct care a fost rapid cenzurat pe rețele sociale.

A cere public demisia unui lider este un act extrem de riscant în China, unde disidența politică este aspru reprimată și pedepsită.

În scrisoarea sa, Xu a lansat un atac puternic asupra politicilor lui Xi, de la înăsprirea controalelor Partidului Comunist asupra economiei până la suprimarea libertăților din Hong Kong și gestionarea focarului inițial de Covid din Wuhan.

„Nu cred că ești o persoană rea. Pur și simplu nu ești suficient de deștept”, a scris el. „Prin urmare, vă îndemn din nou – ceea ce cred că este, de asemenea, un sentiment larg răspândit: domnule Xi Jinping, vă rog să demisionați”.

Scrisoarea a contribuit la acuzarea lui Xu de subversiune, cea mai gravă infracțiune politică, care presupune o pedeapsă maximă de închisoare pe viață, sunt de părere juriștii.

Potrivit acestora, Xu ar putea primi o pedeapsă grea, deoarece aceasta ar fi a doua oară când ar fi închis. În 2014, Xu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că „a adunat mulțimi pentru a perturba ordinea publică”.

„Pentru prizonierii politici, al doilea termen de închisoare este de obicei mai lung decât primul”, a declarat Teng Biao, un cunoscut activist chinez pentru drepturile omului, aflat acum în Statele Unite.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram