Reprezentanta întreprinderii Apă-Canal, Irina Gutnic, cere repetat Consiliului Municipal Chișinău (CMC) majorarea serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare în municipiu. Potrivit acesteia, începând cu ziua de joi, Apă-Canal riscă să fie deconectată de la energie electrică, ceea ce înseamnă că întreprinderea își va sista activitatea.
„Avem o situație excepțională. Ieri compania Apă-Canal a primit prescripția de la Premier Energy că, în cazul în care nu achităm datoria de 5,6 milioane de lei pentru energie electrică, pe data de 24 operatorul va interveni și va deconecta Apă-Canal de la electricitate”, a menționat Irina Gutnic, reprezentanta întreprinderii Apă-Canal, în cadrul ședinței CMC.
TV8.md precizează că astăzi, 22 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi sunt 27 de subiecte, printre care și aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, prestat de „Apă-Canal Chișinău”.
TV8.md reamintește că primarul Ion Ceban a venit pe 8 noiembrie, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, cu un discurs înflăcărat, presărat cu acuzații la adresa PAS. Totul din cauza unei noi tentative a aleșilor locali de a majora tariful la apă și canalizare. Ceban s-a enervat, după ce reprezentantul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a declarat, de la tribuna CMC, că nu există motive pentru această scumpire. Se întâmplă după ce, ieri, ANRE a scris că CMC nu poate majora tariful fără avizul lor. Ca urmare, subiectul a fost amânat pentru o altă ședință a Consiliului.
„Tariful va fi calculat în conformitate cu exigențele Metodologiei și avizul va fi, reieșind din rezultatele calculului dat”, a declarat șeful departamentul energie electrică și regenerabilă, ANRE, Alexandru Mija.
Înainte de a începe dezbaterile asupra tarifului pentru consumul de apă și canalizare, la tribuna CMC a fost invitat un reprezentant de la ANRE. Acesta le-a explicat consilierilor municipali că, în acest an, nu există premise de majorare a tarifelor. Cel puțin, asta arată calculele preliminare făcute de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Declarația reprezentantului ANRE l-a înfuriat pe primar. Acesta l-a întrerupt pe Alexandru Mija și a luat locul la tribună, pentru a se expune.
„PAS-ul a dat indicații ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu toții să fim de vină că municipiul Chișinău nu va avea apă”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.
Potrivit lui Ion Ceban, guvernarea ar intenționa falimentarea întreprinderii Apă-Canal.
„Odată și odată o să răspundeți, împreună cu „spînagrază” pe spinarea Republicii Moldova. Nesimțiților ce sunteți! Repet, acum se produce atac-raider asupra ApăCanal”, a mai vorbit primarul capitalei.
În replică, consilierii de la PAS i-au sugerat primarului să se țină în mâini și să aibă un dialog constructiv:
„Situația în care a ajuns Apă-Canal Chișinău se datorează exclusiv primarului Ion Ceban și șefilor interimari incompetenți, numiți tot de el. Administrația Apă-Canal nu a prezentat documente confirmative despre un șir de cheltuieli și nu a putut argumenta pierderile admise în rețele, iar solicitarea de aprobare a tarifelor nu a fost prezentată la timp”.
Până la urmă subiectul majorării tarifelor a fost amânat pentru o altă ședință. Totuși, cu 36 de voturi, Consiliul Municipal a aprobat și a preluat creanțele pe care Apă-Canal și le-a asumat în contractele de creditare cu BERD și BEI, semnate încă în 2013. Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, fosta directoare de la Apă-Canal a declarat că întreprinderea activează în pierdere, inclusiv din cauza scumpirii curentului electric și înregistrează lunar un deficit de peste 100 de milioane de lei.
În prezent, oamenii achită 10 lei și 69 de bani pentru un metru cub de apă potabilă și pentru canalizare. Apă-Canal solicită vrea un tarif mai mult decât dublu, de 22 de lei și 67 de bani pentru un metru cub.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează întreprinderea Apă-Canal Chișinău să nu depășească cadrul normativ în vigoare. Potrivit ANRE, impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator.