politic

Subvenții generoase și în an de criză. Ce sume vor ajunge în 2022 pe conturile partidelor politice

23 января 2022, час 20:11
Делиться:

Subvenții generoase vor alimenta conturile partidelor și în acest an de criză. Potrivit datelor prezentate de CEC, cei mai mulţi bani din bugetul de stat vor ajunge pe conturile partidului de guvernământ - aproapte 16  milioane de lei. Astfel, Partidul Acţiune şi Solidaritate va încasa lunar peste 1 milion de lei.

Pe locul doi, cu o subvenție grasă de la stat s-a ales și Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, care va primi peste 8,3 milioane de lei, adică aproximativ 700 de mii de lei lunar.

Colegii de bloc ai socialiștilor, comuniștii  s-au ales cu bani mai puțini, 2 milioane de lei, adică, peste 160 de mii de lei lunar.

De sume frumoase se vor bucura şi partidele care nu au ajuns în Parlament, dar au obţinut rezultate bune la alegerile locale generale. Astfel, peste 4 milioane de lei, în acest an, vor ajunge în contul democraților. Lunar vor fi virați peste  330 de mii de lei din bugetul de stat.

Democrații sunt urmați de "Partidul Nostru", formațiune a fostului primar de Bălți, Renato Usatîi, care va beneficia de 2,8 milioane de lei, dar și de  Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr" cu  2,7 milioane de lei.

Peste un milion de lei va încasa partidul fostului premier Vlad Filat. Lunar, PLDM va primi peste 91 de mii de lei.

Ceva mai puțin de 500 de mii  de lei,  va obține partidul condus de fostul liberal Anatol Șalaru, fiind urmat de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc și Democrația Acasă a lui Vasile Costiuc.

Cei mai puțini bani vor fi alocați Partidului Noua Opțiune Istorică - aproape 1700 de lei, adica 141 de lei lunar. Și dacă alte partide se vor alege cu subventii mai mici, unele s-au pomenit cu sancțiuni. Aproape 3 milioane de lei urmau să fie viraţi spre conturile partidului fugarului Ilan Sor, însă formatiunea nu va primi banii pentru că a fost sancţionată de CEC şi va fi lipsită de subvenţii de la stat în acest an. Si alte partide sunt sancţionate financiar, doar ca pe o perioada mai scurta. Astfel, Partidul Politic „NOI”, Partidul politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Liberal  au  fost lipsite de alocatii pentru perioada ianuarie – iunie 2022, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” și Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova - până la atingerea sumei de 30 mii lei și respectiv, 12 mii lei. Decizia s-a luat după ce s-au descoperit abateri în rapoartele financiare pentru primul semestru al anului 2021, dar şi la veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. Potrivit CEC, cuantumul subvenţiilor se distribuie în felul următor:

Cuantumul subvenţiilor se distribuie
- câte 30% partidelor politice, proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare și în locale generale;
- 15% partidelor politice, proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;
- câte 7,5% partidelor politice, proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale;
- câte 5% partidelor politice, proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și în alegerile locale.)

Pe parcursul anului 2022 , partidele politice din R. Moldova vor primi peste 42 de milioane de lei din bugetul de  stat.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram