politic

Fugarii vor putea fi condamnați chiar dacă nu se află în țară. Un proiect de lege în acest sens va fi aprobat de Guvern

23 мая 2022, час 22:21
Делиться:

Dosarele fugarilor vor putea fi trimise în judecată și examinate, chiar dacă persoanele vizate nu sunt prezente în țară. Un proiect de lege în acest sens urmează a fi aprobat miercuri, 25 mai, de Guvern. Declarațiile au fost făcute de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Miercurea viitoare, la prima ședință de Guvern, vom aproba un proiect de lege care clarifică procedurile de trimitere în judecată a dosarelor finalizate în cazul persoanelor care se eschivează vădit de la judecată”, a precizat ministrul. 

Astfel, persoanele vor putea fi condamnate chiar dacă nu sunt prezente în țară. Pentru aceasta, autoritățile trebuie să demonstreze că persoana în cauză „se eschivează de la răspundere”.

„Vom putea trimite în judecată dosarele fugarilor, evident, cu respectarea anumitor garanții. Se discută o așa opțiune ca dosarul să poată fi expediat în instanță doar dacă un judecător de instrucție se expune și constată că autoritățile au înterprins cu diligență toate măsurile pentru a-l căuta și, într-adevăr, persoana respectivă, în mod vădit, se eschivează de la răspundere. Aceasta ar fi prima garanție, pentru a putea exclude situațiile când se uzează în mod nelegal de această prerogativă”, a menționat Litvinenco.

Totuși, dacă persoana revine în RM și poate dovedi că nu știa de existența dosarului, aceasta poate fi rejudecată.

„Și al doilea filtru, în situația în care persoana revine în țară, el are dreptul la rejudecarea sau reluarea dosarului. Dacă persoana a fost condamnată definitiv și irevocabil, de exemplu, i s-a confiscat averea pe baza condamnării, ulterior, dacă el revine în țară, el are dreptul la reluarea dosarului. Dar doar în situația în care el demonstrează că într-adevăr, nu a cunoscut despre existența unui astfel de dosar”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Litvinenco, aceasta este o procedură preluată din legislația altor state și corespunde standardelor internaționale. „În egală măsură, ne va permite să evităm aceste blocaje când anumite personaje se eschivează vădit de la tragerea la răspundere în conformitate cu legislația națională. Încercăm să găsim soluții indiferent de progrese sau dacă nu va exista progres în cazul fugarilor care se ascund de justiția din RM”.

„Șor nu este în țară. Respectiv, la momentul de față, chiar dacă Procuratura finalizează dosarul respectiv, consideră că se întocmește rechizitoriu, acest dosar nu poate fi transmis în judecată, pentru că persoana nu este prezentă. Din păcate, avem o astfel de situație față de mai multe personaje care sunt fugare și asta este într-adevăr, o problemă. Chiar dacă se întreprind acțiuni, cereri de comisii rogatorii, demersuri către Interpol sau cereri de extrădare, nu avem o finalitate”, a punctat Sergiu Litvinenco.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram