social

Dodon, despre prelungirea stării de urgență: „Atât de des numai în casa de nebuni e posibil”

23 июня 2022, час 16:36
Делиться:

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este împotriva stării de urgență, care a fost prelungită joi, 23 iunie. Potrivit acestuia, „stare de urgență atât de des numai în casa de nebuni e posibil”.

„Eu nu glumesc aici. Cum poți să faci stare de urgență de aproape un an încontinuu? Oameni buni, voi aveți majoritate în Parlament, puteți să vă strângeți când vreți în cabinet la Maia Sandu, puteți să faceți ședință când vă trebuie. Pentru ce vă trebuie starea de urgență, cred că o fac, pentru că vor ceva să ascundă ori nu-s organizați, pentru asta trebuie să răspundă, pentru toate deciziile luate la această etapă”, a declarat Igor Dodon, pentru TV8.

Potrivit prim-ministrei, starea de urgență este necesară în contextul războiului din Ucraina, pornit în 24 februarie. 

„Prelungirea războiului și incertitudinea privind evenimentele care vor urma, alimentează situația de criză în domeniul energetic și în domeniul gestionării crizei refugiaților afectează de asemenea, infrastructura, conexiunile comerciale și lanțul logistic, fiind necesară reevaluarea soluțiilor care să consolideze procesele se de importanță vitală. Luând în considerare faptul că prognozele la dispoziție nu indică încetarea războiului și nici atenuarea riscurilor de securitate în regiune, inclusiv de ordin economic și energetic, considerăm justificată solicitarea cu care am avenit în Parlament de prelungire a stării de urgență începând cu 24 iunie”, a punctat Natalia Gavrilița. 

TV8.md reamintește că Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență în Republica Moldova, pentru încă 45 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Proiectul a fost susținut de 59 de deputați.

Pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar complicele care ar fi și cumnatul fostului șef de stat, cel care a vrut să înghită recipisa, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13.

Deși procurorii Petru Iarmaliuc și Eugenia Zubco au contestat decizia magistraților privind plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pentru 30 de zile și au declarat că este una ilegală și neîntemeiată, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor și a menținut hotărârea primei instanțe.

Procurorii au precizat că există multe riscuri printre care: distrugerea probelor, influențarea martorilor și a complicilor sau chiar riscul ca fostul șef de stat să fugă din țară.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

De la deschiderea dosarului, Igor Dodon, a declarat că acest este unul politic, la comanda președintei, iar el nu are nicio vină.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a declarat că dacă Igor Dodon crede că este cinstit, atunci nu are de ce să își facă griji de cum va derula dosarul acestuia. Șefa statului speră ca „Procuratura nu face jocuri politice nici la indicația cuiva și nici din propria inițiativă”, iar procurorii vor acționa în conformitate cu legea.

Pe 21 iunie, lui Igor Dodon, i-a fost prelungit arestul la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ultima Oră! Votat în Parlament: Starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 45 de zile

23 июня 2022, 12:06

Protest în fața Parlamentului: Reprezentanții și simpatizanții PSRM cer demisia Guvernului. Reacția Executivului

23 июня 2022, 11:06

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram