/ВИДЕО/ Noile abonamente pentru transportul public vor fi disponibile din 25 iunie. Cum arată acestea și unde se vor elibera

23 июня 2022, час 15:22

Noile abonamente pentru călătoria cu autobuzele și troleibuzele din raza municipiului Chișinău și a suburbiilor, au fost prezentate joi, 23 iunie. În cadrul unei conferințe de presă, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, și primarul Capitalei, Ion Ceban, au vorbit despre cum arată acestea, dar și când și unde vor putea fi procurate.

Abonamentele vor fi de trei tipuri, pentru o lună, 3 și 6 luni, perioadă indicată pe acestea. Totodată, vor fi personalizate pentru fiecare categorie de persoană în parte.

Astfel, abonamentele notate cu litera G sunt pentru călătorii generali, cele cu ST - studenți, E - elevii claselor 5-12, FM - familii monoparentale, FC - familii cu mulți copii, DI - persoane din domeniul învățământului și DM - pentru cei din domeniul medical, AE - agenți economici și altele. 

Avantajul călătoriei în bază de abonament, care este valabil pentru troleibuz și autobuz, inclusiv în suburbii, este diminuarea prețului biletelor, în funcție de numărul de călătorii și durata abonamentului.

În cazul unui abonament lunar, două călătorii pe zi vor costa câte 3,9 lei, atât în troleibuz, cât și în autobuz.

Două călătorii zilnice cu abonamentul pentru jumătate de an, vor costa 2,6 lei fiecare, iar dacă numărul de călătorii crește până la șase pe zi, atunci prețul respectiv, va scădea sub doi lei.

Cu transportul public vor călători gratuit: copiii cu vârsta de până la șapte ani, elevii claselor 1-4, pensionarii pentru limita de vârstă, persoanele cu dizabilități, funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră), carabinierii care se află în deplasări de serviciu, membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei), cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii", Eroii Uniunii Sovietice, persoane decorate cu odinele „Slava" de trei grade, veteranii de război și persoanele cu diferite grade de dizabilitate, cetățenii de onoare ai municipiului Chișinău, angajații Inspectoratului Ecologic de Stat, colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali, aleșii locali, persoanele supuse represiunilor politice și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

Pentru a călători gratuit, pensionarii și persoanele cu dizabilități trebuie să prezinte legitimația ce atestă acest statut. Același lucru este valabil pentru elevi și studenți, care vor prezenta carnetele eliberate de instituția de învățământ în care studiază.

Abonamentele pentru elevi și studenți vor fi tipărite și emise începând cu luna august, fiind valabile de la începutul anului de studii 2022-2023.

Abonamentele vor putea fi achiziționate din 25 iunie la punctele din rețeaua Moldpresa și la parcurile de autobuze și troleibuze. 

Pentru elevii claselor 1-4, se vor elibera abonamente în cadrul instituțiilor de învățământ. Un demers a fost trimis Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, pentru a forma listele și a le prezenta. Abonamentele pentru acești elevi, vor fi valabile timp de un an calendaristic.

Abonamentele pentru personalul din domeniul medical vor fi eliberate la Direcția Generală Asistenţă Medicală și Socială (DGAMS), personalul din domeniul învățământului - la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS), pentru capii de familii cu mulți copii și de familii monoparentale - la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC).

TV8.md reamintește că pe 13 iunie, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat Metodologia de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, costul unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Cu votul a 30 de consilieri a fost votat întregul proiect. Astfel din 1 iulie, tariful la transportul public va fi de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, deoarece atunci intră în vigoare noua Metodologie.

Potrivit metodologiei de calcul stabilite, abonamentele unice pentru călătoriile în autobuz și troleibuz vor fi împărțite pe perioade. De exemplu, un abonament pentru o lună pentru un adult ar putea costa 234 de lei. Pentru trei luni prețul este de 594 de lei, iar pentru jumătate de an - 972 de lei. 

În cazul elevilor care studiază la gimnaziu și liceu prețul este mai mic. 117 lei per abonament lunar, 297 de lei - pe trei luni și peste 436 de lei pentru călătoria cu transportul public pentru jumătate de an. Asta în timp ce studenții ar putea plăti 164 de lei, 416 lei sau 680 de lei pe o lună, trei și, respectiv, șase luni.

Sursa video: autourban.md

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Ultima Oră! Călătoria cu transportul public va fi mai scumpă din 1 iulie: Cât vor costa abonamentele
Din 1 iulie, când se scumpește călătoria cu transportul public, cetățenii vor primi 3 bilete în loc de unul
Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Скандал на КПП: нетрезвая сотрудница погранполиции напала на украинку
/ВИДЕО/ Скандал на КПП: нетрезвая сотрудница погранполиции напала на украинку
FT: В США решили передать Украине ракеты ATACMS, но не стали об этом заявлять публично
FT: В США решили передать Украине ракеты ATACMS, но не стали об этом заявлять публично
30 дней одиночной камеры для Нестеровского: Какой приговор вынесли Лозован?
30 дней одиночной камеры для Нестеровского: Какой приговор вынесли Лозован?
Итоги недели. Разоблачение схемы Шора: детали расследования и задержания депутатов
/ВИДЕО/ Итоги недели. Разоблачение схемы Шора: детали расследования и задержания депутатов

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Василой подал в суд на МВД: он не согласен с обвинениями по делу о стрельбе в аэропорту
Скандал на КПП: нетрезвая сотрудница погранполиции напала на украинку
/ВИДЕО/ Скандал на КПП: нетрезвая сотрудница погранполиции напала на украинку
Представлены результаты обысков по делу о незаконном финансировании партий и отмывании денег
Представлены результаты обысков по делу о незаконном финансировании партий и отмывании денег
Итоги недели. Выдворение главы Sputnik Молдова: реакция Москвы
/ВИДЕО/ Итоги недели. Выдворение главы Sputnik Молдова: реакция Москвы
Скандал в ВСМ: Юлиан Мунтян намерен подать в отставку
/ВИДЕО/ Скандал в ВСМ: Юлиан Мунтян намерен подать в отставку
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram