social

/ВИДЕО/ Tot mai puțini poștași la sate. În ultimii 5 ani, numărul lor a scăzut de circa trei ori

23 июня 2022, час 20:13
Делиться:

Numărul poștașilor din țara noastră s-a redus dramatic, în ultimii ani. De exemplu, dacă în 2020, în sate, activau circa 1600 de muncitori, spre sfârșitul anului trecut jumătate au plecat din funcție. La orașe, datele diferă, dar nu foarte mult. Echipa noastră a discutat cu doi poștași, ambii cu o experiență de ani buni în aducerea scrisorilor. Deși se plâng că au o muncă anevoioasă, spun că, dacă ar lua-o de la capăt, tot poștași ar lucra. 

De-i ploaie, zăpadă sau frig, Nadejda Borș cutreieră în lung și lat comuna Stăuceni, pentru că trebuie să ducă la timp pensiile, scrisorile și ziarele. Deși are 74 de ani, spune că puterile trebuie să o mai țină să care cu ea geanta de poștaș, pentru că nu are cine să o înlocuiască: 

„Foarte mult îmi place munca, dar îmi pare rău că tinerii nu vin să muncească la poștă. Înainte, elevii din clasele mari veneau să lucreze, în vacanță, dar acum e altă vreme. Am vrut să renunț la activitatea mea, dar aștept să vină cineva, ca să las serviciul pe mâini bune”.

Femeia spune că parcurge, zilnic, zeci de kilometri. Și nu se deplasează cu bicicleta, ori cu alt mijloc de transport, ci pe jos:

„Sunt 19 străzi. Sunt străzi mici, dar sunt și câte 3,5 km. Zilnic merg pe jos până la 16 km. M-au mușcat și câinii mai mult decât pe ceilalți poștași. Dar oricum, comunic cu oamenii, duc scrisori. Cineva se bucură, altul plânge. Foarte mult mă așteptă. Eu am satisfacție de la munca pe care o fac”.

Și Andrei Cazacu muncește ca poștaș deja de 11 ani, la Chișinău:

„ Am acumulat o experiență cât pentru o viață. Sunt zile deloc ușoare, mai ales când plouă, când este frig afară, dar munca pe care o fac îmi aduce plăcere și mergem în continuare. Dacă aș întoarce anii înapoi, cred că tot aici m-aș opri”.

Munca de poștaș presupune capacitatea de a interacționa cu oamenii, dar și putere fizică, mai spune Andrei Cazacu:

„Cine dorește să muncească poate alege această muncă. Cui îi place să fie dinamic, să interacționeze cu lumea poate alege această meserie, pentru că nu va da greș, este interesantă, te motivează foarte mult”.

Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, în ultimii ani, tot mai puțini oameni aleg să activeze în calitate de poștaș. Salariul mic, dar și condițiile de muncă sunt principalele probleme care îi fac să se ferească de această meserie:

„Bănuim noi, că aceasta se datorează faptului că de mai mulți ani, Întreprinderea a delăsat acest segment. Nu au majorat salariile de mai mulți ani, poștașii nu au fost echipați cu genți, cu îmbrăcăminte și cu încălțămintea de serviciu.Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, în prezent, salariul unui poștaș începe de la 4 800 de lei, și asta majorat cu aproape 20 la sută, începând cu 1 mai curent. Mai mult, autoritățile spun că urmează să fie achiziționate și echipamente moderne. 

„Până la finele anului, planificăm să efectuăm procedura de achiziție a încălțămintei și îmbrăcămintei pentru poștași”.

Potrivit datelor Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, la sfârșitul anului trecut în Republica Moldova erau circa 1300 de poștași, cu circa 700 mai puțin față de 2020 și de aproape două ori mai puțin decât în anul 2017, când erau peste 2400 de poștași. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram