externe

Erdogan s-a răzgândit: Delegațiile Finlandei și Suediei sunt așteptate la Ankara. Turcia cere garanții scrise

24 мая 2022, час 23:05
Делиться:

Turcia va cere garanții scrise din partea Suediei și Finlandei pentru a renunța la sprijinul pentru Partidul Muncitorilor Kurzi înainte ca cele două țări nordice să adere la NATO, scrie ziare.com.

Acest lucru a fost declarat în timpul unei vizite în Palestina a ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează ziarul Hurriyet.

„Ei (Finlanda și Suedia - n.red. ) au spus că putem lua măsuri concrete. Vrem un acord scris”, a spus oficialul.

Cavusoglu a mai spus că delegațiile din cele două țări urmează să sosească la Ankara în seara zilei de 24 mai. Întâlnirea tripartită cu participarea Turciei, Finlandei și Suediei este programată pentru a doua zi, 25 mai.

Anterior, Direcția de Comunicare a Președintelui Turciei a formulat cerințe oficiale pentru Suedia, fără de care partea turcă îi va bloca aderarea la NATO.

Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au emis o declarație comună în care anunță sprijinul pentru aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică.

Pe 15 mai, președintele și guvernul Finlandei au anunțat oficial că țara intenționează să solicite aderarea la NATO.

Tot atunci, Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, a decis să sprijine aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică, iar pe 16 mai, premierul Magdalena Andersson a anunțat-o oficial. În același timp, Suedia s-a opus desfășurării de arme nucleare și baze NATO în Suedia.

La 18 mai, Turcia a blocat decizia inițială a NATO de a procesa cererile Suediei și Finlandei de a adera la Alianța Nord-Atlantică.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram