social

Ex-procurorul Diacov: Reținerea lui Igor Dodon este o ilegalitate și un abuz din partea procurorilor

24 мая 2022, час 21:35
Делиться:

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, susține că reținerea lui Igor Dodon este o „ilegalitate”. Pe de altă parte, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că în decurs de 72 de ore, procurorii vor decide statutul lui Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 24 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„E o ilegalitate, un abuz al procurorilor și e ilegal, și abuziv 100%. Aceste 72 de ore sunt date nu ca pedeapsă, dar sunt date pentru procuror ca să intenteze dosar și să se clarifice dacă într-adevăr, s-a comis un jaf, omul acela are o atribuție la dânsul. Dar omul spune direct că ele e banditul și ca să nu fugă, eu am dreptul exclusiv ca să-l rețin”, a spus Diacov.

Ex-procurorul consideră că un judecător ar trebui să ia decizia reținerii lui Dodon, în urma examinării probelor prezentate de procuror.

„În acest caz, este un geamantan de probe și procurorul cela trebuie să scrie că cutare, în cazul nostru, Dodon, pe data, anul, în condițiile cutare, a cois intenționat tot, tot, tot și să se ducă la judecător. Nu procurorul să rețină, dar la judecător să se ducă și să pună pe masă, să vină domnul Dodon cu avocatul, acesta cu probele, le-a pus pe masă și judecătorul decide și îi dă 10, 20, 30 de zile de arest sau control judiciar”, a explicat Ivan Diacov.

În replică, deputatul PAS, Vasile Grădinaru a zis:

„El se află în Aeroportul Chișinău, ce facem noi cu dânsul? Atunci vine procurorul general la noi în Parlament să solicite ridicarea imunității, pentru că altfel nu-l pot reține pe Dodon? Aceste 72 de ore sunt pentru ca procurorii să treacă sau să dea un calificativ probelor care sunt și să decidă statutul persoanei care a fost reținută: este bănuit, este învinuit, este eliberat, se aplică sau nu se aplică o măsură preventivă - arest sau arest la domiciliu sau ce decid procurorii în dependență de caz. Spuneți că este un abuz? Păi, ați văzut online cum celălalt personaj, care era vizat acolo în dosar, mânca probele”.

Igor Dodon a fost plasat pentru 72 de ore, în izolatorul provizoriu al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, după ce procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse.

Potrivit Procuraturii, descinderile au loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324, care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare.

De asemenea, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminala, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.

În cadrul perchezițiilor efectuate marți, 24 mai, în multe locații ale familiei fostului șef de stat Igor Dodon, procurorii au găsit zeci de mii de lei, mii de euro și dolari, obiecte de lux şi o recipisă prin care cineva confirma faptul că a luat în calitate de arvună suma de circa 25 de mii de lei pentru mobilier de bucătărie.

Potrivit ZdG, în timpul perchezițiilor la casa părintească a lui Igor Dodon de la Sadova, au fost găsite sume de bani în sumă de 680 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram