politic

Sondaj IDIS: Pentru cine ar vota moldovenii dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare

24 мая 2022, час 18:14
Делиться:

Un sondaj realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” arată că dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, fotoliile de deputați ar fi ocupate în prim plan de către două partide politice. Este vorba de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Cei mai mulți respondenți, adică 24,6%, au spus din prima că ar vota pentru BCS, 24,1% pentru PAS, iar 7,3% din alegători ar vota pentru Partidul Șor.

Sondajul arată că 3,2% dintre respondenți ar vota pentru Platforma Demnitate și Adevăr ca prima opțiune, care este urmat în clasament de Partidul Nostru, pentru care ar vota 2,8% din alegători.

16,7% dintre moldovenii care au participat la sondaj sunt indeciși și au spus că nu știu cu cine vor vota.

Totodată, dacă ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, 62,3% din persoanele care au participat la sondaj au spus că se vor prezenta, în timp ce 15,7% probabil nu ar veni să voteze.

În cadrul sondajului, cetățenii au fost întrebați și despre personalitatea politică din țară, în care au cea mai mare încredere. Primele trei locuri au fost ocupate de președinta Maia Sandu, urmată de primarul Capitalei Ion Ceban și fostul președinte al țării, Igor Dodon.

De asemenea, conform rezultatelor studiului, oamenii s-au arătat a fi mai încrezuți în Partidul Acțiune și Solidaritate, care a acumulat un procentaj de peste 23%, iar Partidul Socialiștilor a obținut peste 21%. 

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS Research” din Republica Moldova au prezentat rezultatele unui sondaj economic și socio-politic realizat pe un eșantion de 1106 persoane, cu vârsta de 18 ani și mai mult, în perioada 5-14 mai. Sondajul are o eroare maximală de +2.8%.

Автор
Andreea Josan
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram