social

Dosarul fostului procuror-șef de la Ciocana, Igor Popa, examinat cu ușile închise la solicitarea avocaților

24 июня 2022, час 17:26
Делиться:

Dosarul fostului procuror-șef al Oficiului Ciocana, Igor Popa, va fi examinat cu ușile închise. Decizia a fost luată de magistrați Judecătorii Buiucani, la solicitarea avocaților. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, vineri, 24 iunie, a fost pronunțat doar dispozitivul încheierii judecătorești, iar motivarea acesteia urmează să fie prezentată părților în următoarele zile. „Acuzatorii de stat nu cunosc care ar fi fost motivele ce au stat la baza emiterii acestei încheieri judecătorești. Cert este că, încheierea nominalizată este irevocabilă și nu poate fi contestată, decât doar cu fondul cauzei”, se precizează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Fostul procuror-șef al Oficiului Ciocana și avocații săi și-au argumentat demersul privind examinarea cauzei penale în privința sa în ședință închisă, ținând cont de faptul că, prin ședința publică va fi lezată viața privată atât a inculpatului, dar și a unor persoane terțe care urmează să fie audiate în ședință. 

Mai mult, în demers ar mai fi indicat că, în ședința de judecată urmează să fie audiați și minori pentru stabilirea unor circumstanțe ale cazului examinat. De asemenea, demersul a fost argumentat și de prezența la ședințe a unor activiști civici și anumiți jurnaliști concreți, care ar fi rău intenționați și care au calitatea de martori în cadrul altei cauze penale pornite în privința sa pe faptul îmbogățirii ilicite, aflate la faza de urmărire penală.

Acuzatorii de stat s-au expus împotriva caracterului închis al examinării cauzei penale, argumentând prin lipsa temeiurilor prevăzute de art.18 din Codul de procedură penală privind publicitatea ședinței de judecată și excepțiile de la această regulă. Procurorii au susținut ideea ședințelor închise doar în partea ce ține de audierea minorilor, pentru a nu admite prejudicierea acestora.

Cauza penală în privința lui Igor Popa privind învinuirea acestuia pe cinci capete de acuzare de fals în declarația de avere (art.352/1 alin.(2) din Codul penal), a fost încheiată de către procurorii anticorupție în 28 ianuarie 2022, după care a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond. 

Igor Popa a fost reținut în data de 9 noiembrie, fiind cercetat penal pe mai multe capete de acuzare.  Igor Popa este procurorul care s-a făcut remarcat încă în perioada guvernării comuniste, el fiind unul dintre semnatarii demersurilor pentru judecarea și arestarea participanților la protestele din aprilie 2009.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram