politic

/GRAFIC/ La jumătate de drum! Încă 5 pași, rămași pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Foto: cotidianul
24 июня 2022, час 09:37
Делиться:

23 iunie a fost o zi istorică pentru Republica Moldova! Consiliul European a oferit țării noastre statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De același statut s-a bucurat și țara vecină, Ucraina. Decizia de joi seară a fost al cincilea din cei zece pași pe care trebuie să îi parcurgă Republica Moldova în drumul său către UE. Urmează încă cinci, probabil cei mai complecși. 

Următorul pas, după oferirea statutului de țară candidat, este cel al negocierilor de aderare, care sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE. Pasul 7 presupune ca în timpul negocierilor, țara noastră să implementeze legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere. În cadrul pasului 8, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire al țării noastre pentru a deveni membru al UE, iar pasul 9 presupune încheierea negocierilor, iar Parlamentul European oferă acordul său. Într-un final, toate statele membre ale UE și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare, iar țara devine membru al UE (pasul 10). Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, prezent joi, 23 iunie, în platoul „Cutia Neagră” de la TV8, „transformarea ar putea dura chiar și decenii”.

Consiliul European a acordat joi, 23 iunie, statut de candidat pentru aderarea la UE Republicii Moldova și Ucrainei. Georgiei, care a depus cerere de aderare la UE în același timp cu Ucraina și Moldova, i s-a acordat perspectiva europeană

 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram