politic

/VIDEO/ Retrospectiva parcursului Republicii Moldova pe calea UE: Cum a început totul

24 июня 2022, час 17:44
Делиться:

Trei luni și trei săptămâni s-au scurs din momentul în care Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. După semnarea documentului de primele persoane în stat, a urmat o muncă enormă, în spatele căreia au stat sute de funcționari care au completat chestionarul expediat de Comisia europeană.

Era 3 martie, când, pe fundalul tensiunilor fără precedent din regiune, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Pe documentul și-au mai pus semnătura președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Natalia Gavrilița. Cererea a fost adresată liderului francez, Emmanuel Macron, care deține președinția Uniunii Europene, apoi a fost depusă la Parlamentul European. O lună mai târziu, pe 11 aprilie, Republica Moldova a primit prima parte a chestionarului Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare. Acest lucru s-a produs în cadrul unei ceremonii, ce a avut loc la Luxemburg. 

„În primul rând, trebuie să descoperim la ce etapă, mai exact, se află Republica Moldova. Primul pas pentru a stabili acest lucru este să completați acest chestionar, în care să răspundeți la întrebări de ordin politico-economic. În funcție de răspunsurile pe care le vom primi, vom începe să formulăm opinia noastră”, a declarat comisar european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

11 zile mai târziu, Natalia Gavrilița a transmis ambasadorului UE la Chișinău prima parte completată a chestionarului privind aderarea țării noastre la comunitatea europeană, format din aproape 370 de întrebări. Ceremonia s-a desfășurat la Președinție, în prezența primelor persoane în stat. 

A doua parte din răspunsuri a fost transmisă pe 12 mai, la evenimentul de inaugurare a noului sediu al Delegației UE la Chișinău. 

În baza acestor răspunsuri, Comisia Europeană a formulat o opiniei despre oferirea statutului de candidat și a dat undă verde țării noastre pentru procesul de integrare.

„Recomandăm Consiliului să acorde Moldovei perspectiva unui viitor european și statut de țară-candidată, în ideea că țara va face o serie de reforme importante. În trecutul recent, Moldova a făcut pași decisivi către reforme. Există un mandat clar de la cetățeni. Este pe o reală cale reformistă, anticorupție și europeană, pentru prima oară de când a obținut independența”, a menționat Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. 

După acceptul primit din partea Consiliului European, urmează etapa negocierilor. Parcursul european al țării noastre a cunoscut o etapă importantă în 2014, atunci când a fost semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În Ucraina însă, conducerea de atunci a suspendat procesul de semnare, fapt ce a dus la proteste masive, cunoscute ca Maidan, ce s-a soldat cu sute de morți. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

politic

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07
Делиться:

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram