social

Mitropolia trebuie să ia atitudine. Deputatul PAS Oazu Nantoi cere ÎPS Vladimir să se expună în raport cu situația din Ucraina

25 января 2022, час 12:18
Делиться:

Deputatul PAS Oazu Nantoi solicită Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, să ia atitudine în raport cu tensionarea situației din Ucraina. Deputatul i-a expediat Mitropolitului o scrisoare deschisă.

„Astăzi,  este momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova,  este a Republicii Moldova și nu este o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, se menționează în scrisoare.

Potrivit lui Oazu Nantoi, Mitropolitul Vladimir ar trebui să urmeze exemplul Papei Francisc de la Roma, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației din Ucraina, care riscă să pună la îndoială securitatea păcii pe continentul European. Totodată, Papa de la Roma a lansat un apel,  ca mâine 26 ianuarie, să fie ziua rugăciunii pentru pace și a chemat la dialog pentru pace.

„În legătură cu aceasta,  apare o întrebare firească. Dar, care este poziția Mitropoliei Moldovei în leg cu criza din jurul Ucrainei, în legătură cu un risc iminent de declanșarea a unui conflict armat de proporții, cu multiple jertfe umani în țara vecină, care ar putea să ne afecteze colateral și pe noi, cetățenii Republicii Moldova”, scrie Oazu Nantoi în scrisoarea sa.  

De asemenea, Nantoi își exprimă nedumerirea în raport cu atitudinea Mitropoliei față de activitatea antistatală a arhiepiscopului Sava Volcov din stânga Nistrului, care este și membru al  Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Deoarece clericul stă la cheremul așa zisei conduceri din stânga Nistrului, care sfidează nu numai Constituția Republicii Moldova, dar și drepturile fundamentale ale omului.  În 2017, acest arhiepiscop a semnat, cu așa zisul ministru al apărării din stânga Nistrului, acordul de colaborare care prevede inclusiv educația patriotică a militarilor din trupele paramilitare a aceluiași regim. Nu este cazul să ne prefacem că nu înțelegem că singura menire a acestor trupe paramilitare este apărarea  regimului din stânga Nistrului și presupune că, dacă primesc ordin, să tragă cu sânge rece în noi, cetățenii Republicii Moldova”, mai scrie deputatul.

Nantoi îi mai amintește ÎPS Vladimir că a fost decorat, în 2018, de către președintele Federațiai Ruse, Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. Iar în contextul situației actuale, îi recomandă să ia atitudinea de rigoare.  

 „Consider că este și de datoria Mitropoliei Moldovei, pe lângă Papa de la Roma, să contribuie prin luarea de atitudine față de riscurile declanșării unui război în țara vecină. Să vină cu un apel către cetățeni la  unitate și solidaritate în baza valorilor creștine”, scrie deputatul PAS Oazu Nantoi.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram