social

Avocatul lui Dodon: „Persoana a fost deja acuzată, restul e o chestiune tehnică. Nimeni nu îndrăznește să vorbească”

25 мая 2022, час 22:53
Делиться:

Dosarul penal împotriva fostului președinte Igor Dodon este construit în așa fel încât nimeni din justiție să nu îndrăznească să-și exprime o altă părere. Acuzația de îmbogățire ilicită poate fi aplicată împotriva oricui. Declarațiile au fost făcute de avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu, în cadrul ediției din 25 mai a emisiunii „Alternativa” de la TV8. 

Avocatul a spus că apărarea se pregătește pentru o eventuală prelungire a perioadei de arest de 30 de zile și că Dodon a fost deja audiat în acest dosar.

„Poziția noastră, care a fost oficializată în protocol, este că Dodon nu-și recunoaște vinovăția. Am afirmat clar că aici este mai multă politică decât încercări de a ajunge la fundul adevărului sau de a face dreptate. Acest lucru reiese din măsurile care au fost luate împotriva lui. De exemplu, detenția. Nu înțelegem o asemenea atitudine față de fostul președinte, și chiar față de orice altă persoană, într-o situație în care acesta este deja urmărit penal într-un alt dosar. Persoana nu a încercat să părăsească țara, a spus deschis că va rămâne aici și își va apăra poziția”, a declarat Posturusu.

Potrivit acestuia, procesul de „demonizare și dezumanizare” a lui Dodon este în derulare în mass-media. 

„Ne uităm deja la un astfel de proces, o persoană a fost acuzată, iar restul este o chestiune de tehnică. E multă politică, iar cazul este construit în așa fel, încât niciunul din personalul justiției nu va îndrăzni să-și exprime o părere diferită față de acest caz. O acuzație de îmbogățire ilicită se poate aplica oricărui procuror și judecător care încearcă să iasă din aluatul trasat la nivel politic”, crede avocatul.

Posturusu a adăugat că structurarea delictului în acest caz este un joc pentru public și un „băț” care poate fi folosit împotriva oricui. Trebuie doar să bănuiești că un judecător, funcționar sau procuror a primit ilegal o casă sau alte obiecte. Doar o astfel de suspiciune este deja suficientă pentru procurori, ca să pornească un dosar penal sau să rețină pe cineva, consideră Nicolae Posturusu.

Avocatul a explicat și de ce apărarea a cerut recuzarea procurorului de caz, Petru Iarmaliuc. Potrivit acestuia, Iarmaliuc este un tânăr procuror, fără experiența și competența necesară pentru astfel de cazuri. El a fost numit șeful grupului, care include zeci de procurori, ofițeri și anchetatori. 

Totodată, procurorul ar putea avea legătură cu persoane din partidul de la guvernare. Potrivit lui Posturusu, Iarmaliuc a apărut în presă alături de actualul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, iar Autoritatea de Integritate Națională are „câteva întrebări” pentru el. 

„Într-un astfel de caz, pentru fostul președinte ar trebui să existe un procuror în care să nu existe nicio îndoială cu privire la implicarea sa în vreun partid politic”, a precizat avocatul.

TV8.md reamintește că procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție și cei ai Serviciului de Informații și Securitate au efectuat marți, 24 mai, zece percheziții în imobile și automobile care aparțin fostului președinte al țării, Igor Dodon și unor persoane interpuse. 

Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei.

Potrivit Procuraturii, fostul șef de stat este bănuit de acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, de trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.

Pe lângă Igor Dodon, au fost reținute alte două persoane care, potrivit procurorului, au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. 

„În una dintre locațiile percheziționate, au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid - 17 mii de euro și o mie de dolari”, a menționat Elena Cazacova.

„În urma perchezițiilor, s-a constatat că la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și interpuse au beneficiat de surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor tururi turistice de peste 4 milioane de ruble rusești”, a adăugat procurorul anticorupție.

Săptămâna trecută, fostul deputat Iurie Reniță, cel care a făcut denunț la Procuratură în dosarul faimosului „kuliok”, a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

Prin această Hotărâre a CA Chișinău, a fost deschisă calea legală pentru reînceperea urmăririi penale.

În vara anului trecut, Procuratura Anticorupție a anunțat că a dispus neînceperea urmăririi penale în cadrul procesului penal pornit în baza denunțului lui Iurie Reniță, prin care cerea investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani. Procuratura a decis atunci că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Dodon a fost recent subiectul unei investigații „Cutia Neagră PLUS”. Ancheta a scos la iveală schema prin care fostul președinte Igor Dodon și-a cumpărat casa de milioane de la Buiucani, tăinuind proveniența banilor. Deși a negat întotdeauna acest lucru, sursele noastre susțin că Igor Dodon a investit din start în construcția casei de pe strada Xenopol și vizita în permanență șantierul, de când au început constructorii să ridice casa. Contractul de investiție a fost semnat în anul 2007, pe când Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei. Detalii, în INVESTIGAȚIE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: https://t.me/tv8

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram