externe

Război în Ucraina, ziua 91: Portul din Mariupol, deminat, tancuri sovietice scoase de ruși, Putin în vizită la soldați

Foto: Telegram/ V. Zelenski
25 мая 2022, час 22:26
Делиться:

​​În cea de-a 91-a zi de război estul Ucrainei continuă să fie atacat, mai ales regiunea Donbas. Oficialii ucraineni susțin că ofensiva rusă de acolo este „cea mai mare de pe pământ european de la Al Doilea Război Mondial”, iar ministerul ucrainean al Apărării a avertizat că soarta întregii Ucrainei „s-ar putea fie decisă acolo”. 

UPDATE: Un videoclip în care a fost surprins momentul când un tren de marfă transporta vehicule militare rusești T-62, din perioada sovietică, circulă pe rețelele de socializare, scrie ziare.com. Potrivit Obozrevatel, vehiculele ar fi fost scoase din depozitele din Crimeea și regiunea Rostov pentru a fi trimise separatiștilor pro-ruși din Ucraina.

UPDATE: Ucraina a denunțat decizia ocupanților ruși de a implementa o procedură rapidă și simplificată de acordare a pașapoartelor rusești ucrainenilor din regiunile ocupate și spune că aceste acțiuni reprezintă o „încălcare flagrantă” a integrității sale teritoriale.

„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Ucraina spune că această decizie a rușilor reprezintă o încercare de „confiscare a teritoriilor ucrainene pentru ocuparea și integrarea lor juridică, politică și economică în Rusia”.

UPDATE: Iuri Ivaniușcenko, un asociat al fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fugit din țară după evenimentele din 2014, urmează să fie sancționat de guvernul elvețian. Elveția va confisca 100 de milioane de dolari în active ale lui Ivaniușcenko și ale familiei sale, înghețat după evenimentele din Ucraina din 2014. Guvernul elvețian a subliniat că măsura nu are legătură cu sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

UPDATE: Oficiali regionali ucraineni au anunțat că doi oameni au fost uciși după bombardamentele rușilor în regiunea Harkov. Mai exact, ucrainenii uciși erau din Balaklia.

Natalia Popova, consiliera șefului consiliului regional din Harkov a spus, de asemenea, că șapte persoane au fost rănite în bombardamente, iar printre acestea se numără și un copil care se află în stare critic.

UPDATE: Rusia încearcă să șantajeze comunitatea internațională prin oferta sa de a debloca porturile ucrainene dacă sancțiunile sunt atenuate, spune ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean a făcut declarațiile la Forumul Economic Mondial de la Davod, în Elveția.

„Este vorba de șantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai clar de șantaj în relațiile internaționale”, a spus Kuleba.

El a avertizat că dacă Rusia nu renunță la blocada împotriva exporturilor de grâne din Ucraina, întregul ciclu agricol va fi întrerupt, iar lumea se va confrunta cu o criză alimentare pe mai mulți ani.

UPDATE: Guvernul german speră că negocierile privind o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei să fie finalizate în curând, însă spune că ele nu vor fi o temă de discuție la summit-ul liderilor europeni care urmează să se desfășoare, a spus un oficial de la Berlin, miercuri, conform Reuters.

De asemenea, la summit nu va fi luată nici decizia privind statutul de țară-candidată al Ucrainei, a mai transmis sursa citată, potrivit Digi24.

UPDATE: Președintele rus Vladimir Putin a vizitat miercuri, 25 mai, un spital în care se află soldați ruși răniți, prima astfel de vizită făcută trupelor sale în cele peste trei luni de la declanșarea războiului din Ucraina, transmite HotNews.

UPDATE: Portul Mariupol a fost complet curățat de mine și a început să funcționeze din nou, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit BBC. Generalul Igor Konașenkov, un reprezentant al ministerului, a declarat, conform presei ruse de stat, că lucrările de deminare și demilitarizare a portului au fost finalizate. Agenția de știri TASS a citat Ministerul rus al Apărării, care a precizat că peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite și dezamorsate.

UPDATE: Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a anunțat că Rusia a început să elibereze pașapoarte pentru rezidenții orașului-port Mariupol și pentru locuitorii din teritoriile ocupate din regiunea Donețk, potrivit The Kyiv Independent. Oficialul local mai susține că Moscova a început, astfel, o „anexare de facto” a Mariupolului.

UPDATE: Administrația prezidențială ucraineană a anunțat miercuri că se duc „lupte crâncene” în jurul orașului industrial Severodonețk, din estul regiunii Luhansk, iar un înalt oficial militar a declarat că bombardamentele asupra orașului s-au intensificat „exponențial”, potrivit CNN. 

Un comunicat de presă al administrației prezidențiale menționează că se dau „lupte crâncene pentru Severodonețk”, cu bombardamente constante cu mortiere, adăugând: „În această dimineață, cu sprijinul artileriei, ocupanții ruși avansează spre Severodonețk”. Potrivit comunicatului, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune, pe fondul intensificării luptelor.

UPDATE: Ucraina trebuie să fie capabilă să negocieze cu Rusia de pe o poziţie de forţă, astfel încât Moscova să nu fie încurajată să adopte alte acţiuni agresive, a declarat, miercuri, şefa guvernului eston Kaja Kallas, potrivit Reuters. 

„Este mult mai periculos să cedăm în faţa lui Putin decât să îl provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului conduc la mari războaie. Am făcut această greşeală deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”, a adăugat ea.

UPDATE: Premierul slovac Eduard Heger, a avertizat că „dacă Ucraina eșuează, Slovacia va fi următoarea”, în timpul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial de la Davos.

În continuare, Heger a criticat țările UE pentru că se bazează prea mult pe energia rusească și i-a îndemnat pe lideri să „nu-și mai compromită" principiile în relațiile cu Rusia.

„Practic, ne-am tranzacționat valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp. Compromisul cu Putin a provocat un război în Ucraina. Un război agresiv, oamenii mor”, a mai spus acesta.

UPDATE: Lituania va livra 20 de vehicule blindate de tip M113, zece camioane militare şi tot atâtea vehicule de deminare, „cu scopul de a sprijini în continuare apărarea împotriva Rusiei”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvidas Anusauskas, citat de The Guardian.

Vehiculele valorează în total 15,5 milioane de euro.

„Sprijinul nostru este crucial pentru victoria Ucrainei şi pentru apărarea suveranităţii sale”, a transmis Anusauskas pe contul de Twitter.

UPDATE: Rusia ar fi pregătită să pună la dispoziție un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să poată pleca din Ucraina, potrivit lui Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe al Rusiei, citat de Interfax.

UPDATE: Ultima stație de distribuție a gazului, din Lugansk, nu mai e funcțională. În prezent, în regiune nu există gaz natural. În conducte, ar mai exista rezerve pentru cel mult o lună. În urma ultimelor bombardamente la stația de distribuție a gazelor, un angajat care regla automatizarea, a fost rănit. 

UPDATE: Ocupanții ruși au lansat noaptea trecută noi atacuri cu rachete asupra unei zone rezidențiale din Kramatorsk. Din fericire, nu au fost înregistrate victime umane, însă mai multe case au fost distruse. 

UPDATE: Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat, miercuri, printr-un comunicat pe Telegram, că de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, 238 de copii au fost uciși și alți 433, răniți. „Până în dimineața zilei de 25 mai, cel puțin 671 de copii au fost victime în Ucraina, ca urmare agresiunii armate pe scară largă a Federației Ruse. 

Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor, 238 de copii au fost uciși și cel puțin 433 au fost răniți”, se arată în comunicat. Datele sunt în curs de actualizare din cauză că în unele zone se duc lupte intense, iar în teritoriile care au fost ocupate temporar de armata rusă cercetările sunt în plină desfășurare

UPDATE: Cehia a asigurat transferul de elicoptere de atac către Forțele Armate ale Ucrainei și, împreună cu Slovacia, repară în prezent zeci de vehicule blindate din Ucraina, care ulterior vor putea reveni în luptă, anunță Pentagonul, citat de The Wall Street Journal.

 „Ministrul Apărării Lloyd Austin le-a mulțumit cehilor pentru contribuția lor”, a notat ziarul american. Ucrainenii au primit din Cehia elicoptere de luptă Mi-24 de fabricație sovietică, care au fost deja trimise în țara devastată de război în contextul eforturilor comune de recăpătare a controlului spațiului aerian.

UPDATE: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, miercuri, pe  Facebook, că în ultimele 24 de ore, armata ucraineană ar fi respins nouă atacuri ale trupelor ruse și a distrus peste 30 de unități de echipamente inamice în regiunile Donețk și Lugansk. 

„În ultimele 24 de ore, nouă atacuri ale invadatorilor ruși au fost respinse în zonele Donețk și Luhansk. Trei tancuri, opt sisteme de artilerie, optsprezece vehicule blindate de luptă, un vehicul blindat special și un alt vehicul au fost distruse. Pe această direcție, unitățile de apărare aeriană au distrus șase UAV-uri Orlan-10 și un vehicul aerian operațional-tactic fără pilot ZALA”, se se arată în raportul armatei ucrainene. 

UPDATE: Zelenski a declarat miercuri că este dispus să discute doar direct cu Vladimir Putin și nu prin intermediari. El a adăugat că, dacă președintele rus „înțelege realitatea”, există posibilitatea de a găsi o cale diplomatică de ieșire din conflict.

Zelenski, care s-a adresat unei audiențe la Forumul Economic Mondial de la Davos, a mai spus că Ucraina va lupta până când își va recupera tot teritoriul.

Președintele ucrainean a afirmta că Moscova ar trebui să își retragă trupele în spatele liniilor de dinaintea invaziei: „Acesta ar putea fi un prim pas spre discuți”.

UPDATE: În dimineața zilei de 25 mai, la Zaporijie au avut loc mai multe explozii, relatează Ukrinform. Exploziile au fost semnalate de localnici, informația fiind confirmată și în aplicația „isAlarm”. În prezent, nu există informații detaliate de la autoritățile oficiale. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi, precizează Ukrinform.

Armata rusă încearcă să își întărească controlul asupra regiunii Lugansk din provincia estică Donbas, unde și-a intensificat ofensiva cu scopul de a „distruge totul”, potrivit președintelui ucrainean.

„Situația din Donbas este extrem de dificilă”, a recunoscut marți seară Zelenski. 

„Toate forțele pe care armata rusă încă le mai are au fost aruncate în ofensivă”, a spus el.

UPDATE: Între timp, Ucraina a început deja să folosească tunurile cu rază lungă de acțiune Caesar pe care le-a primit de la Franța, au declarat oficiali guvernamentali. 

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Volodimir Omelian, a postat marți seară informații oferite de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zaluzhni. Acesta a spus că tunurile cu rază lungă de acțiune au fost aruncate în luptă după ce artileriștii au primit două-trei ore de pregătire.

UPDATE: Forțele rusești au abandonat probabil eforturile de a realiza o mare încercuire a forțelor de apărare din estul Ucrainei și încearcă în schimb să facă încercuiri mai mici - ceea ce le-ar permite să obțină câștiguri graduale, se spune în ultima evaluare realizată de Institutul pentru Studiul Războiului, scrie Hotnews.

Oficialii primăriei din Mariupol susțin că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în trei luni de război, a declarat consilierul Petro Andriușcenko, pentru CNN. 

„Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a declarat marți, 24 mai, consilierul primarului din orașul-port de la Marea Azov. 

Andriușcenko, care nu se mai află în Mariupol, a explicat că bilanțul de 22.000 de morți se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii rămași în oraș. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare. 

Totodată, consilierul primarului a explicat că procesul de reîngropare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile recuperate să fie aduse la o morgă și ca o persoană care vine cu un cadavru să accepte să înregistreze un videoclip în care spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram