timp liber

Cunoscutul scriitor Vladimir Beșleagă împlinește onorabila vârstă de 91 de ani

Foto: zdg
25 июля 2022, час 10:50
Делиться:

Îndrăgitul scriitor Vladimir Beșleagă este sărbătorit! Beșleagă împlinește luni, 25 iulie, onorabila vârstă de 91 de ani.

Vladimir Beșleagă s-a născut în 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, Grigoriopol. Este eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău și fost deputat în Parlament între 1990 și 1994.  

După studiile universitare, a încercat știința literară, lucrând asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu. A abandonat însă proiectul din cauza asprei cenzuri comuniste. 

După câțiva ani de gazetărie, s-a consacrat muncii literare. A debutat în 1963 cu culegerea de nuvele La fântâna Leahului, după care au urmat alte cărți de proză.

Vladimir  Beșleagă face parte din generația de aur a scriitorilor români din Basarabia. El a scris romanele „Zbor frânt", „Nepotul”, „Durere”, „Viața și moartea nefericitului Filimon” etc. 

Premieră la Teatrul Național Eugene Ionesco! Va fi adus pe ecran un film documentar despre scriitorul Vladimir Beșleagă

25 июля 2022, 11:07

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 15:31
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram