social

Două persoane, citate la PA pentru audieri în dosarul „Frauda Bancară” după percheziții la domiciliu

26 января 2022, час 17:18
Делиться:

Două persoane au fost citate la Procuratura Anticorupție (PA) pentru a fi audiate în calitate de bănuit în dosarul „Frauda  Bancară”. Persoanele sunt acuzate pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani.

În zilele de 25-26 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție, cu suportul SIS și CNA, a efectuat percheziții la domiciliul bănuiților în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

În rezultatul perchezițiilor efectuate au fost ridicate mai multe documente și computere pentru a fi cercetate în cadrul cauzei penale.

În luna iunie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a anunțat că a încheiat urmărirea penală în dosarul „Frauda Bancară”, iar  două persoane sunt învinuite de spălarea a peste 13 miliarde de lei.

Potrivit procurorilor, cele două persoane învinuite, în perioada anilor 2011-2014, activând în calitate de contabili, au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacțiilor de sustragere a mijloacelor bănești, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante.

Creditele au fost contractate pentru șapte companii, de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Acestea au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate.

„Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc. Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, cu destinația: plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare”, precizează Procuratura Generală printr-un comunicat.

Inculpații sunt un bărbat și o femeie, cu vârste cuprinse între 35-45 ani, originari din Chișinău și au studii financiar-bancare. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani. Urmărirea penală, întru stabilirea tuturor persoanelor implicate și individualizarea acțiunilor fiecăruia, este în desfășurare.

Автор
Nadia Mihuța
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram