social

Regulamentul cu privire la evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, modificat. CSP vrea să deblocheze procesul

26 января 2022, час 12:20
Делиться:

Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a operat mai multe modificări la Regulamentul cu privire la evaluarea procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo.

„Necesitatea modificării Regulamentului de evaluare a procurorului general a apărut în cadrul activității  comisiei  de evaluare. Toate modificările sunt în limitele legii și exclud diversele interpretări pentru a nu periclita activitatea comisiei”, a menționat membrul CSP Eduar Varzari.  

Respectiv, membrii CSP au decis excluderea punctului 54 din Regulament, care stabilea un termen de 30 de zile pentru procedura de evaluare. Acest termen, stabilit inițial în Regulament, a expirat încă în data de 23 decembrie,  anul trecut.

În acest context, a fost modificat și punctul 52 în care s-a inclus termenul de 30 de zile, doar că pentru întocmirea raportului comisiei de evaluare, dar nu pentru procesul de evaluare în sine.

Totodată, membrii CSP au introdus un punct nou  care prevede că, în cazul în care apar circumstanțe  care nu-i permit unui membru să-și exercite funcțiile, CSP va iniția procedura de desemnare a unui alt candidat în conformitate cu Legea cu privire la procuratură.  

De asemenea, pentru „claritate și excluderea interpretărilor” s-a mai stabilit că   „lucrările Comisiei sunt deliberative dacă participă majoritatea membrilor indicați în actul de constituire”.

„Eu, în principiu am văzut proiectul de modificare și el acoperă situațiile practice care au apărut,  de asemenea, elimină neclaritățile și imposibilitățile de a avansa cu anumite procese”, a comentat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo s-a împotmolit înainte de a începe. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, Comisia instituită de CSP a rămas fără președinte, după ce Lilia Bulgac s-a retras din motive personale. Iar de atunci situația a rămas incertă. Pe de altă parte,  procesul s-a blocat și  pentru că Stoianoglo a contestat decizia de constituire a Comisiei în judecată. 

Amintim că la 23 noiembrie anul trecut, CSP a decis constituirea unei comisii de evaluarea a activității lui Alexandr Stoianoglo la solicitarea președintei Maiei Sandu. Atunci, s-a stabilit că din comisie vor face parte cinci membri. Ulterior, președinta Comisiei, Lidia Bulgac, s-a retras, iar un alt membru a anunțat că nu poate participa. Între timp, avocații lui Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație.

Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie. El este învinuit pe cinci capete de acuzare precum abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și depunere de informații mincinoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram