social

/VIDEO/ Elevii din Orhei revin la școală: Autoritățile locale nu au fost sancționate pentru decizia lor

26 января 2022, час 19:28
Делиться:

Autoritățile din Orhei continuă să sfideze legea: școlile din tot raionul își continuă activitatea cu prezență fizică, chiar dacă numărul cazurilor de infectare crește alarmant. Decizia de a continua procesul de studii în sălile de clasă a fost luată, aseară, la Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei. Nu a contat nici faptul că Centrul Național Anticorupție a expediat o scrisoare, prin care a cerut detalii cu privire la ședința la care a fost adoptată decizia inițială, cu propriile reguli. Președintele raionului Orhei a comentat această scrisoare ca pe o tentativă de intimidare și presiune asupra administrației publice locale. 

Numărul cazurilor de Covid a crescut simțitor, în ultimile zile, în municipiul Orhei. Dacă pe tot parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate în jur de 300 de cazuri, atunci, în ultimele două zile, au fost confirmați pozitiv la coronavirus 200 de persoane. Situația este alarmantă, au declarat pentru TV8 responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică Orhei.

De cealaltă parte, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, care s-a întrunit aseară, a decis să mențină în vigoare decizia inițială, cu mici modificări. Mai exact, școlile își vor trece la procesul educațional în regim on-line, dacă 30% din clase instituției de învățământ se află în regim de autoizolare din cauza Covid -19. Între timp, Centrul Național Anticorupție a trimis un demers către autoritățile din Orhei, prin care solicită detalii cu privire la ședința la care a fost adoptată decizia inițială cu propriile reguli. Nu-i clar, deocamdată, cum ar trebui să deruleze lucrurile, dat fiind că cei de la Centrul Național Anticorupție nu au menționat un termen la care să primească un răspuns. Mai mult, președintele raionului, Dinu Țurcanu, a catalogat această scrisoare ca pe o încercare de intimidare a administrației din Orhei. 

Între timp, trei școli au trecut deja la învățământul online, după ce numărul de îmbolnăviri printre elevi, dar și profesori a crescut. Printre aceste instituții se află și Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, pe care l-a vizitat echipa noastră zilele trecute și care atunci își desfășura orele cu prezență fizică. 

Vineri, 22 ianuarie, autoritățile din Orhei au anunțat că elevii tuturor instituțiilor din raion vor continua să facă lecții cu prezență fizică. Asta deși, în țară, este valabil codul pandemic roșu în sănătate publică, iar CNSP a decis că, de luni, elevii trec la studii online pentru cel puțin două săptămâni.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram