social

Cetățeanul turc care a fugit de pe aeroport, reținut: Există bănuiala că polițiștii de frontieră l-ar fi lăsat să scape

26 мая 2022, час 16:10
Делиться:

Un alt cetățean străin a reușit să fugă de la Aeroportul Chișinău. În seara zilei de 25 mai, după ce Poliția de Frontieră nu a permis intrarea în Republica Moldova unui cetățean turc, acesta a părăsit zona sterilă a aeroportului.

UPDATE: Cetățeanul străin care a părăsit zona sterilă din Aeroportul Internațional Chișinău, a fost reținut. Persoana a fost identificată pe traseul R-31, între localitățile Tudora și Palanca.

La fața locului, ca urmare a verificărilor, polițiștii de frontieră au depistat un telefon mobil cu o cartelă moldovenească și 200 de lei. Bărbatul de 47 de ani a refuzat să facă declarații, motivând că nu cunoaște altă limbă de comunicare decât cea de origine - turcă. Astfel, a fost dispusă acordarea unui traducător pentru a-i fi asigurat dreptul la apărare, dar și de documentare a cazului sub toate aspectele legale.  

Totodată, pe acest fapt a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a persoanelor implicate, care ar fi facilitat părăsirea aeroportului de către cetățeanul Turciei. Există bănuială rezonabilă privind implicarea în această ilegalitate atât a agentului economic, care este responsabil de securitatea în zona sterilă, dar și a angajaților Poliției de Frontieră.

TV8.md reamintește că cetățeanul turc nu îndeplinea condițiile formale de intrare în R. Moldova, fără a avea alte suspiciuni, astfel încât nu putea fi pus în custodia Poliției de Frontieră până la îmbarcare și părăsirea aeroportului.

Activitatea de supraveghere și control al Poliției de Frontieră este limitată pentru cazul în care unor persoane nu le este permisă intrarea în țară, dar fără ca acestea să fie raportate cu fapte care ar pune în pericol ordinea publică sau securitatea R. Moldova. 

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a dispus inițierea unor cercetări interne pentru a stabili dacă procedurile interne au fost respectate de către responsabilii Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău.

În urma celor întâmplate, IGPF a solicitat de urgență agentului responsabil de securitatea în zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău, revizuirea protocoalelor de asigurare a securității pentru acest perimetru din incinta aeroportului. 

În ultimele 10 luni au existat 3 cazuri în care persoanelor cărora li s-a refuzat intrarea în R. Moldova, au fugit din zona sterilă a Aeroportului Internațional Chișinău.

Автор
Andreea Josan
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram