social

Șefa PA, despre scurgeri de informații privind probele contra lui Dodon: Nu există sesizări, dar cazul va fi investigat

26 мая 2022, час 22:57
Делиться:

Nu a fost depusă nicio sesizare cu referire la scurgerile de informații despre probele depistate în urma perchezițiilor efectuate acasă la Igor Dodon, dar și în alte locații. Totuși, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), Elena Cazacov, a declarat, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că circumstanțele vor fi investigate.

„La moment, nu avem o plângere pe faptul scurgerii de informații. Faptul că în mass-media s-au strecurat unele informații, nu înseamnă indubitabil faptul că aceste scurgeri au parvenit sau au avut loc din partea procurorilor sau din partea grupului de urmărire penală, care s-a aflat la efectuarea acțiunilor de urmărire penală.

La fața locului au fost mult mai multe persoane, inclusiv și unii avocați. Este regretabil faptul că aceste date au ajuns în mass-media și vă asigur că nu cred că este din partea grupului e urmărire penală, așa cum probele care au fost dobândite în cadrul acestor acțiuni, urmau a fi verificate și clar că și în situația respectivă, exista riscul distrugerii ulterioare a probelor, influențării martorilor și așa mai departe”, a precizat șefa PA.

Cazacov a dat asigurări că „procuratura va investiga aceste circumstanțe. Până la moment, sesizare nu a fost, dar clar că noi investigațiile respective o să le facem”.

Reamintim că procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au descins marți, 24 mai, cu percheziții acasă, dar și în alte locații care aparțin fostului șef de stat, Igor Dodon. Descinderile au avut loc în dosarul cunoscut sub numele generic „kuliok”, iar în urma acestora, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. 

„Subiecții principali sunt un fost președinte și persoane interpuse, care au tangență la săvârșirea faptelor. Au fost depistate bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, chitanțe, documente, recipise, care urmează a fi examinate”, a declarat într-un briefing șefa interimară a PA, Elena Cazacova.

Potrivit procurorului, persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”. Ulterior, pe numele lui Igor Dodon și altor persoane, au fost dispuse măsuri de arest pentru 72 de ore.

Igor Dodon respinge acuzațiile care i se aduc și susține ce „este un dosar politic cusut cu ață galbenă. S-a procedat ca în regimul lui Plahotniuc”.

„Acesta e un dosar politic cusut cu ață galbenă. Și sunt sigur că o judecată corectă și necontrolată politic îmi va da dreptate. Eu înțeleg foarte bine graba cu care guvernarea a decis să mă ancheteze și să mă rețină. Eu nu mă voi lega de simbolismul acestei zile, ci voi privi lucrurile într-un context mai larg. Maia Sandu și PAS nu pot deloc gestiona situația economică și socială din țară. Asta o înțelege toată lumea, chiar și cei din PAS”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, 26 mai, Igor Dodon a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, iar procurorii au anunțat că vor contesta decizia.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram