externe

Putin ar putea fi prezent la Summitul G20. Consilierul Kremlinului: „Suntem interesați să participăm”

27 июня 2022, час 19:45
Делиться:

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la Summitul G20 din noiembrie de la Bali, Indonezia, după ce a primit o invitație oficială, a anunțat luni, 27 iunie, consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov, relatează AFP, citat de Agerpres.

Am primit invitaţia oficială... Am răspuns pozitiv spunând că suntem interesați să participăm”, le-a declarat Uşakov jurnaliştilor.

Cu toate acestea, el a precizat că mai este „mult timp” până la Summitul prevăzut pentru 15-16 noiembrie, sugerând că formatul participării Rusiei ar putea fi modificat. 

„Însă, deocamdată, invitaţia este (făcută) pentru o participare personală”, a subliniat oficialul rus.

În octombrie anul trecut, Vladimir Putin a participat prin videoconferinţă la Summitul G20 de la Roma, din cauza pandemiei de coronavirus. Tot atunci, Jakarta a stârnit controverse prin invitarea Rusiei la Summit, în pofida acuzațiilor de crime de război formulate la adresa Moscovei după lansarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni asupra Indoneziei, care asigură anul acesta preşedinţia prin rotaţie a G20, pentru a exclude Rusia de la această reuniune.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20, în pofida prezenţei probabile a preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Cred că este mai bine să i se spună în faţă (lui Vladimir Putin), dacă vine, ceea ce credem şi ca el să ia o poziţie”, a declarat duminică seară Ursula von der Leyen pentru postul german de televiziune ZDF.

Şeful statului indonezian şi preşedintele G20, Joko Widodo, va merge joi în Rusia, după o vizită în Ucraina prevăzută tot în cursul acestei săptămâni.

El se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova, după ce a reprezentat Indonezia ca ţară invitată la summitul G7 din Germania, din 26-27 iunie. Widodo va fi primul lider asiatic care va merge în cele două ţări de la începerea conflictului.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 09:44
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram