social

Soţia lui Andronachi, plecată din ţară când soțul său a fost dat în urmărire de Interpol, s-a întors în RM

Foto: Facebook/ Nadejda Andronachi
27 июля 2022, час 10:43
Делиться:

Nadejda Andronachi, soția fostului deputat fugar, Vladimir Andronachi, care a plecat din țară la scurt timp după ce soțul acesteia a fost anunțat în căutare internațională de Interpol cu scopul de a fi arestat și extrădat, s-a întors în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către procurora Mariana Cherpec.

Soția ex-deputatului fugar ar fi plecat din țară pentru a merge la o clinică din Viena unde urma să efectueze o examinare medicală planificată. Asta deși în octombrie 2021, Nadejda Andronachi împreună cu fostul deputat PD și juristul de încredere al familiei au fost puși sub învinuire în dosarul fraudei bancare, având interdicția de părăsire a țării.

Potrivit probatoriului, acțiunile infracționale ale celor trei au culminat la etapa finală a Fraudei Bancare, adică în intervalul 24-27 noiembrie 2014. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate suporturi electronice, documente, bani, precum și alte obiecte relevante pentru anchetă. Concomitent, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile persoanelor vizate.

Asta după ce pe data de 23 septembrie, Procuratura Anticorupție, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au efectuat, mai multe percheziții la domiciliul fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi.

În una din cele mai recente investigații, „Cutia Neagră PLUS”, a scris despre cum în iulie 2021, la două săptămâni după ce Vlad Andronachi fusese surprins în aeroport, plecând din țară, soția sa Nadejda a reușit să obțină drept de superficie asupra unui teren municipal de 9 ari, situat pe strada Albișoara. 

Nadejda Andronachi, împreună cu partenera sa de afaceri au luat în arendă de la Primăria Chișinău acest teren încă cu 9 ani în urmă, fiind amenajată aici o parcare cu vânzare de mașini. Pentru 9 ari de pământ, chiar aproape de centrul capitalei, chiriașii au plătit autorităților locale doar 17 mii de lei pe an. Asta în timp ce aici se vând mașini de lux care costă sute de mii de euro.

Într-o altă investigație jurnaliștii de la „Cutia Neagră PLUS” a scris despre proprietățile ascunse de fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, castelul pe care și-l construia în cel mai luxos cartier al Capitalei, firme off-shore implicate în furtul miliardului, dar și în export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbass. 

Totodată, Cutia Neagră PLUS a relatat despre cine sunt oamenii prin care acționează Vlad Andronachi și cum a reușit să își pună la adăpost cele mai importante afaceri din Moldova, înainte ca procurorii să pună sechestru pe ele.

Pe 16 septembrie, procurorii au aplicat sechestru și pe spațiile comerciale din proprietatea soților Vladimir și Nadejda Andronachi. Este vorba de clădirea de pe bulevardul Grigore Vieru 28 în care a fost sediul companiei Victoria Leasing, deținută de Andronachi, dar și a companiei de consultanță juridică și în afaceri a Carolinei Andriuță. În vara acestui an, firma Victoria Leasing a trecut printr-o procedură de rebranding, schimbându-și denumirea în „Expert Leasing & Finance” SRL. 

Potrivit investigației, în 2021, soții Andronachi dețineau o doime cotă-parte din imobilul de pe bulevardul Grigore Vieru, estimat în actele cadastrale la 4 milioane de lei. Clădirea a fost cumpărată la o licitație organizată de Banca de Economii care a scos la vânzare active gajate de companii care nu-și puteau onora angajamentele față de bancă. În prezent, clădirea pusă sub sechestru este gajată de proprietari la o instituție bancară, pentru un împrumut de un milion de euro, luat anul trecut.

Numele lui Andronache a fost legat și de câteva companii off-shore implicate în furtul miliardului. Două dintre acestea au legătură directă cu dosarul penal pornit în privința lui Vladimir Andronachi, a soției sale Nadejda și a juristei familiei, Carolina Andriuță. 

Mai exact, Nadejda Andronachi, este și ea beneficiară efectivă a unei companii din Belize. Firma se numește Black Sea Holdings SA. Totodată, soția fostului deputat mai figurează drept beneficiară și la Manos Alliance LLP, o firmă din Marea Britanie, însă niciuna dintre cele trei firme de mai sus nu apar în declarațiile pe venit și interese ale lui Andronachi.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

O nouă schemă prin care Primăria Chișinău pierde terenuri de milioane! Vladimir Andronachi, printre beneficiari

18 июля 2022, 13:07

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Fugarul Andronachi! Afaceri și imobile ascunse. Cum a reușit să-și pună firmele la adăpost și cine sunt oamenii săi de încredere

08 ноября 2021, 13:11

Un milion din miliardul furat a ajuns la două companii offshore din Belize, care ar fi controlate de deputatul Vladimir Andronachi

09 июля 2021, 11:07

Автор
Nadia Mihuță
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

social

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13
Делиться:

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram