Război în Ucraina, ziua 216: Moscova nu va cere extrădarea rușilor care călătoresc peste hotare. Discuții Zelenski-Stoltenberg

missing
27 сентября 2022, час 21:52

În cea de-a 216-a zi de la declanșarea invaziei, forțele ucrainene și cele rusești sunt implicate în lupte grele în diferite părți ale Ucrainei, în timp ce referendumurile organizate de Rusia în patru regiuni pe care Moscova speră să le anexeze se apropie de final. Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să anexeze aproximativ 15% din teritoriul ucrainean după plebiscit. Între timp, ex-președintele rus Dimtri Medvedev și-a reluat retorica nucleară.

UPDATE Israelul a declarat marţi că nu va recunoaşte rezultatele „referendumurilor” de anexare, lansate vineri în patru regiuni ale Ucrainei aflate sub controlul rus total sau parţial, relatează AFP.

UPDATE Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru alipirea de Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că acestea sunt deocamdată rezultate preliminare.

UPDATE În ciuda amenințărilor ruse la adresa Ucrainei și NATO cu privire la utilizarea armelor nucleare, Pentagonul nu a văzut nicio schimbare care să-l determine să modifice postura forțelor nucleare americane, a declarat marți un purtător de cuvânt.

„În mod evident, luăm în serios aceste amenințări. Dar în acest stadiu, nu am văzut nimic care să ne determine să ne adaptăm propria poziție nucleară în acest moment”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder într-un briefing de presă.

UPDATE Statele Unite îi primesc pe rușii care solicită azil în contextul războiul „nepopular” al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, relatează Reuters.

UPDATE Moscova a declarat că nu va solicita extrădarea rușilor care călătoresc în străinătate pentru a nu fi mobilizați în luptă în Ucraina, după ce mii de bărbați cu vârstă militară au trecut în țările vecine, relatează AFP.

UPDATE Orice utilizare a armelor nucleare de către Rusia este inacceptabilă și ar avea „consecințe grave”, a declarat marți NATO, după ce Aliatul lui Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a lansat un alt avertisment nuclear Ucrainei și Occidentului, relatează Reuters.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a discutat despre sprijinul suplimentar al forțelor armate ale Ucrainei de către statele membre NATO, într-un apel telefonic cu secretarul general al blocului comunitar, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

Apelul telefonic a venit în urma referendumurilor organizate în patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși cu privire la anexarea lor la Rusia. Zelenski i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru condamnarea referendumurilor, pe care Ucraina și aliații săi occidentali le numesc false și ilegale.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat cu fermitate marți referendumurile „fictive” organizate de Rusia în Ucraina și l-a asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul aliaților pentru dreptul la autoapărare al Ucrainei, relatează Reuters.

"Referendumurile fictive organizate de Rusia nu au legitimitate și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste pământuri sunt Ucraina", a scris el pe Twitter după o conversație cu președintele Volodimir Zelenski.

UPDATE De la începutul contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, în regiunea Harkov au fost eliberate 454 de localităţi, potrivit șefului adjunct al Cancelariei Președintelui Ucrainei, Kirilo Timoșenko, scrie Rador.

UPDATE O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum la instructaj li se spune noilor recruți ruși să facă rost de absorbante și tampoane pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați.

UPDATE Un tânăr s-a autoincendiat, în oraşul Reazan, situat la sud-est de Moscova, urlând că ”nu vrea să se ducă pe front” şi prezenta arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, la mai puţin de o săptămână după ce preşedintele rus a decretat o mobilizare a 300.000 de oameni care să-i consolideze trupele prezente în Ucraina, ilustrând disperarea profundă care a cuprins o parte a societăţii ruse.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruşi care au fugit din ţară pentru a scăpa de mobilizarea desfăşurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Un grup de state UE cer Comisiei Europene să pregătească, în această săptămână, un plan de plafonare a preţului gazelor ruseşti la nivelul Uniunii, relatează Reuters.

UPDATE Ambasada Federației Ruse în România ironizează, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, decizia prin care Ministerul Afacerilor Externe retrage, „din considerente de securitate națională”, vizele a 14 cetățeni ruși care ar fi urmat să participe la un eveniment internațional la București.

UPDATE Unitatea specială „KRAKEN” din Ucraina a publicat un material video de 9 minute cu operațiunea de eliberare a orașului Balakliia din regiunea Harkov. Operațiunea a avut loc la începutul lunii septembrie. Imaginile oferă o perspectivă rară asupra modului în care s-a desfășurat ofensiva ucraineană.

UPDATE Hari Bucur Marcu, expert în securitate, apărare și alianțe militare, consideră că ”referendumurile” organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina sunt o dovadă a ”disperării strategice” generate de eșecurile de pe front.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea - au scopul ”să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Donbasul se va reuni în curând cu Federația Rusă, în urma rezultatelor referendumului - a declarat marți șeful autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Puşilin, la postul de televiziune "Rossia-24".

UPDATE Prețurile petrolului au scăzut, luni, cu doi dolari pe baril, ajungând la minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

UPDATE Vladimir Putin, la fel ca mulți alți lideri autoritari, se bazează pe o imagine a invulnerabilității personale, așa că se teme pe bună dreptate de riscurile politice ale înfrângerii militare în Ucraina. În Rusia, chiar și cei mai loiali oameni ai regimului său îi cer să facă ceva pentru a opri pierderile suferite în războiul declanșat împotriva țării vecine. Liderul de la Kremlin a răspuns la acest apel făcând două mișcări stupide. În primul rând, a decis să se implică personal în operațiunile de război. În al doilea rând, a lansat o campanie de mobilizare numită parțială. Ambele decizii vor crește amenințările la adresa regimului său, între care sancțiuni, tulburări sociale și chiar colaps militar, scrie expertul în relații internaționale și chestiuni nucleare Tom Nichols într-o analiză publicată în revista „The Atlantic”

UPDATE Vladimir Putin a semnalat marți, la o întâlnire cu oficialii, potențialele riscuri suplimentare pentru recolta din 2023, în condițiile în care lucrătorii agricoli vor fi și ei și ei recrutați în cadrul mobilizării parțiale, transmite Reuters.

UPDATE 59 de recruți mobilizați din Republica Altai și 75 de bărbați din regiunea Belgorod au primit acceptul de a se întoarce acasă, după ce s-a dovedit recrutarea lor nu respectă regulile anunțate de Ministerul Apărării din Federația Rusă, a relatat publicația Kommersant.

UPDATE Polițiștii de frontieră estonieni au reținut un cetățean al Federației Ruse, în vârstă de 38 de ani, care a trecut ilegal granița cu o placă SUP pe râul Narva de frica mobilizării anunțate în Federația Rusă. Bărbatul a fost extrădat în aceeași zi, informează Postimees.ee.

UPDATE Kremlinul a anunţat marţi că nu exclude posibilitatea unui sabotaj drept cauză a avarierii reţelei de conducte construite de Rusia în Marea Baltică în cadrul proiectului energetic Nord Stream 2, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe, a transmis luni că liderul de la Kremlin a vorbit cu președintelui turc Recep Tayyip Erdogan despre disponibilitatea părții ruse de a relua negocierile cu Ucraina, însă în condiții actualizate. De asemenea, Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a afirmat că Putin și Erdogan au discutat despre deschiderea Rusiei pentru o nouă etapă de negocieri, informează Kommersant.

UPDATE Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) susțin în evaluarea lor de marți că Moscova nu-i mai poate calma pe rușii care fug de mobilizare și că nici măcar Kremlinul nu mai poate nega modul haotic în care se face mobilizarea. Pe de altă parte, Kremlinul pretinde că încălcările legii privind mobilizarea nu sunt decât niște „erori individuale”, „angajații neglijenți” urmând a fi pedepsiți. Aceste mesaje, însă, nu vor rezolva problemele Rusiei, notează ISW.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, marți, în cadrul unei întrevederi privind munca sezonieră din Rusia, că Occidentul are un comportament de prădător pe piața mondială a alimentelor.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne din Letonia pregătește un raport pentru Guvern privind introducerea stării de urgență în anumite regiuni din cauza „mobilizării parțiale” anunțate în Federația Rusă, potrivit agenției Delfi.

UPDATE Liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, i-a acuzat pe refugiaţii ucraineni că profită de sistemul de asistenţă socială din Germania, cerând protecţie în această ţară, primind beneficii şi apoi întorcându-se în Ucraina.

UPDATE Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a anunțat un referendum privind sancțiunile impuse Rusiei de UE din cauza războiului din Ucraina, potrivit presei maghiare.

UPDATE Kremlinul anunţă marţi că ”referendumurile” de anexare care se încheie marţi în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporijjea - aflate parţial sau în totalitate sub un control rus, vor avea ”consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii, relatează AFP, scrie News.ro.

UPDATE Cetățenii ucraineni care ajută la desfășurarea referendumurile ilegale ale Rusiei din regiunile ocupate de invadatori vor fi acuzați de trădare, a avertizat consilierul prezidențial principal al președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

UPDATE Populația Germaniei a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, după ce tot mai mulți refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului, au ales să migreze în această țară, arată datele Oficiului Federal de Statistică, citate de Reuters. În prezent, 84 de milioane de oameni locuiesc în cea mai populată țară a Uniunii Europene. 

UPDATE Poetul și activistul Artem Kamardin, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut la Moscova. Potrivit avocatului său Leonid Soloviov, în timpul unei percheziții care a avut loc pe 26 septembrie, Kamardin a fost bătut și apoi violat cu o ganteră, scrie Meduza. Potrivit Novaya Gazeta Europa, în timpul unei percheziții, activistul a fost forțat să-și ceară scuze în fața camerei, după ce spusese „Glorie Rusiei Kievene, Novorossiya, la naiba!”, pe care le-a rostit pe 25 septembrie la lecturile „anti-mobilizare ” ale lui Maiakovski, din Piața Triumfalnaia, din Moscova.

UPDATE Un nou district federal, Krîmskii, ar putea fi creat în Rusia, scrie „Vedomosti”, citând surse din cadrul Consiliului Federației și a Guvernului Crimeii, arată Rador.

UPDATE Compania Turkish Airlines a anunțat că suspendă zborurile către mai multe oraşe ruseşti, informează Mediafax. Exodul ruşilor, care fug din cauza recrutării în armată, i-a speriat pe turci.

UPDATE Daunele economice cauzate de oprirea fluxurilor de gaze ruseşti se adună rapid în Europa şi riscă să eclipseze în cele din urmă impactul crizei financiare globale din 2009, scrie Bloomberg.

UPDATE Ministrul Afacerilor Externe din Franța, Catherine Colonna, a sosit într-o vizită la Kiev.
Marți, 27 septembrie, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a sosit la Kiev într-o vizită oficială, relatează RBC-Ucraina, cu referire la mesajul ministrului francez postat pe Twitter. „Bună dimineața, Ucraina! Sunt bucuroasă să revin la Kiev. Franța este alături de dumneavoastră pentru a sprijini Ucraina”, a scris ministrul în mesajul său de pe Twitter. Reamintim că, pe la sfârșitul lunii august, la Praga, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, Dmitri Kuleba s-a întâlnit cu omologul său francez, Catherine Colonna, notează Rador.

UPDATE Oleg Katkov, redactorul șef al portalului militar ucrainean Defense Express, afirmă că rușii mobilizați primesc puști de asalt Kalașnikov ruginite și uniforme militare folosite în Primul Război Cecen (1994-1994), scrie postul TSN. Expertul crede că sprijinul logistic slab al armatei ruse nu va opri regimul lui Putin și planurile sale agresive. „Nu există nicio limită care Rusia să se poată opri”, este convins redactorul-șef al Defense Express.

UPDATE Prim-miniştrii din Polonia şi Danemarca iau parte la ceremonia de deschidere a conductei de gaz. Numită Baltic Pipe, aceasta va oferi o nouă posibilitate de a exporta gazul norvegian în Europa.

UPDATE Ministerul de Interne din Osetia de Nord a anunțat că un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi instalat în curând la punctul de trecere al frontierei Verhnii Lars, unde în ultimele zile s-au format cozi kilometrice din cauza faptului că mulți ruși încearcă să părăsească țara, după ordinul de mobilizarea parțială dat de Vladimir Putin săptămâna trecută, informează cotidianul rusesc economic Kommersant.

UPDATE În timp ce rușii se îmbulzesc la granițe pentru a nu fi încorporați și trimiși pe frontul din Ucraina de regimul de la Kremlin, un alt miliardar apropiat al lui Vladimir Putin face subiectul unui scandal de spălare de bani în Occident. Aproximativ 250 de polițiști au percheziționat recent 24 proprietăți din Germania ale oligarhului rus Alișer Usmanov în legătură cu presupusele încălcări ale sancțiunilor și regulilor de spălare a banilor. Deși ar fi trăit în Bavaria în aceşti ultimi ani, în prezent acesta nu se află nici în Germania, nici în Rusia, iar anchetatorii suspectează că ar fi în  Uzbekistan, ţara sa natală, conform publicaţiei germane Spiegel.

UPDATE Cursul urmat de Statele Unite și de aliații săi în ceea ce priveşte Ucraina ne aduce pe toți din ce în ce mai aproape de o linie periculoasă, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

UPDATE Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate, favorit pentru conducerea acestuia fiind Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos, scrie Vedomosti, citând mai multe surse, scrie Hotnews.

UPDATE Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene, notează BusinessInsider.

UPDATE Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, a declarat că linia telefonică directă a ministerului a primit numeroase apeluri de la ruși care au fost mobilizați recent și care întreabă acum cum să se predea Ucrainei.

UPDATE Preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev anunţă marţi că Kazahstanul le va acorda protecţie ruşilor care fug în această ţară de mobilizarea militară în curs decretată de preşedintele Vladimir Putin în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

UPDATE Mii de ruși au fugit în Mongolia, trecând granița de nord a țării, ca să nu fie trimiși să lupte în Ucraina, punând și mai multă presiune pe guvernul de la Ulan Bator care încearcă să se distanțeze de conflict, informează Reuters.

UPDATE Scurgerile misterioase de gaze care afectează conductele submarine ruseşti dintre Rusia şi Europa sunt investigate de specialişti din ţările europene.

UPDATE Niciun film rusesc nu va candida anul acesta la premiile Oscar, a anunţat luni seară Academia rusă de film, într-un moment în care Statele Unite şi Rusia trec printr-una dintre cele mai grave crize din istoria lor, odată cu conflictul din Ucraina, informează AFP.

UPDATE Roger Waters, 79 de ani, cofondator al trupei Pink Floyd, i-a cerut liderului de la Kremlin, într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de Facebook, să îi dea asigurări că nu va folosi armele nucleare, l-a îndemnat să se angajeze la o încetare a focului și la o soluționare diplomatică pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează publicația rusă de opoziție Meduza. „În primul rând, ați dori să se pună capăt acestui război? Dacă mi-ați răspunde «Da, vă rog», asta ar face imediat lucrurile mult mai ușoare. Dacă ați spune: «De asemenea, Federația Rusă nu mai are niciun interes teritorial în afară de securitatea populațiilor vorbitoare de limbă rusă din Crimeea, Donețk și Lugansk», și asta ar ajuta”, notează muzicianului, în scrisoarea deschisă. Spun acest lucru deoarece cunosc unele persoane care cred că vreți să cuceriți întreaga Europă, începând cu Polonia și restul statelor baltice. Dacă asta vreți, duceți-vă naiba!, notează Libertatea.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat pe Telegram o nouă amenințare cu folosirea armelor nucleare, într-o postare în care îi critică pe președintele american Joe Biden și premierul britanic Liz Truss.

UPDATE Imaginile din satelit oferite de Maxar Technologies arată că duminică erau cozi nesfârșite de mașini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN. Maxar Technologies susţine că imaginile care prezintă partea cea mai nordică a ţării arată mașini care se întind pe aproximativ 16 kilometri în nordul punctului de trecere a frontierei şi adaugă că „aglomerația în trafic a continuat probabil mai la nord de zona fotografiată”, notează News.ro.

UPDATE Rușii plătesc și 30.000 de euro pentru un loc într-un avion privat care să-i scoată din Rusia, după ce Putin a decretat mobilizarea parțială.

UPDATE Introduse recent pe frontul din Ucraina, dronele iraniene reprezintă o amenințare serioasă pentru apărarea antiaeriană ucraineană, după ce forțele ruse au țintit cu ajutorul lor infrastructură militară și echipamente de luptă, spun soldații ucraineni aflați pe front, relatează Politico. Kievul este îngrijorat după ce forțele ruse au întețit atacurile cu drone iraniene asupra unor obiective din Odesa. Luni, președintele ucrainean s-a întâlnit cu șeful forțelor armate, al serviciilor de informații militare și comandanți militari de vârf pentru a discuta despre planuri de a contracara „noile tipuri de arme” ale Moscovei, a declarat biroul de presă al cancelariei prezidențiale, potrivit Reuters. Rusia a lansat cel puțin cinci atacuri cu drone de luptă iraniene în ultimele zile, lovind obiective militare în Odesa, a declarat Serhi Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa.

UPDATE Shaun Pinner, unul dintre soldații britanici recent eliberați dintr-o închisoare a forțelor proruse din Ucraina, a povestit coșmarul prin care a trecut în cele șase luni de captivitate. Pe lângă bătăi, electroșocuri și înjunghiere, rușii apelau și la un alt mod de tortură: forțau prizonierii să asculte 24 de ore din 24 o singură melodie - „Mamma Mia” de la ABBA.

UPDATE Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacțiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominația SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Rusia a simţit că va pierde şi pur şi simplu încearcă să întârzie acest moment, ”să asigure ceva activitate pe front”, susţinând că noua mobilizare este o încercare ”de a le da comandanţilor de pe teren un flux continuu de «carne de tun»”.

UPDATE Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe ruseşti au intrat în Ucraina, transmite CNBC.

UPDATE „În ciuda lipsei evidente de sens a războiului pentru Rusia și a pierderii inițiativei de către ocupanți, comanda armatei ruse îi conduce în continuare la moarte”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE Ucraina a capturat 392 de tancuri rusești, 178 de vehicule blindate de luptă, 421 de vehicule de luptă de infanterie și 400 de camioane, vehicule și jeep-uri, potrivit proiectului de investigație open-source Oryx. Forțele armate au eliberat un teritoriu vast, au provocat pagube serioase formațiunilor rusești de acolo și au făcut ca moralul rușilor să scadă vertiginos, în timp ce spiritul ucrainean a crescut. Dar a adus, de asemenea, o mare captură de vehicule și sisteme de armament rusești, care vor face o diferență notabilă în bătăliile care vor urma, au declarat analiști militari pentru Kyiv Independent, notează Adevărul.

UPDATE Scăderea de presiune la gaz prin Nord Stream a fost pusă de ministrul german al economiei pe seama faptului că „conductele au fost atacate”. Operatorul controversatei conducte submarine Nord Stream 1, din Rusia către Germania, Nord Stream AG, a anunţat că analizează cauzele unei scăderi a presiunii gazelor pe conductă.

UPDATE Mai multe înregistrări video în care se vede în ce condiții mizere sunt ținuți recruții ruși au fost distribuite pe rețelele sociale. „Experiența ta supremă în armata rusă” - așa sunt descrise ironic barăcile de lemn în care sunt înghesuiți recruții lui Putin, notează Digi24.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie, și ar putea folosi acest discurs pentru a anunța oficial aderarea la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, potrivit Ministerului Britanic al Apărării, citat de The Guardian.

UPDATE Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a apărut pe coperta revistei americane Time, în ultimul număr, și nu s-a ferit să recunoască faptul că e un admirator al șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gerasimov.

UPDATE Rușii au atacat luni seară orașele Zaporojie și Nikolaev, au anunțat oficiali ucraineni, citați de The Kyiv Independent. Infrastructura civilă a fost avariată.

UPDATE Kremlinul spune că nu s-a luat nicio decizie de a închide frontierele Rusiei pentru a opri exodul de bărbați de vârstă militară care fug din țară după zile de scene haotice în timpul mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina.

UPDATE Rusia a anunțat luni că a reținut un diplomat japonez aflat în orașul Vladivostok din estul țării pentru că a solicitat informații „restricționate”, au relatat agențiile de presă ruse. Japonia a solicitat „scuze oficiale” din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok.

UPDATE Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocitățile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în martie, potrivit CNN, citat de news.ro. SBU a susţinut, luni, într-o declaraţie, că soldatul capturat, împreună cu alţi militari ruşi, „a tras înspre o mașină cu o mitralieră, pe autostrada din apropiere de satul Zdvîjivka, districtul Bucea”, la începutul lunii martie.

UPDATE Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, declară ministrul sârb de externe. Ministrul sârb de externe, Nikola Selaković, a declarat că Planul de consultări cu Ministerul rus de externe a fost semnat inițial din 1996 și este vorba de o procedură tehnică. „Planul datează din 1996, este o procedură tehnică și nu prevede consultări pe tema politicii de securitate. Este vorba de relațiile bilaterale. Ne consultăm chiar și cu cei care au opinii total diferite de noi”, a declarat Selaković, adăugând că Serbia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate pe teritoriul Ucrainei, deoarece ar fi contrar intereselor naționale și de stat, potrivit Rador.

UPDATE Câștigarea terenului în regiunea strategică Donețk este prioritatea numărul unu, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece este prioritatea principală a Rusiei, relatează CNN. Președintele Volodimir Zelenski a spus că „situația este deosebit de gravă în regiunea Donețk. Facem totul pentru a împiedica activitatea inamicului. Acesta este obiectivul nostru numărul unu acum, deoarece Donbas este încă obiectivul numărul unu pentru ocupanți”.

UPDATE Invadatorii ruși au lovit aeroportul Krivoi Rog, din regiunea Dnepropetrovsk, oraș de baștină al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu o rachetă X-59 și i-au distrus infrastructura, relatează Ukrainska Pravda. „Rușii au lovit aeroportul cu o rachetă X-59. Infrastructura acestuia a fost distrusă. Utilizarea în continuare a aeroportului și a echipamentelor este imposibilă. Nicio persoană nu a fost rănită în timpul impactului”, a spus șeful Administrației Regionale Valentin Reznicenko.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer
Război în Ucraina, ziua 215: Avertizare din SUA, cozi la vamă, proteste și gropi comune. NATO are soluția în caz de atac nuclear

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Незаконное финансирование: материалы дела против Гуцул направили в суд
Незаконное финансирование: материалы дела против Гуцул направили в суд
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В Кишиневе с поличным поймали "закладчика". В его квартире нашли крупную партию наркотиков
/ВИДЕО/ В Кишиневе с поличным поймали "закладчика". В его квартире нашли крупную партию наркотиков
/ВИДЕО/ Назначен новый директор управления лесного хозяйства Moldsilva
/ВИДЕО/ Назначен новый директор управления лесного хозяйства Moldsilva
Подозреваемый в убийстве девушки из Оргеева работал в колонии. Что о нем рассказали в администрации тюрем?
Подозреваемый в убийстве девушки из Оргеева работал в колонии. Что о нем рассказали в администрации тюрем?

25 апреля 2024, час 05:26

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
/ВИДЕО/ В Малайзии в воздухе столкнулись два военных вертолета: погибло 10 человек
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
/ВИДЕО/ Референдум о евроинтеграции пройдет в Молдове 20 октября
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
В ПАСЕ возложили ответственность за смерть Навального на российские власти
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI
Военные расходы в мире достигли исторического максимума - SIPRI

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram