externe

Război în Ucraina, ziua 94: Severodoneţkul continuă să reziste, Rusia a testat racheta Zircon, iar Hersonul e izolat

28 мая 2022, час 16:55
Делиться:

Ucraina a intrat în ziua 94 a războiului cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski spune că situația din Donbas este „foarte dificilă” și că forțele Moscovei și-au concentrat armata în atacurile din est. Noi imagini din satelit arată operațiuni militare rusești în zona orașelor Liman și Popasna, în timp ce forțele ruse câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk. Însă liderul de la Kiev a transmis că „Donbas va fi ucrainean”.

UPDATE: Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

UPDATE: Țițeiul Brent, de referință la nivel mondial, ar putea trece de 150 de dolari pe baril dacă va avea loc o contracție puternică a exporturilor de petrol din Rusia, a declarat Bank of America (BofA) Global Research, citată de Reuters.

UPDATE: Oraşul-cheie Severodoneţk, ultimul punct major de rezistenţă al armatei ucrainene din Lugansk, continuă să reziste atacurilor armatei ruse care încă nu a reuşit să încercuiască oraşul complet, a declarat guvernatorul ucainean al regiunii, scrie Digi24.

„Ruşii au ajuns la periferia oraşului şi au capturat hotelul Mir (Pacea)”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al Luganskului. „Nu îi putem momentan scoate din hotel, dar au deja mulţi morţi. Băieţii noştri rezistă”, a spus Haidai.

Deşi accesul spre oraşul Severodoneţk nu este încă complet tăiat de trupele ruse, guvernatorul spune că, pe ruta Lisiceansk-Bahmut, doar maşinile mici pot trece, nu şi vehiculele mai mari sau camioanele. Chiar şi aşa, drumul este extrem de periculos, deoarece multe maşini au fost mitraliate sau atacate de ruşi pe respectiva rută. Conform lui Haidai, ruşii au concentrate 25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk - ceea ce înseamnă 10.000 de militari. Acestora li se adaugă „cantităţi substanţiale” de tehnică militară.

UPDATE: Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon pe o distanță de aproape 1.000 de kilometri, a anunțat ministerul apărării din Rusia sâmbătă, transmite Digi24.

Racheta a fost lansată de pe Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, arată sursa. Imagini video publicate de minister arată lansarea rachetei de pe o navă, zburând către cer pe o traiectorie înclinată.

Președintele Vladimir Putin a spus despre Zircon că este parte a unei noi generații de sisteme de arme de neegalat. Armele hipersonice pot călători de nouă ori viteza sunetului, iar Rusia a efectuat în ultimul an teste de lansări cu Zircon de pe nave de război și submarine.

UPDATE: Administraţia rusă care controlează oraşul ocupat Herson a anunţat că închiderea graniţelor astfel încât nimeni nu va mai putea intra din teritoriile ucrainene Nikolaev şi Dnipropetrovsk, relatează CNN.

UPDATE: Noi imagini din satelit arată operațiuni militare rusești în zona orașelor ucrainene Liman și Popasna din est, în timp ce forțele ruse câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk, transmite Sky News.Potrivit rapoartelor recente, forțele ruse au preluat controlul Liman, care este al doilea oraș de mărime medie ucrainean capturat în această săptămână.

Imaginile Maxar arată artilerie rusească, blindate care se mișcă de la nordul și estul orașului către Liman și urmările bombardamentelor răspândite care au distrus zeci de case și clădiri.

La sud-est de oraș, pagubele extinse sunt evidente prin Popasna. Unități ale Rusiei pot fi văzute desfășurate în Popasna și prin împrejurimi.

Potrivit Statului Major Ucrainean, în ultimele 24 de ore, 49 de localități au fost bombardate, iar rușii au desfășurat 13 atacuri terestre asupra liniilor de apărare ucrainene.

UPDATE: În mesajul său video nocturn, Volodimir Zelenski a reacționat la capturarea orașului Liman, nodul feroviar important al regiunii Donețk la nord de alte două orașe cheie care încă sunt sub controlul Ucrainei și la încercările Rusiei de a cuceri orașul Severodonețk, una dintre ultimele zone sub control ucrainean în Lugansk, scrie Digi24.

Totodată, președintele Ucrainei a spus că Rusia a evitat majoritatea sancțiunilor internaționale din cauza unei lipse a poziționării unitare globale împotriva invaziei din Ucraina.

Volodimir Zelenski spune că o parte din țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei în același timp ajutau Moscova să evite majoritatea acestor măsuri.

„De aceea, din nefericire, nu vedem că sancțiunile au pus multă presiune pe Rusia”, a spus Zelenski studenților Universității din Stanford într-un mesaj video.

Liderul ucrainean i-a îndemnat pe liderii mondiali să impună sancțiuni împotriva Moscovei spunând că este „arma potrivită împotriva Rusiei”.

Analiștii cred că forțele ruse se concentrează în est, în vreme ce atacurile Rusiei din alte părți par să fie țintite către consolidarea pozițiilor lor și menținerea apărătorilor ucraineni pe poziții, astfel încât să nu fie trimiși în alte locuri.

Ministrul de externe al Ucrainei a oferit o evaluare sumbră a luptelor din est. „Situația militară din estul Ucrainei este chiar mai rea decât spun oamenii iar țara are nevoie de arme grele acum pentru a se putea lupta eficient cu Rusia”, a spus Dmitro Kuleba.

UPDATE: Orașul Severodoneţk din regiunea Lugansk, aflat încă sub controlul ucrainean este asediat de forțele de invazie, la periferia orașului înconjurat complet dându-se lupte grele.

UPDATE: Guvernatorul de la Lugansk a scris pe Telegram că forțele ucrainene ar putea fi forțate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea. „Rușii nu vor putea prelua controlul în regiunea Luhansk în zilele următoare”.

UPDATE: Rusia plănuiește o „victorie în Ucraina până în toamnă” și ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev, potrivit Meduza.

UPDATE: Președintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin că a încercat să „șteargă” cultura și identitatea ucraineană. Biden a mai spus că Putin din greșeală „a „NATO-izat toată Europa”, după ce Suedia și Finlanda au solicitat să adere la alianță după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE: Se așteaptă ca SUA să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, decizia ar putea fi anunțată săptămâna viitoare. Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă, transmite HotNews.

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 10:07
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram