social

/VIDEO/ Bijuterii care dispar: Cum au devenit sătenii din Hîrbovăț proprietari ai casei de cultură. „Au făcut o prostie”

28 сентября 2022, час 08:00

Cândva erau considerate adevărate bijuterii și monumente de arhitectură, acum devin ruine și trezesc nostalgii. Majoritatea caselor de cultură arată deplorabil. Cu ușile învechite, cu ferestre bătute-n cuie ori cu tavanele prăbușite. Am surprins astfel de situații în câteva sate. La Hîrbovăț, de pildă, clădirea în care pe vremuri răsunau piesele lui Nicolae Botgros și Zinaida Julea, continuă să aparțină cotașilor, adică persoanelor care au lucrat în fostul colhoz. Casa de cultură este acum un măr al discordiei între primăria din sat și cooperativa agricolă. Pe de altă parte, ministrul Culturii, deși spune că starea acestor instituții este una tragică, reamintește că primăriile sunt responsabile de întreținerea lor, se arată într-un reportaj al proiectului „Moldova gândește” de la TV8.

„Eu practic în toată săptămâna aici vin. Eu sunt fostul director al casei de cultură, Vasile Muntean. În urma reformelor care s-au făcut în localitate, lucrez ca regizor de sunet la centrul de cultură, tineret și sport. Într-un fel, cam tot aceleași funcții le îndeplinesc, dar mă rog”.

Cu legătură de chei după el, fostul director al casei de cultură ne deschide, fără grabă, ușă după ușă.

„Este sala mare, este preconizată pentru 600 de locuri. Pe vremurile bune, aici se demonstrau filme, mai ales indiene”.

„- Pe aici liber poți să intri... Cine vrea, poate fi și de fier ușa.
 - Aveți cazuri că pătrund pe aici?
 - Da, mai intră copiii. Fac dezastru. Trebuie să mă duc la poliție, ca persoană responsabilă”.

„- Se interzice aflarea în sala de spectacole. Amenda 3000 de lei?
 - Este o chestie butaforică. Ca să-i punem în gardă pe persoanele care intră. Nu are nicio valoare juridică”.

Casa de cultură din satul Hîrbovăț este vie în memoria acelor săteni care, atunci când instituția activa, se aflau în floarea vârstei. Ori de câte ori trec pe lângă ea, amintirile îi copleșesc, pentru că aici și-au petrecut cei mai frumoși ani.

„Aici tot tineretul venea, dansau, jucau, se distrau”.

„Veneam aici pe terasa asta, ne uitam după băieți... Mă înscrie? Of, ce-o să mă fac eu acum?”.

„S-a făcut o casă de cultură extraordinară. Una dintre cele mai bune din raion și mai mare. Sala este foarte bună, este înclinată. Cu 600 de locuri. Aici făceam dansuri, aici erau ansambluri”.

În această casă de cultură au cântat și o mulțime de vedete. Sute de oameni veneau să-i admire.

„Zinaida Julea, Nicolae Botgros, oameni de valoare au cântat aici”.

Gloria instituției culturale a început să apună odată cu procesul de privatizare, atunci când atât casa de cultură, cât și alte bunuri din sat au fost împărțite lucrătorilor din colhoz.

„Au făcut o prostie: au pus oloinița, tabăra de vară și casa de cultură în cotele valorice ale oamenilor. Păi ce, eu o să vin să iau un cotileț de aici?”.

1600 de locuitori s-au făcut, peste noapte, proprietari ai casei de cultură și ai altor bunuri din sat.

„Casa de cultură, de rând cu alte instituții pe care le veți vedea când veți merge prin sat, au fost împărțite pe cote părți valorice la o mie de locuitori. La moment, cota cea mai mare o deține SRL Basarabia Agro, care deține aproximativ 10%. Putem zice că este gestionarul acestor bunuri, ce sunt împărțite în cote părți valorice”, a declarat primarul, Rodica Croitor.

„Ea este a cotașilor. Când a fost privatizarea, nu s-a intervenit din partea primăriei atunci. Prin anii 1991-1992. Atunci era legea că tot ce era la bilanțul gospodăriilor agricole, în rezultatul privatizării, trecea, proporțional, în cota valorică a lucrătorilor”, a menționat directorul, SRL Basarabia-Agro, Serghei Calmîc.

În acte, casa de cultură este evaluată la circa 400 de mii de lei. Ultima dată când clădirea a fost cât de cât reparată a fost în anii 2000. Primăria Hîrbovăț încearcă să devină proprietara clădirii, iar ultimele modificări legislative îi dă o rază de speranță:

„Din 1000 de cetățeni cei care și-au înregistrat cota parte sunt vreo 60. Inclusiv, SRL Basarabia Agro. Ceilalți care nu-și înregistrează dreptul de proprietate, legea ne dă posibilitate timp de un an de zile să-l putem trece la balanța primăriei Hîrbovăț. Urmează să vedem ce facem cu cei care și-au înregistrat dreptul de proprietate. Le oferim ceva în schimb... Dar, mă tem de momentul dat. Că dacă le spui la oameni: noi vă oferim ceva în schimb, apoi toți 1000 o să vină și-și vor înregistra dreptul ca la anul să aibă ceva în schimb”.

De partea cealaltă, directorul SRL-ului Basarabia-Agro, la balanța căruia se află casa de cultură și care deține cea mai mare cotă parte, afirmă că a încercat, de mai multe ori și sub mai multe forme, să transmită clădirea în gestiunea primăriei. Dar, fără succes.

„Vreo 12% s-ar primi că noi cadonăm primăriei partea noastră fără plată, fără nimic. Să devină ei coproprietari, să facă niște investiții. Dacă fac investiții o sumă oarecare, de pildă 300 de mii, se adresează în judecată să recunoască partea lor. Și deja ar avea 47-50%”.

În timp ce casa de cultură este un subiect ce se tot perindă între primărie și SRL-ul agricol, satul nu duce lipsă de cultură. Toate colectivele artistice activează într-o anexă a școlii din sat.

„Ne aflăm în casa de cultură, din satul Căzănești”.

Și în satul Căzănești, exista pe vremuri o casă de cultură de toată frumusețea. Asemeni celei din Hîrbovăț, și aici veneau artiști de valoare, iar publicul se aduna din mai multe sate ca să-i asculte.

„Era prima Casă de cultură din Moldova după ornamente. Primeam până și ansamblul Joc. Toate concertele mari care veneau aici în raion, le primeam aici, în casa de cultură”, a vorbit directoarea Casei de Cultură, Maria Bechet.

Cu o capacitate de 550 de locuri, sala cea mare, unde aveau loc concertele și de unde oamenii urmăreau filme, arată deplorabil. Tavanul este avariat aproape în totalitate, iar riscul de a se prăbuși este foarte mare.

„S-a început cam așa, cu 3-4 ani în urmă. Cred că de la umezeală, acoperișul nu a fost chiar...”

În acest caz, casa de cultură aparține primăriei satului. Renovarea ei s-a regăsit în programul electoral al actualului primar, Vasile Sîrbu:

„Intrând în campania electorală din 2015, mi-am pus-o ca obiectiv principal de renovare și de a pune cultura în evidență, aici în comunitate. Din păcate, când intrăm în funcție apar probleme, nevoi, gunoiști, amenajare, grădinițe. Când vezi că bugetul în repartizezi cât poți tu de... noi, practic, supraviețuim. Nu putem spune că ne dezvoltăm”.

Nu vede soluții în țară, așa că se gândește să aplice la proiecte finanțate din extern.

„Planurile sunt mari. Bani, mai puțini. În linii generale, noi am elaborat un deviz preliminar. În 2021, prevedea 24 de milioane de lei”.

24 de milioane înseamnă bugetul primăriei Căzănești pentru următorii patru ani. Cu o condiție: ca banii să nu fie folosiți pe nimic altceva, ceea ce, în realitate, este un lucru imposibil. Până când se va găsi vreo soluție de renovare a casei de cultură, directoarea speră ca măcar coloanele și ușile să fie aduse în ordine. 

„- Iată ușile să le schimbăm. Sunt de atunci de când sunt date în exploatare. Undeva vreo 60 de mii.
 - Coloanele tot?
 - Da. Și coloanele”.

Dar, oamenii din sat continuă tradițiile moștenite de la străbuni. În localitate sunt câteva ansambluri artistice. Colectivele se adună, pentru repetiții tot în casa de cultură, doar că holul clădirii, care a fost reparat.

„Nu poate să existe un sat fără cultură”.

Îngrijorător este că, prin abandonarea caselor de cultură, localitățile pierd, în special, oamenii de artă, cei care păstrează vie viața culturală din sate, consideră ministrul Culturii, Sergiu Prodan. 

Întrebat dacă ministerul pe care îl conduce are vreo strategie de a salva aceste case și palate de cultură, demnitarul a precizat că de întreținerea lor sunt responsabile autoritățile publice locale.

Potrivit datelor oferite de ministerul Culturii, în sectorul descentralizat sunt 1232 de case și cămine de cultură. În majoritatea cazurilor, ele aparțin primăriilor. Nu există date sistematizate privind starea în care se află aceste instituții de cultură.

/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două
/VIDEO/ Copilul care nu poate plânge deloc: O boală genetică rară îl chinuie pe Dumitru. Are nevoie de implanturi dentare
/ВИДЕО/ Недовольны индексацией пенсий в 6%. У Минтруда прошла акция протеста
/ВИДЕО/ Недовольны индексацией пенсий в 6%. У Минтруда прошла акция протеста
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Израиль ликвидировал очередного заместителя командующего военным крылом ХАМАС
/ВИДЕО/ Израиль ликвидировал очередного заместителя командующего военным крылом ХАМАС
Председатель USR о рисках вторжения России в Молдову: “Румыния не останется в стороне”
Председатель USR о рисках вторжения России в Молдову: “Румыния не останется в стороне”
/ВИДЕО/ Проверили свои знания: румыноязычные лицеисты сдавали первый предБАК
/ВИДЕО/ Проверили свои знания: румыноязычные лицеисты сдавали первый предБАК

28 марта 2024, час 17:00

Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.

КС отклонил жалобу БКС на решение о проведении референдума и президентских выборов в один день
КС отклонил жалобу БКС на решение о проведении референдума и президентских выборов в один день
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ Обновлено. На концерте в Подмосковье неизвестные открыли стрельбу. Погибли 133 человека
/ВИДЕО/ Обновлено. На концерте в Подмосковье неизвестные открыли стрельбу. Погибли 133 человека
/ВИДЕО/ Песков снова заявил, что Россия находится в состоянии войны
/ВИДЕО/ Песков снова заявил, что Россия находится в состоянии войны
/ВИДЕО/ Ремонт участка железной дороги Кагул – Джурджулешты затягивается
/ВИДЕО/ Ремонт участка железной дороги Кагул – Джурджулешты затягивается

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram