social

/VIDEO/ Anvelopele nimănui: Mormane de cauciucuri sunt aruncate prin râuri și păduri! Doar 2000 de tone se reciclează

28 ноября 2022, час 10:20

E sezonul schimbării anvelopelor, momentul când ne lovim de o problemă veche, pe care am abordat-o cu mai multe ocazii. Oamenii rând, dar și agenții economici, din lipsa locurilor de depozitare și prelucrare sau chiar din nepăsare, aruncă pneurile vechi la marginea drumurilor, pe cursul râurilor, pe câmpuri, prin păduri sau, mai rău, le ard. Prima, dar și cea mai veche companie care recicla pneurile, a rămas fără autorizație, după ce Agenția de Mediu nu i-a prelungit-o. După atâția ani de nepăsare, autoritățile punct la punct, cu mare greu, un pachet legislativ ce va obliga producătorii și importatorii de anvelope, să se ocupe de tot lanțul logistic, de la import, până la reciclare. 

 În fiecare an, în prag de iarnă, atunci când șoferii își schimbă anvelopele, reapare o problemă pe cât de gravă, pe atât de greu de gestionat de către autorități. Pneurile sunt aruncate la întâmplare - la marginea drumurilor, prin păduri, în râuri, pe câmpuri sau la gropile de gunoi, acolo unde, de cele mai multe ori ard, eliberând în atmosferă substanțe toxice. Și dacă unii șoferi o fac din iresponsabilitate, alții - din lipsă de alternativă. În țara noastră aproape că nu există platforme pentru depozitarea, prelucrarea și reciclarea anvelopelor uzate, astfel că, an de an, acestea se adună în cantități tot mai mari. Am luat la pas râul Bîc, de la Ghidighici, până la ieșirea din partea de sud a Chișinăului. Iar ceea ce am descoperit, este de-a dreptul revoltător. Zeci sau chiar sute de anvelope abandonate, unele mai vechi, altele aruncate de curând. Și pneuri de toată mâna- de automobile, de camioane și tractoare.

În prezent, în toată țara există două companii care prelucrează și reciclează anvelopele folosite. Până în luna martie au fost trei, dar cea mai veche dintre ele nu mai are autorizație de funcționare. Cum pot să-și legalizeze afacerea cei care doresc să activeze în acest domeniu, am aflat de la Agenția Mediului. Ne mutăm la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, unde încercăm să aflăm ce măsuri se întreprind pentru a pune capăt acestui fenomen dăunător pentru oameni și mediu.

Sunt însă și situații în care cei care aruncă deșeurile sunt prinși în flagrant. Respectiv, aceștia pot fi amendați pe loc. Problema e că,  de cele mai multe ori, oamenii care aruncă la întâmplare anvelopele, aleg să o facă departe de ochii lumii, pentru a nu fi văzuți de cineva sau chiar filmați. Dar chiar și așa, amenzile sunt mici și nu prea îi sperie.

Potrivit autorităților, acum se elaborează un mecanism, prin care persoanele fizice și juridice care vând, importă și prelucrează anvelope să fie obligate să-și înregistreze activitatea în sistemul informațional automatizat al Agenției de Mediu. În baza acestuia se va ține o evidență a tuturor anvelopelor cumpărate și, respectiv returnate. Mecanismul urmează să asigure şi dezvoltarea sistemelor de valorificare materială a deșeurilor de anvelope uzate.

Cât despre verificările în teren sau supravegherea anumitor zone, unde se regăsesc cel mai des anvelopele aruncate, acestea nu sunt posibile, din cauza numărului mic de inspectori de mediu.

Ne-am propus să vedem cât de grav e fenomenul aruncării anvelopelor la întâmplare, iar pentru asta am ales râul Bîc. Ce am descoperit, a fost de-a dreptul groaznic.

Am vizitat cea mai veche companie din domeniul reciclării anvelopelor care a fost și prima din Republica Moldova dar, din primăvara aceasta a rămas fără autorizație. Am încercat să aflăm de ce. „M-am adresat să primesc autorizația. Eu am primit răspunsul negativ... și gata”, spune Anatolie Corj, administratorul companiei. 

Administratorul companiei spune că nu înțelege de ce nu a primit autorizație, deși are anumite bănuieli: „Eu m-am pronunțat împotriva legii de incinerare...- Mai mult, nu doresc să-mi exprim părerea.” 

Versiunea Agenției de Mediu este că solicitantul nu a primit setul necesar de acte pentru eliberarea autorizației. Cât despre munții de cauciucuri pe care le are agentul economic depozitate pe teritoriul companiei, așteptarea e cuvântul de ordine. Deși unitatea nu mai activează și nu mai primește cauciucuri pentru depozitare, din obișnuință oamenii continuă să le aducă aici. Am încercat să aflăm de la președintele Moldcontrol cum ar putea salva situația mecanismul de gestionare a anvelopelor, care urmează a fi definitivat. Autoritățile au stabilit o rată anuală a anvelopelor pe care și-au propus să o gestioneze. Cantitatea minimă de anvelope care ar trebui procesată anual depășește cu mult cifrele actuale. De aceea implementarea acestui proiect este extrem de necesară. „După mine, o instalație ar trebui să proceseze 10.000 de tone anual... - Acum, se procesează cel mult 2000 de tone pe an.”, ne declară președintele Moldcontrol. 

 

Autoritățile au un proiect pentru a scăpa de aceste deșeuri de cauciuc, proiect care așteaptă deja de trei ani să pornească. Acesta presupune arderea anvelopelor, la fabricile de producere a cimentului. Populația și ONG-urile de mediu se opun însă implementării lui,  menționând că pune în pericol sănătatea oamenilor, crescând riscul de afecțiuni oncologice.  

Ne dorim din tot sufletul ca aceste proiecte și inițiative să prindă contur și să se materializeze, spre binele tuturor. Deoarece aceste comportamente iresponsabile, de a abandona deșeurile la orice pas, acolo unde ne e comod și nu ne vede nimeni, în câțiva ani  vor crea probleme grave sănătății tuturor, indiferent de vârstă. Deja avem o mulțime de copii care se nasc cu probleme grave de sănătate și tineri care își pierd viețile din cauza unor maladii incurabile. Semnale SOS vin și de la mediu- râuri, precum Bîcul, nu mau au nici urmă de viață în ele, iar pe strada Calea Basarabiei am descoperit un adevărat dezastru ecologic, pe care îl vom aborda într-un reportaj ulterior. 

Un reportaj de Constantin Niculae
Imagini Vlad Glinjan, montaj Constantin Niculae

В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
/ВИДЕО/ "Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram