Sci-Tech&Media

Directorul Jurnal TV, sancționat pentru calomnie. ONG-urile de media, îngrijorate: „O măsură gravă și disproporționată”

Foto: diez
29 июля 2022, час 13:29
Делиться:

Directorul postului de televiziune Jurnal TV, Val Butnaru, a fost sancționat cu 4500 de lei și lipsit de dreptul de a practica activități în televiziune și radio pe o durată de șase luni. Decizia a fost luată de magistratul Judecătoriei Buiucani, Elena Ungureanu, scrie jurnal.md. Magistrata l-a recunoscut pe Butnaru vinovat de calomnie.

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor după ce Jurnal TV a realizat o investigație despre un fost polițist care ar fi fost implicat în contrabanda cu țigări. Fostul polițist a depus o plângere la poliție acuzând Jurnal TV că a răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Organizațiile neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu hotărârea judecătorească de sancționare contravențională a lui Val Butnaru, pentru calomnie și consideră că „sancțiunile excesive aplicate au un efect descurajator asupra exercitării libertății mass-mediei”.

Organizațiile semnatare reamintesc că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, jurnaliștii beneficiind de o serie de garanții care asigură protecția sporită împotriva tentativelor de împiedicare a activității presei. Persoanele care se consideră defăimate pot utiliza mijloace de apărare și de restabilire în drepturi prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare, care presupun asigurarea cerințelor instituite pentru presă în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții de media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei”, se menționează în declarația ONG-urilor. 

„Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare ilegală a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acesta nu este singurul caz când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate drept o armă împotriva reprezentanților mass-media. Aceste practici sunt capabile să determine presa să se abțină de la exprimarea criticilor și să descurajeze jurnaliștii să contribuie la dezbaterea publică a chestiunilor de interes pentru comunitate. În acest context, cerem autorităților să se abțină de la practicile de încadrare juridică defectuoasă și eronată a acțiunilor jurnaliștilor în fapta prevăzută de Codul contravențional (Calomnia). Organizațiile neguvernamentale de media solicită organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației”, se mai arată în textul declarației. 

A reacționat și deputatul PAS, Dumitru Alaiba. 

„ Această hotărâre a Judecătoriei Chișinău este o rușine pentru întreg sistemul judecătoresc și doar demonstrează că mai avem mult de lucru în domeniul justiției. Absolut de acord cu această declarație a ONG-urilor de media. O să sesizez CSM neapărat și o încurajez pe judecătoarea Ungureanu să recitească legea privind libertatea de exprimare. Într-o democrație cazurile de defăimare, deși justificate, se analizează extrem de lent în justiție anume pentru că libertatea de exprimare a jurnalistului este acea garanție care îi oferă libertatea de a-și face munca. Aici s-a mișcat aproape cu viteza luminii, lucru ce deja mă face suspicios. Asemenea cazuri sunt o rușine și un semnal extrem de prost pe care îl transmitem pe interior și pe exterior”, a menționat Dumitru Alaiba într-o postare pe Facebook. 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

04 октября 2022, час 11:03
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram