social

Cine a câștigat licitația de procurare a blanchetelor pașapoartelor. Oferta, mult mai ieftină decât estima ASP

Foto: stiri.md
30 марта 2022, час 12:34
Делиться:

O companie poloneză a fost desemnată câștigătoare a licitației de procurare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor, anunțată în luna ianuarie de Agenția Servicii Publice (ASP). Este vorba despre Polska Wytwornia Papierow Wartosciowych SA. Compania câștigătoare a propus cea mai mică ofertă - de puțin peste 130 de milioane de lei. Asta deși valoarea tenderului a fost de 427 de milioane de lei, cu 71 de milioane mai puțin decât la licitația precedentă, anulată toamna trecută.

Astfel, ASP urmează să achiziționeze de la compania poloneză 1,5 milioane de blanchete pentru pașapoarte, care vor costa 112,8 milioane de lei, adică 75 de lei și 25 de bani bucata. Vor fi, de asemenea, cumpărate peste 300 de mi de blanchete pentru permise de conducere, adică de două ori mai multe decât în cadrul licitației precedente, 782 de mii de blanchete pentru buletine de identitate, precum și 532 de mii de blanchete pentru certificatele de înmatriculare a vehiculelor. 

La licitație au participat nouă companii. Printre participanții la tenderul ASP de achiziționare a blanchetelor utilizate la perfectarea actelor s-a numărat și compania lituaniană „Garsu Pasaulis”. 

Potrivit unei investigații realizate de „Cutia Neagră PLUS”, compania „Garsu Pasaulis” ar fi fost favorizată în cadrul licitației anunțate în vara anului 2021 și anulate în luna septembrie. Echipa „Cutia Neagră PLUS” a ajuns în posesia unui aviz secret al SIS, prin care fostul premier Aureliu Ciocoi și directorul de atunci al ASP, Vladislav Zara au fost atenționați despre aceste pericole și au primit recomandări să anuleze licitația. SIS a aflat că doi angajați ai ASP, care ar fi participat la elaborarea caietului de sarcini și a specificațiilor tehnice cu acces limitat din cadrul actualei licitații, sunt plătiți de mai mulți ani de compania lituaniană „Garsu Pasaulis” pentru anumite servicii, ceea ce provoacă suspiciuni de corupție.

Potrivit notei SIS,  șeful adjunct al Direcției generale tehnologii informaționale a ASP, Andrei Tighinean, primește lunar aproape 600 de euro de la compania „Garsu Pasaulis”. Banii îi sunt transferați pe contul bancar personal începând cu anul 2014. În total, funcționarul ar fi încasat peste 50 de mii de euro de la firma lituaniană. Un alt angajat din Departamentul tehnologic al ASP primește lunar de la același agent economic sume cuprinse între 200 și 500 de euro sub formă de plată pentru servicii.

La licitația de anul acesta, „Garsu Pasaulis” a propus o ofertă de aproape 177 de milioane de lei. Asta în timp ce potrivit ofertei de la tenderul de anul trecut, oferta companiaei lituaniene era de 498,356,865.92 de lei pentru livrarea a 1,5 milioane de blanchete pentru documentele moldovenilor.

 

„Garsu Pasaulis” a câștigat deja de două ori licitațiile pentru livrarea blanchetelor pentru acte, organizată de ASP și furnizează blanchete pentru actele emise în R. Moldova din  anul 2014.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram