externe

/ВИДЕО/ Președintele Indoneziei a anunțat că i-a transmis lui Putin un mesaj din partea lui Zelenski

30 июня 2022, час 19:53
Делиться:

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat joi, 30 iunie, că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, un mesaj din partea liderului ucrainean, Volodimir Zelenski. „Este important să mergem către o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina”, a spus Widodo.

„Am transmis mesajul președintelui Zelenski, președintelui Putin”, a declarat liderul indonezian.

„Vizita de întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski este o manifestare a preocupării poporului indonezian pentru situația din Ucraina. Spiritul de pace nu se estompează niciodată. M-am oferit să port un mesaj de la președintele Zelenski pentru președintele Putin, pe care l-aș vizita și eu”, a scris anterior, președintele indonezian, pe Twitter.

Miercuri, 29 iunie, Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, l-a invitat pe Volodimir Zelenski să participe la Summitul G20 din noiembrie, scrie b1tv.ro.

Volodimir Zelenski i-a spus președintelui indonezian că participarea sa la summitul G20 din Indonezia, va depinde „de situaţia de securitate din Ucraina şi de membrii care iau parte la summit”, relatează adevarul.ro.

El nu l-a menţionat direct pe preşedintele rus Vladimir Putin, dar participarea liderului rus, invitat de Indonezia, face obiectul unei intense controverse diplomatice. 

Premierul italian Mario Draghi a declarat că şeful statului indonezian a exclus participarea în persoană a lui Vladimir Putin la summitul Grupului Celor Douăzeci. Pe de altă parte, Kremlinul susţine că invitaţia a fost acceptată.

Liderul indonezian deține președinția G20 și este membru în grupul de criză înființat de ONU pentru a aborda amenințarea foametei globale ca rezultat al războiului.

Rusia este membră G20, astfel că este de așteptat să participe și Vladimir Putin. De altfel, un consilier prezidențial rus spunea recent că liderul de la Kremlin intenționează să ia parte la evenimentul din noiembrie, fie că va fi vorba despre un summit cu prezență fizică sau despre unul în format de videoconferință, potrivit Politico.

În aceste condiții, nu este exclusă nici posibilitatea ca liderii occidentali să boicoteze summitul. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a tras un semnal de alarmă în acest sens.

„Trebuie să ne gândim foarte atent dacă paralizăm întregul G20, eu nu pledez pentru asta. În opinia mea, G20 este prea important, inclusiv pentru țările în dezvoltare, țările emergente, ca să lăsăm acest organism să fie distrus de Putin”, a declarat Ursula von der Leyen.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Zelenski le-a spus liderilor G7 că nu este momentul potrivit pentru negocieri de pace cu Rusia. Ce urmărește Ucraina

27 июня 2022, 17:06

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

30 сентября 2022, час 08:50
Делиться:
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram