externe

Război în Ucraina, ziua 434: Atac cu drone, incendiu uriaș și gafa Germaniei. Rusia acuză o tentativă de asasinare a lui Putin

03 мая 2023, час 21:00

Rusia a acuzat Ucraina de atacarea Kremlinului cu drone noaptea trecută, într-o încercare eșuată de a-l ucide pe președintele Vladimir Putin, potrivit agenției de presă de stat RIA. Rusia a lansat o a treia rundă de atacuri pe timpul nopții asupra Kievului în șase zile, au declarat autoritățile orașului miercuri dimineață, dar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele, fără a se raporta imediat victime sau distrugeri, informează Reuters. Propagandiștii ruși acuză Ucraina că aduce mii de militari în Odesa pentru a pregăti o provocare împotriva Transnistriei. Un astfel de plan a fost vehiculat anterior de propaganda Kremlinului, dar nu a devenit realitate.

Un incendiu major a izbucnit dimineața la un depozit de combustibil, în apropierea unui pod crucial care leagă Rusia continentală de Crimeea, a declarat un oficial rus, la câteva zile după ce Moscova a acuzat Ucraina pentru un atac care a incendiat un depozit de petrol din Sevastopol, informează Reuters. Totodată, Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al şefului consiliului regional ucrainean din Herson, a declarat că nu crede că va fi anunțată o dată exactă pentru o contraofensivă așteptată în sud, transmite CNN. Administraţia de la Kiev este deranjată de publicarea informaţiilor privind vizita preşedintelui Volodimir Zelenski în Germania şi analizează posibilitatea anulării deplasării, pe fondul riscurilor de securitate, afirmă surse citate de presa germană.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „clica” sa la Kiev, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina neagă implicarea în atacurile cu drone asupra Kremlinului și tentativa de asasinare a lui Vladimir Putin. Serviciul de presă al președintelui Volodimir Zelenski susține că partea ucraineană are drept scop doar eliberarea propriilor teritorii, dar nu și atacarea altora. „Noi luptăm pe teritoriul propriu, nu atacăm Moscova sau pe Putin...Nu l-am atacat pe Putin, lăsăm treaba asta tribunalului” a spus Zelenski.

UPDATE Imaginile postate pe rețelele sociale ar arăta momentul atacului dronei, apoi flăcări pe acoperișul unei clădiri care face parte din complexul Kremlinului.

UPDATE Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral al Ucrainei, a adoptat, miercuri, un proiect de lege care permite retragerea din serviciul militar în cazul celor ce au rude apropiate decedate sau dispărute în timpul implementării măsurilor de asigurare a securității și apărării naționale în contextul războiului declanşat de Rusia, potrivit Rador.

UPDATE Poliţia germană a anunţat miercuri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va veni la Berlin în data de 13 mai, dar o sursă de securitate a declarat ulterior pentru Reuters că dezvăluirea publică a vizitei a fost prematură şi că acum nu este clar dacă aceasta va mai avea loc, potrivit News.

UPDATE Kievul nu a venit, deocamdată, cu o reacție oficială la acuzațiile din Rusia privind o tentativă de asasinare a președintelui Federației Ruse. Între timp, Moscova susține că liderul de la Kremlin nu a avut de suferit, fiindcă nu era prezent în momentul atacului, și a postat imagini video cu Vladimir Putin din timpul unui dialog cu guvernatorul regiunii Nijegorodsk.

UPDATE Serviciul de presă al președintelui rus Vladimir Putin acuză militarii ucraineni de faptul că noaptea trecută ar fi efectuat o tentativă de a ataca Kremlinul. Două drone au fost doborâte, iar victime nu au fost înregistrate, susțin reprezentanții Moscovei, precizând că „Rusia își rezervă dreptul de a răspunde la tentativa de atac asupra Kremlinului când și cum va considera necesar”. Moscova cataloghează gestul drept o acțiune teroristă planificată și o tentativă de asasinare a președintelui rus Vladimir Putin în ajunul zilei de 9 mai, deși se precizează că liderul de la Kremlin nu se afla la fața locului în timpul atacului.

UPDATE În comentarii neobișnuit de optimiste, generalul american Mark Milley a declarat că Ucraina și-a „mărit semnificativ” capacitățile și este în măsură să atace, scrie Sky News. Vorbind în cadrul podcastului Foreign Affairs, acesta a declarat: „Ucrainenii au în acest moment capacitatea de a ataca, pot desfășura operațiuni ofensive și au, de asemenea, capacitatea de a se apăra, semnificativ îmbunătățită față de ceea ce erau în urmă cu doar un an pentru operațiuni convenționale”. Cu toate acestea, șeful Statului Major interarme a declarat că nu a dorit să sugereze că Ucraina va începe contraofensiva planificată în următoarele săptămâni. „Asta va depinde de ei”, a spus el, notează G4media.

UPDATE Rusia poate recurge la acţiuni de sabotaj contra cablurilor submarine pentru a pedepsi ţările occidentale pentru susţinerea acordată Ucrainei, a avertizat miercuri şeful diviziei de intelligence a NATO, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îşi sporeşte eforturile de a proteja infrastructura submarină în urma atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream, relatează Reuters.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a sosit în Helsinki, Finlanda, pentru discuții cu prim-miniștrii țărilor nordice. Summitul va fi găzuit de Sauli Niinisto, președintele finlandez. Discuțiile vor fi centrate, evident, pe securitate și sprijinul pentru ucraineni, în contextul în care aceștia pregătesc o contraofensivă pentru a respinge forțele ruse invadatoare, notează B1.

UPDATE Mai multe orașe din Rusia au anunțat că vor reduce anvergura paradelor și ceremoniilor cu ocazia Zilei Victoriei în data de 9 mai, relatează BBC. Autoritățile ruse au motivat decizia spunând că există riscuri de securitate și posibilitatea unor atacuri ale forțelor pro-ucrainene.

UPDATE Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că trei persoane și-au pierdut viața, iar alte cinci au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui supermarket din orașul Herson, potrivit NewsWeek.

UPDATE Kremlinul intenționează să schimbe retorica pe tema finalului războiului din Ucraina, urmând să renunțe la discursul privind inevitabilitatea victoriei și să reducă așteptările, relatează portalul Meduza, care citează un manual de instrucțiuni pregătit de Administrația Prezidențială Rusă, potrivit Adevărul.

UPDATE Doi oficiali europeni care sunt în contact cu conducerea militară de la Kiev afirmă că Ucraina a început să împărtășească mai puține informații cu Washingtonul, de teama unor noi scurgeri de informații care ar putea interfera cu viitoarea ofensivă a Kievului, afirmă site-ul Politico, citat de BBC.

UPDATE Șase ofițeri au fost găsiți vinovați de organizarea furtului de kerosen de aviație în regiunea Irkutsk. Toți au scăpat cu amenzi. Sute de tone de combustibil ar putea fi implicate, notează NewsWeek.

UPDATE Propaganda Kremlinului continuă delirul referitor la folosirea de arme nucleare în Ucraina. Recent, propagandiștii lui Putin au venit cu o nouă „idee” în acest sens: mai exact, lansarea unei bombe atomice „mici” într-o zonă puțin populată din regiunea Transcarpatia, care se învecinează și are graniță comună inclusiv cu România, astfel încât să nu producă „multe victime”, pentru a nu duce la o escaladare a conflictului ori să provoace o reacție dură din partea Chinei, notează Digi24.

UPDATE Pentru prima oară în ultimele luni, armata ucraineană a lansat un atac masiv asupra trupelor rusești din regiunea Avdiivka, aflată la marginea orașului Donețk, ocupat de separatiști încă din 2014. Rețelele sociale rusești au anunțat că ucrainenii au spart frontul și au avansat aproximativ un kilometru și jumătate. Rușii au fost forțați să se retragă.

UPDATE Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a îndemnat compania de stat să își dubleze producția de rachete, în contextul în care se așteaptă o contraofensivă ucraineană, iar forțele ambelor tabere se pare că au probleme cu muniția, scrie Al Jazeera. Ucraina a pregătit opt brigăzi pentru „furtuna” iminentă care va lovi armata lui Putin, susțin oficiali de la Kiev, potrivit HotNews.

UPDATE Mai mulți jurnaliști, dar și reprezentanți ai societății civile au participat miercuri, 3 mai, la un flashmob cu genericul „OprițiRăzboiul!”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Evenimentul s-a desfășurat în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Potrivit CJI, sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!” a accentuat cât este de important ca jurnaliștii să-și desfășoare activitatea într-un mediu sigur, fără a fi persecutați.

UPDATE Autoritățile ruse, care spun că „luptă împotriva naziștilor” din Ucraina, și-au arătat încă o dată adevăratele ”idealuri”: locuitorii din Volgograd au fost felicitați pe 1 Mai cu cărți poștale pe care era tipărit un citat din Hitler. „În fața unui mare obiectiv, niciun sacrificiu nu va fi prea mare”, stă scris pe cărțile poștale primite în cutiile poștale de locuitorii districtului Voroșilovski din Volgograd, potrivit Ziare.com.

UPDATE Mai multe case particulare din oraşul ucrainean Zaporojia au fost bombardate de armata rusă, în noaptea de 2 spre 3 mai. Potrivit secretarului Consiliului Local Zaporojia, Anatoli Kurtev, ruşii au atacat oraşul cu rachete. Datele preliminare arată că ocupanții ruşi au lovit de două ori un sector privat din oraş. În urma atacului, o casă a fost complet distrusă, iar alte două au fost grav avariate. Alte aproximativ 40 de case au ferestrele sparte și acoperișurile deteriorate. Bombardamentele nu s-au soldat cu victime, notează Rador.

UPDATE Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a făcut un nou apel la guvernul brazilian condus de Lula da Silva să sprijine Ucraina împotriva „tiranului rus”, reiterând dezamăgirea guvernului american după ce președintele brazilian a făcut afirmații controversate cu privire la invazia rusească, potrivit Digi24.

UPDATE SUA nu l-au avertizat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre scurgerea pe internet a zeci de documente clasificate ale Pentagonului privind contracararea invaziei ruse de către ţara sa, a susținut liderul de la Kiev într-un interviu acordat The Washington Post, în care a recunoscut că a aflat despre aceasta din presă, şi nu de la autoritățile americane, potrivit EFE şi AFP, preluate de Agerpres.

UPDATE Un incendiu major a izbucnit miercuri dimineața la un depozit de combustibil, în apropierea unui pod Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea, a declarat un oficial rus, la câteva zile după ce Moscova a acuzat Ucraina pentru un atac care a incendiat un depozit de petrol din Sevastopol, informează Reuters, citat de Hotnews.

UPDATE Liderul ucrainean le-a transmis cetățenilor săi că urmează o perioadă în care Ucraina va fi foarte activă la nivel internațional. Vor urma evenimente care implică negocieri dar și pentru consolidarea apărării. Cel mai probabil se gândește la următorul summit NATO  unde dorește să primească garanții sigure de securitate, dar și o dată clară pentru aderarea Ucrainei la NATO.

UPDATE Un adjunct pro-rus al şefului unui departament regional de poliţie din Zaporojie, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de ruşi, a fost spitalizat marţi din cauza unui dispozitiv exploziv care a fost declanşat în momentul în care acesta a vrut să deschidă poarta locuinţei din Melitopol, relatează CNN.

UPDATE Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că amenințările rusești ar trebui luate în serios, dar nu vor intimida Polonia, a informat Polskie Radio pe 2 mai. Comentariile sale răspund la atacurile propagandistice asupra ambasadorului polonez în Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producție a muniției în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naționale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Volodimir Zelenski a anunțat, în timpul discursului de marți seară, că este pregătit pentru înăsprirea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, atât cele proprii, ucrainene, cât şi cele comune cu partenerii. „Monitorizăm îndeaproape modul în care statul terorist încearcă să eludeze sancţiunile, înregistrând fiecare astfel de direcţie şi colaborând cu partenerii noştri pentru a o bloca. Pregătim un pachet mare de sancţiuni. Decizia va fi luată în curând”, a afirmat Zelenski, notează Adevărul.

UPDATE Parteneriatul moldo-român din domeniul securității și apărării va fi intensificat. Anunțul a fost făcut de către miniștrii Apărării din Republica Moldova și România în cadrul unei conferințe comune. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a mulțumit României pentru susținerea oferită, inclusiv prin programe de asistență și de instruire a militarilor.

UPDATE Opt noi brigăzi de soldaţi ucraineni au fost formate pentru a lua parte la o viitoare contraofensivă, în contextul în care se speculează tot mai mult cu privire la calendarul acesteia şi la posibilitatea de a reuşi să le aplice o înfrângere serioasă invadatorilor ruşi, relatează The Guardian, potrivit HotNews.

UPDATE Pe de o parte, Franța condamnă Rusia pentru războiul din Ucraina și ajută țara victimă cu bani și armament, iar pe de alta, o companie franceză va colabora cu rușii de la Rosatom pentru extinderea centralei nucleare de la Paks, în sudul Ungariei, notează Adevărul.

UPDATE Iurii Sobolevskyi, primul adjunct al şefului consiliului regional ucrainean din Herson, a declarat că nu crede că va fi anunţată o dată exactă pentru o contraofensivă aşteptată în sud, transmite CNN. "De fapt, ceea ce fac forţele armate ucrainene în sectorul nostru sudic poate fi considerat o contraofensivă: menţinerea controlului focului, distrugerea constantă a ţintelor militare şi reducerea capacităţii de luptă a inamicului", a declarat el, notează Știripesurse. "Prin urmare, nu cred că va exista o dată de la care se va considera că a început deja contraofensiva", a spus Sobolevskyi.

UPDATE Deși președintele rus este un dictator, iar războiul său din Ucraina este unul ilegal și neprovocat, el fiind blamat în întreaga lume, mai există în continuare unele personalități occidentale, inclusiv americane, care îl apreciază. Printre aceștia se numără și celebrul regizor de film din Statele Unite, Oliver Stone, care a declarat că ”Putin este un mare lider pentru țara sa”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Marea Britanie nu a trimis invitații la ceremonia de încoronare a regelui Charles, care va avea loc pe 6 mai, șefilor de stat din Rusia, Belarus, Iran, Myanmar, Siria, Afganistan și Venezuela, a declarat o sursă britanică pentru Reuters. Potrivit sursei, chiar și diplomați de rang înalt din Coreea de Nord și Nicaragua au primit invitații la ceremonie.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de mai multe pachete de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, iar cheltuielile militare au crescut foarte mult. Acum, pentru prima dată de la începutul invaziei, Moscova se pregătește să treacă o piatră de hotar: cumpărarea de rezerve valutare de către Banca Centrală, dar de astă dată nu mai achiziționează dolari, ci yuani, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia vrea să captureze oraşul ucrainean Bahmut până pe 9 mai, dar Forțele de Apărare ale Ucrainei vor face totul pentru a împiedica aceste planuri ale ruşilor - potrivit lui Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al Grupului de Forțe "Est" din cadrul armatei ucrainene, potrivit Știripesurse.

UPDATE Cinci camioane care transportau sisteme de rachete S-300 au fost reperate în Mariupol, ocupat de Rusia, îndreptându-se spre Zaporojie, controlată de Ucraina, a scris marți Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram. S-300 sunt sisteme de rachete sovietice concepute pentru apărarea aeriană. Cu toate acestea, Rusia a folosit S-300 recondiționate pentru a ataca ținte din Ucraina, explică Kyiv Independent.

Război în Ucraina, ziua 433: Supărare la Kremlin pe Chișinău, iar Kievul râde de Putin. China recunoaște oficial agresiunea Rusiei
Război în Ucraina, ziua 432: Atacuri cu rachete, tren deraiat și sfat vital. UE impune sancțiuni coloanei a cincea din Moldova
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1013: Vizită surpriză, soluția lui Zelenski și gluma lui Putin. Kuleba: Lucrurile arată rău pe front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1013: Vizită surpriză, soluția lui Zelenski și gluma lui Putin. Kuleba: Lucrurile arată rău pe front
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
Cum a votat Moldova la alegerile parlamentare din România: Partidul Elenei Lasconi - fruntaș
Cum a votat Moldova la alegerile parlamentare din România: Partidul Elenei Lasconi - fruntaș

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/EXCLUSIV/ Interviu cu Elena Lasconi la TV8: „Nu putem să închidem ochii. E un context geopolitic extrem de dificil”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.