/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

06 июня 2023, час 19:24

Un imens baraj construit în perioada sovietică din zona controlată de ruși în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters. Ambele părți au dat vina pe cealaltă pentru distrugerea barajului, susține The Guardian. Departamentul Apărării al SUA consideră că a „început oficial” contraofensiva ucraineană, a scris luni ziarul  Politico, citând sursele sale. Potrivit acestora, sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar în pozițiile ucrainene. Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 700 de milioane de dolari în perioada aprilie-mai a acestui an, a declarat agenția de informații militare a Kievului, GUR. 

Ucraina are acum suficiente arme pentru a începe contraofensiva împotriva forțelor ruse, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a precizat că operațiunea va oferi țării sale victoria de care are nevoie pentru a adera la NATO, relatează Sky News și The Guardian. Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Maliar, a menționat că Kievul trece la operațiuni ofensive „în unele direcții”. În același timp, potrivit acesteia, „epicentrul ostilităților rămâne direcția Bahmut”, notează Adevărul. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat și el convins că Rusia va pierde războiul.

UPDATE „Rusia a detonat o bombă cu pagube enorme asupra mediului. Acesta este cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în Europa din ultimele decenii. El este cel mai periculos terorist din lume”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind cu liderii reuniţi la Bratislava, Slovacia, pentru Summit-ul Bucureşti Nine, o asociaţie a nouă ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia). „Şi de aceea înfrângerea Rusiei – o înfrângere pe care oricum o vom garanta – va fi cea mai semnificativă contribuţie la securitatea regiunii noastre, a Europei noastre şi a lumii”, a adăugat Zelenski, notează Mediafax.

UPDATE Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este o altă crimă de război comisă de Federația Rusă împotriva civililor nevinovaţi. Mesajul îi aparține chiar președintelui Klaus Iohannis, care a reacționat pe Twitter după ultimele evenimente din Ucraina. „Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre sunt alături de toţi cei afectaţi de acest atac oribil”, a completat şeful statului pe platforma de socializare, potrivit Gândul.

UPDATE În explozia barajului din Ucraina sunt probabil „mai mulţi morţi”. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, potrivit Mediafax.

UPDATE Rezervorul de apă Kahovka a fost sursa unuia dintre cele mai mari sisteme de irigare din Europa. Regiunile sudice ale Ucrainei, beneficiare ale apei din lacul Kakhovka, au furnizat grâu, porumb, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui, soia și făină de soia țărilor din Orientul Mijlociu, Asia, Africa și Europa. De asemenea, apa din acest sistem de irigare a făcut posibilă obținerea unui procent de 80% din toată producția de legume din Ucraina și a unui procent semnificativ de fructe și struguri. Aproape toate speciile pomicole iubitoare de climă mai caldă din Ucraina, cum ar fi piersicul, caisul, cireșul, vița-de-vie, etc. au fost cultivate cu utilizarea apei din rezervorul Kahovka. Majoritatea serelor cu legume de vară, care furnizează populației Ucrainei și Moldovei roșii, vinete, castraveți și ardei la prețuri accesibile, au fost, de asemenea, situate de-a lungul canalelor sistemului de irigații Kahovka, notează G4media.

UPDATE Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat marţi că Rusia este responsabilă în general, din cauza lansării invaziei militare, pentru situaţia din Ucraina, inclusiv pentru atacul asupra barajului unei hidrocentrale din regiunea Herson, pe care Moscova îl atribuie Kievului, potrivit Mediafax.

UPDATE Distrugerea barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, a provocat până acum inundații în peste 20 de localități situate în cursurile inferioare ale fluviului Nipru. „Nimic nu va mai rămâne”, deplânge un localnic nevoit să fugă din calea apelor, notează Adevărul.

UPDATE Încetarea focului în Ucraina "nu va duce la pace", i-a transmis Zelenski trimisului special al papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev. "Şeful statului a subliniat că o încetare a focului şi îngheţare a conflictului nu vor duce la instaurarea păcii", a subliniat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, potrivit căruia Zelenski a cerut Sfântului Scaun "să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean" care constă în recuperarea de către Kiev a tuturor teritoriilor ocupate de forţele ruse, potrivit NewsWeek.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat marţi că, potrivit datelor existente, Rusia probabil este responsabilă de atacul asupra unui baraj din sud-estul Ucrainei, scopul fiind oprirea contraofensivei ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE Bloggerii militari ruşi şi alţi cunoscători ai războiului au prezentat marţi distrugerea barajului de la Nova Kahovka fie ca o diversiune ucraineană, fie ca o tactică menită să înlăture apărarea rusă de pe malul stâng al fluviului Nipru înainte de contraofensiva lor, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministerul Apărării Rusiei a publicat marți un videoclip despre care spune că ar arăta cum un elicopter Ka-52 trăgea asupra unui tanc „Leopard-2”, ca o primă dovadă pentru distrugerile aduse forțelor ucrainene zilele acestea. Cu toate acestea, canalul rusesc Voienniy Osvedomitel a recunoscut că acesta nu este un Leopard-2 și nici măcar un tanc, ci o mașină agricolă, notează HotNews.

UPDATE Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat marţi că rușii au atacat întotdeauna ținte civile, de la începutul invaziei în Ucraina, însă distrugerea barajului Kahovka face ca războiul să intre într-o "nouă dimensiune".

UPDATE Ucraina va construi o nouă centrală pe locul hidrocentralei Kakhovka, situată pe malul de est al râului Nipru, ocupat de ruși, odată ce va elibera teritoriul, a declarat șeful companiei de stat Ukrhydroenergo, Igor Sirota, pe 6 iunie, relatează presa ucraineană, potrivit HotNews.

UPDATE Banca Mondială se aşteaptă la o uşoară recesiune a economiei ruseşti în acest an, potrivit unei estimări îmbunătăţite publicate marţi de instituţia financiară internaţională, graţie menţinerii exporturilor energetice, în pofida embargoului care vizează petrolul şi gazele naturale din Rusia, potrivit HotNews.

UPDATE Toate animalele de la o grădină zoo din Nova Kahovka au murit din cauza inundației provocate de distrugerea barajului, potrivit unui anunț al unei asociații de protecție a animalelor.

UPDATE Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a întâlnit azi cu Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, și l-a asigurat că Alianța sprijină securitatea Republicii Moldova, respectându-i neutralitatea, notează Digi24.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie, experții nucleari găsind un iaz care poate fi folosit pentru răcirea reactoarelor timp de mai multe luni după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka, relatează Reuters și News.ro.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi scandalizat de atacul împotriva unui baraj hidroelectric din Ucraina, atac ce „demonstrează încă odată”, potrivit lui, „brutalitatea războiului dus de Rusia”, transmite AFP.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Ucrainene de Apărare din Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat marți la Radio Svoboda că rușii nu au avut curajul să aștepte contraofensiva ucraineană așa că au aruncat în aer barajul de pe Nipru în speranța că vor zădărnici planurile Kievului.

UPDATE În timpul evacuării populației din Herson din cauza detonării barajului Nova Kahovka de către trupele ruse, ocupanții au bombardat orașul cu lovituri de artilerie, informează Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina pe contul de Telegram.

UPDATE Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, în urma avariilor cauzate barajului Kahovka. Ministerul a susținut că prejudiciul a fost rezultatul unui „atac terorist rusesc” și că Kremlinul ar trebui să se confrunte cu noi sancțiuni internaționale. Aliații Kievului au condamnat ferm atacul, notează Rador.

UPDATE O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat marți că din informațiile care au ajuns în posesia Kievului, Brigada 205 de puști motorizate a Forțelor Armate ale Federației Ruse este responsabilă de dinamitarea barajului. Brigada invovată de ucraineni a avut sediul în zona barajului pentru o lungă perioadă de timp, înainte ca rușii să fie împinși pe malul estic al Niprului. Brigada este cunoscută pentru că a participat la primul război cecen și are ca motto „Ne vom întoarce chiar și din iad”. Comandantul brigăzii 205 este locotenent-colonelul Eduard Shandura, în vârstă de 40 de ani, notează Știripesurse.

UPDATE Uniunea Europeană a acuzat Rusia că a atacat barajul Kahovka din regiunea Herson, din sudul Ucrainei. „Acesta este un nou semn de escaladare, care duce natura îngrozitoare și barbară a agresiunii ruse împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano. 

UPDATE O instanță rusă a amendat marți Fundația Wikimedia, cea care deține enciclopedia electronică Wikipedia, cu 3 milioane de ruble (36.854 de dolari) fiindcă nu s-a conformat unei somații de a șterge un articol despre Batalionul Azov, relatează Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia precum alte state NATO, a declarat marți, 6 iunie, ambasadorul Moscovei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, într-o conferință de presă, citat de News.ro „Noi vedem aceasta. România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice”, a spus Valeri Kuzmin, într-o conferință, potrivit Libertatea.

UPDATE Ucraina plănuiește un atac cu „bombă murdară” în Rusia, a afirmat agenția de securitate a Moscovei. Informația a fost difuzată de agenția de știri rusă de stat RIA, care a citat ca sursă Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), scrie Sky News. O bombă murdară se referă la o armă care combină materiale radioactive, cum ar fi uraniul, cu explozibili convenționali, cum ar fi dinamita. Rusia a mai făcut afirmații similare anterior, dar aceastea au fost negate de Ucraina, Franța, Marea Britanie și SUA. Nu au fost înregistrate niciodată atacuri reușite cu „bombe murdare”, notează G4media.

UPDATE Distrugerea de către Rusia a barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, dar oficialii naționali și regionali lucrează pentru a asigura siguranța locuitorilor locali, a declarat marți șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

UPDATE Ministrul de Externe al Ucrainei a numit distrugerea barajului Kahovka „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

UPDATE Kremlinul neagă categoric implicarea Rusiei în distrugerea Hidrocentralei Kahovka, susţinând că acesta este rezultatul unui sabotaj planificat de la Kiev. 'Respingem cu fermitate (acuzațiile) lor. Declarăm în mod oficial că aici este vorba despre un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și efectuat la ordinele primite de la Kiev, de la regimul de la Kiev', a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, marți, comentând acuzațiile făcute de partea ucraineană cu privire la implicarea Rusiei în explozia de la Hidrocentrala Kahovka. Potrivit lui Peskov, 'regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecințele'. În același timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că unul dintre obiectivele subminării barajului Hidrocentralei Kahovka a fost încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu apă către Crimeea, scrie Știripesurse.

UPDATE Kremlinul a decis să construiască un buncăr de 800 de locuri pentru elita Moscovei. Clădirea, construită „în timp record”, va fi amplasată sub Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, transmite Le Point, preluat de Rador. Construcţia, care ar trebui să fie finalizată până pe 20 decembrie, va cuprinde 800 de locuri destinate elitei moscovite pentru a face față unui atac nuclear. Aceasta este o măsură de precauţie care nu încetează să agite observatorii războiului din Ucraina.

UPDATE Oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești de atacarea marelui baraj de la Nova Kahovka, acuzându-le de comiterea unei crime de război. Sky News a analizat ce spun legile războiului în această privință: În primul rând, barajele sunt protejate de legile războiului și de Convenția de la Geneva. Distrugerea barajului Kahovka, sau a unuia asemănător, ar fi considerată o armă de distrugere în masă și o crimă de război fără discriminare, notează G4media.

UPDATE Președintele Consiliului European, Charles Michel, afirmă că Rusia va trebui să dea socoteală după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Nova Kahovka din Ucraina, calificând atacul drept „crimă de război”, scrie Le Monde. „Șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”, a transmis Charles Michel pe Twitter. „Distrugerea infrastructurii civile este în mod clar o crimă de război și vom cere socoteală Rusiei și proxi-urilor sale”, a adăugat el.

UPDATE Pericolul unei „catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie „creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, după distrugerea cel puţin parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, situat la 150 de km de centrala nucleară, informează AFP. „Lumea se află încă o dată în pragul unei catastrofe nucleare, pentru că centrala nucleară Zaporojie şi-a pierdut sursa de răcire. Iar acest pericol creşte acum rapid”, a deplâns Mihailo Podoliak într-un mesaj adresat unor jurnalişti.

UPDATE Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

UPDATE Conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie. „La ora actuală, nu există o ameninţare pentru securitatea centralei nucleare Zaporojie. Cinci blocuri sunt oprite la rece, unul este pe ‘oprire la cald’. Nivelul apei din bazinul de răcire nu s-a schimbat”, a anunţat pe Telegram directorul centralei nucleare Zaporojie, instalat de regimul de ocupaţie rus, potrivit Cotidianul.

UPDATE Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a emis o declarație fermă după distrugerea barajului despre care Ukrhidroenergo susține că a fost distrusă de o explozie din interiorul halei de turbine. „Rusia nu poate decât să distrugă și să omoare. Și nu se va opri la nimic. Este o altă dovadă în acest sens și o crimă internațională. Astăzi, ocupanții încolțiți ucid și lasă mii de oameni fără adăpost, pe care chiar ieri doreau să-i „integreze în Federația Rusă”. Oricine mai crede că se poate vorbi despre ceva cu un agresor ar trebui să-și amintească de șuvoaiele de apă murdară care spală casele oamenilor care dormeau liniștiți. Sfârșitul regimului criminal rusesc nu poate fi decât unul – înfrângere și un tribunal”, a transmis procurorul general.

UPDATE Președinta Maia Sandu a condamnat actul de distrugere a barajului Kahovka. Șefa statului a catalogat explozia drept crimă de război și l-a anunțat pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, de faptul că Moldova va acorda asistență pentru a atenua consecințele dezastrului.

UPDATE „Hidrocentrala Kahovka, care a fost aruncată în aer de ruși, este complet distrusă și nu poate fi restaurată”, informează compania „Ukrhidroenergo”. Pe rețelele sociale a devenit virală o filmare în care întreaga construcție a fost înghițită de apele dezlănțuite. Veridicitatea imaginilor nu a fost confirmată oficial.

UPDATE Ucraina urmează să iniţieze un caz la cea mai înaltă curte a ONU, legată de presupusa susţinere acordată de Rusia separatiştilor proruşi care au fost învinuţi pentru doborârea avionului Malaysia Airlines MH17, în 2014. Kievul cere despăgubiri prin Curtea Internaţională de Justiţie, pentru ceea ce descrie drept acte teroriste comise pe teritoriul său, notează Rador.

UPDATE Fostul ministru slovac al Justiţiei şi fost preşedinte al Curţii Supreme a ţării sale, Stefan Harabin, a fost inculpat pentru că a salutat decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina, a anunţat luni biroul procurorului. Harabin a scris pe Facebook a doua zi după invazia rusă din 24 februarie 2022 că „ar fi făcut exact acelaşi lucru ca preşedintele rus Vladimir Putin”, notează AFP. El a fost inculpat pentru „defăimarea unei ţări şi a unui popor” şi, de asemenea, pentru că a făcut apologia unei crime”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Parchetului slovac, Zuzana Drobova, potrivit Spotmedia. Harabin ar putea primi o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, potrivit cotidianului Dennik N.

UPDATE Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze, transmit Reuters și Agerpres.

UPDATE Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor americane din Europa, a oferit marți o reacție la cald după aruncarea în aer a barajului din Nova Kakhovka, afirmând că aceasta va avea repercusiuni majore asupra ofensivei ucrainene.

UPDATE Kremlinul a catalogat luni, 5 iunie, prin vocea purtătorului său de cuvânt, drept „pozitivă" declaraţia consilierului pentru securitate naţională al Statelor Unite, Jake Sullivan, care a cerut discuţii bilaterale privind controlul armelor nucleare, adăugând că Rusia a rămas deschisă la dialog, informează Agerpres.

UPDATE Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

UPDATE Generalul american Mark Milley a lăudat gradul de pregătire al Forţelor Armate ale Ucrainei pentru contraofensiva aşteptatăDar a precizat că este încă "prea devreme pentru a vorbi despre rezultate". De asemenea, el a avertizat că invazia regiunii Belgorod, care este efectuată de grupuri de voluntari ruşi, ar putea duce la o escaladare a războiului, iar SUA urmăresc acest lucru "foarte, foarte atent", potrivit Realitatea.

UPDATE Procuratura din Ucraina anunță că a deschis un dosar penal în cazul distrugerii barajului Nova Kahovka. Oamenii legii susțin că vor investiga fapta de ecocid, distrugere intenționată a mediului înconjurător.

UPDATE Autoritățile anunță că aproximativ 300 de case vor fi evacuate din regiunea barajului de la Kahovka. Totodată, potrivit informațiilor, pericolul inundațiilor masive e valabil pentru partea dreaptă a regiunii Herson, dar situația critică e valabilă mai mult pentru malul stâng.

UPDATE Biroul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenţionează să-l înlăture din funcție pe primarul Kievului, Vitali Kliciko, în același mod ca și pe primarul orașului Cernihiv, Vladislav Atroșcenko, în luna februarie a acestui an, informează publicaţia ucraineană „Strana", citând surse apropiate de chestiune, relatează Rador.

UPDATE Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marți că bilanţurile privind pierderile ucrainene pe care le prezintă Moscova sunt „niște elucubraţii”. Oficialii ministerului rus al apărării au anunțat că au respins două ofensive majore în două zile, omorând 1.500 de soldați ucraineni. „De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând”, a ironizat Prigojin, potrivit Digi24.

UPDATE Momentul în care barajul de la Kahovka ar fi fost distrus de o explozie uriașă a fost înregistrat și postat pe rețelele sociale. Cel puțin așa se vede din imaginile video surprinse de o cameră de supraveghere montată pe baraj. Veridicitatea filmulețului nu a fost confirmată oficial.

UPDATE "Teroriștii ruși doar au demonstrat a câtă oară pentru întregul glob faptul că trebuie alungați din fiecare colț al Ucrainei". Astfel a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelenski vestea privind distrugerea barajului Nova Kahovka și a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forțele ucrainene au desfășurat luni o operațiune militară în sudul Doneţkului în încercarea de a avansa, dar că înaintarea a fost oprită după ce ucrainenii au suferit "pierderi grele", transmite CNN.

UPDATE Poliția Națională a Ucrainei îndeamnă la evacuări și la oprirea aparatelor electrice, transmite The Guardian. În condițiile în care nivelul apei este în creștere, autoritățile ucrainene i-a îndemnat pe toți cei care se află în „zona de pericol” să oprească toate aparatele electrice, să ia documente și bunuri esențiale și să aibă grijă de „cei dragi și de animalele de companie”, notează și CNN. În același timp, agenția rusă de știri Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de localități ar putea fi afectate de inundații și că avarierea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu aprovizionarea cu apă a Crimeei.

UPDATE Partizanii ruși anti-Putin care formează Legiunea Libertate pentru Rusia sunt o grupare independentă de Kiev, iar orice întrebare legată de armamentul pe care îl folosesc ar trebui adresată lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, potrivit Digi24.

UPDATE La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei. ”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul. În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%, notează Realitatea.

UPDATE Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost distrus. Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului, în timp ce oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor, notează G4media.

UPDATE Ucraina se va confrunta marţi cu Rusia la instanţa supremă a ONU pentru a-şi acuza duşmanul înverşunat că i-a susţinut pe rebelii pro-Moscova ani de zile înainte de invazia la scară largă de anul trecut. Kievul şi Moscova îşi vor prezenta argumentele în faţa judecătorilor de la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, într-un caz care a fost iniţiat iniţial de Ucraina în 2017, transmite AFP.

UPDATE Invazia rusă a Ucrainei reaminteşte că "libertatea nu este gratuită", a afirmat luni şeful Statului Major al Forţelor Terestre americane, făcând o paralelă cu sacrificiile consimţite de Aliaţi în cursul debarcării din 1944, notează AFP, citat de Agerpres. Războiul din Ucraina este o "întoarcere a istoriei şi a confruntărilor periculoase între marile puteri", a declarat generalul britanic Sir Patrick Sanders în cursul conferinţei de presă comune, adăugând că armata britanică a "antrenat 10.000 (soldaţi ucraineni) din iunie 2022 şi că speră să formeze 25.000 până la 30.000 în acest an". În opinia sa, "soldaţii ucraineni sunt extraordinar de impresionanţi, cel mai tânăr are 18 ani, cel mai în vârstă 65 de ani, nu se odihnesc, nu se opresc niciodată, sunt foarte implicaţi în a-i respinge pe ruşi afară din ţara lor".

UPDATE SUA au convenit luni cu India o foaie de drum a unei cooperări militaro-industriale, în contextul în care New Delhi vrea să-şi reducă dependenţa de armamentul rus şi al unor tensiuni cu Beijingul, relatează AFP.

UPDATE Rebelii „Corpului voluntarilor ruși”, împreună cu Legiunea „Libertatea Rusiei”, l-au lichidat pe colonelul Andrei Stesev. Potrivit luptătorilor ce se opun regimului de la Kremlin, ocupantul rus a murit într-o luptă cu o armă în mâini, dar mâinile îi erau „până la coate în sânge”.„La ordinul său, el și subalternii săi au terorizat în mod sistematic populația din regiunea Belgorod... Anterior, Stesev a ucis civili în Cecenia, Iugoslavia, Abhazia și pe teritoriul Ucrainei”, a precizat Legiunea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Fostul ofițer de informații al armatei britanice Philip Ingram a declarat că prima fază a contraofensivei Ucrainei a început în urmă cu câteva săptămâni. În ea, Kievul a pregătit spațiul de luptă și a atacat nodurile logistice, posturile de comandă și apărarea aeriană ale Rusiei. „Probabil că vedem tranziția la faza a doua, cercetând prima linie în multe zone diferite, dar ținând rușii să ghicească unde vor veni ultimele atacuri majore”, a declarat Ingram pentru Newsweek. „Aceasta este faza de recunoaștere”, a spus el. „Când vor fi confirmate planurile ucrainene privind locațiile optime pentru principalele atacuri, atunci se va trece la următoarea fază”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană susține că a doborât un elicopter militar rus de model Ka-52. Informația nu a fost comentată de Moscova, dar Ministerul rus al Apărării a postat anterior mai multe înregistrări video din operațiune în care astfel de aeronave au fost folosite în timpul invaziei în Ucraina.

UPDATE Deputatul rus Konstantin Zatulin, membru în partidul „Rusia Unită” care-l susține pe Vladimir Putin, a declarat la Moscova că Rusia nu și-a atins obiectivele în timpul războiului împotriva Ucrainei, conform Ukrainskaia Pravda. „Care au fost scopurile noastre, declarate oficial la începutul operațiunii militare? Vă amintiți cu toții: denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, care au suferit în tot acest timp. La care din aceste elemente am obținut rezultate până în prezent? La niciunul. Mai mult, unele dintre ele au încetat să mai aibă vreo semnificație. De exemplu, „neutralitatea Ucrainei”. Ce rost are să mai facem această cerere? Niciuna. Ucraina nu va fi neutră dacă va continua să existe”, a spus deputatul rus. Zatulin a spus că ar fi fericit dacă Ucraina nu ar exista, dar dacă Federația Rusă vrea ca Ucraina să fie de partea ei, atunci nu poți spune tot timpul că Ucraina și ucrainenii nu există, scrie Ziare.com.

UPDATE Şeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, a anunţat că forţele cecene sunt pe deplin pregătite să se protejeze împotriva potenţialelor raiduri în regiunea Belgorod, posibil ca un mijloc de a-şi ţine trupele în afara luptei active în Ucraina, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului, scrie Mediafax.

UPDATE Un semnal major că puterea lui Vladimir Putin se clatină este reprezentat de revendicările teritoriale ale Belarusului, altădată prietenos cu Federația Rusă.Pe 5 iunie, Alexandru Lukașenko i-a amintit direct lui Putin că în perioada sovietică regiunea Kaliningrad a Federației Ruse moderne era sub controlul Belarusului, notează Ziare.com.

UPDATE Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie, notează Antena3.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 700 de milioane de dolari în perioada aprilie-mai a acestui an, a declarat agenția de informații militare a Kievului, GUR.Se știu puține lucruri despre proiectul misterios, dar GUR a declarat în noiembrie 2022 că este finanțat prin donații și este una dintre numeroasele operațiuni comune lansate de agenția de informații militare alături de fundația Come Back Alive, care sprijină forțele armate ale Ucrainei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Şi atacurile cu drone iraniene au marcat „cea mai intensă utilizare a acestui sistem de arme de către Rusia până în prezent”. „Rusia lansează probabil atât de multe drone în încercarea de a forța Ucraina să se apere cu rachete valoroase și avansate, notează Știripesurse.

UPDATE Ucraina este încă în război, dar se pregătește deja pentru alegeri pe timp de pace și se gândește la cum să se ocupe de „infiltrații” ruși.Oficiali ucraineni au sosit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta despre modul de organizare a primelor alegeri postbelice din țară, care vor fi urmărite îndeaproape de UE. Și în acest domeniu există și o mare teamă de interferență a Rusiei, notează Ziare.com. 

UPDATE Contraofensiva ucraineană a început și va dura până în luna septembrie, estimează experta în securitate europeană Iulia Joja. Ea susține că avioanele F-16 nu vor fi folosite la contraofensivă, ci vor ajuta la evitarea „ploii de rachete” trimise de ruși asupra obiectivelor militare și civile, notează Adevărul.

UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a pledat, luni, în Brazilia, pentru o poziţie comună împotriva invaziei militare ruse în Ucraina, informează site-ul Tagesschau.de, notează Mediafax.

UPDATE Grupuri de piloţi ucraineni au fost selectaţi pentru a se antrena în Marea Britanie, unde vor învăţa să piloteze avioane de vânătoare moderne, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal, potrivit CNN, citat de news.ro.

UPDATE Volodimir Zelenski, le-a mulţumit celor care luptă în direcţia Bahmut şi care ”ne-au dat vestea pe care o aşteptăm. ”Vedem cât de isteric percepe Rusia fiecare pas pe care îl facem acolo, fiecare poziţie pe care o luăm. Inamicul ştie că Ucraina va câştiga. Ei văd asta. Ei simt asta, graţie loviturilor voastre, soldaţi, şi în special în regiunea Doneţk”, a subliniat el, scrie news.ro.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă
Может лишиться должности? НОН нашел у главы ИП Хынчешт значительную разницу между доходами и расходами
Может лишиться должности? НОН нашел у главы ИП Хынчешт значительную разницу между доходами и расходами
Фантомный адрес и отсутствие активности: что известно о фирме из Бельц, которая обещает поставлять газ по 10 леев
Фантомный адрес и отсутствие активности: что известно о фирме из Бельц, которая обещает поставлять газ по 10 леев
Финляндия закрывает последний наземный пункт пропуска на границе с Россией
Финляндия закрывает последний наземный пункт пропуска на границе с Россией
Президент лишила гражданства лидера "Партии регионов" Молдовы. Он открыто поддержал войну РФ против Украины
Президент лишила гражданства лидера "Партии регионов" Молдовы. Он открыто поддержал войну РФ против Украины
"От этой оценки зависит восстановление доверия к институтам права". Санду встретилась с представителями комиссии по веттингу
"От этой оценки зависит восстановление доверия к институтам права". Санду встретилась с представителями комиссии по веттингу

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram