/VIDEO/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

07 февраля 2023, час 13:38

Cutremurul de magnitudine 7,7 care a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei a fost urmat de 243 de replici până marți dimineață, inclusiv unul de 5,4.

Cele 72 de ore critice pentru găsirea supraviețuitorilor cutremurelor din Turcia aproape că s-au scurs. Bilanţul morţilor din Turcia şi Siria a depăşit pragul de 8.000 şi creşte de la o oră la alta.

UPDATE Guvernul Germaniei a cerut, marţi, permiterea accesului umanitar în zonele din nord-vestul Siriei afectate de cutremurele majore produse luni în Turcia, îndemnând Rusia să exercite influenţă asupra Administraţiei Bashar Al-Assad, deşi unele zone sunt sub control insurgent.

UPDATE Uniunea Europeană a mobilizat peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă, pentru a-i ajuta pe agenții de intervenție de pe teren mobilizați în urma cutremurelor.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dispus trimiterea de ajutoare umanitare în Turcia, ţară lovită de cutremure devastatoare - potrivit unui decret prezidenţial.

UPDATE Poliţia turcă a anunţat marţi că a arestat patru persoane după mesaje "provocatoare" postate pe reţelele de socializare legate de seismul de luni, cu o magnitudine de 7,8, care a lovit sud-estul Turciei, potrivit AFP.

UPDATE 23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, ar putea fi afectate de seismele din Turcia şi Siria, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

UPDATE Două sute patruzeci şi trei de replici ale cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria au fost înregistrate în regiunea de frontieră turco-siriană până în prezent, potrivit datelor furnizate de AFAD, organismul public de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia, informează DPA.

UPDATE Nader Joukhadar, fost internațional sirian, a fost găsit mort în ruine alături de fiul lui, Taj, ca urmare a cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter produs luni dimineață, în Turcia, în provincia Gaziantep. Peste 5.000 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma seismului, scrie ziarul Libertatea.

UPDATE Ambasadorul turc la Sofia, Aylin Sekizkök, a declarat că Turcia se confruntă cu un dezastru fără precedent în istoria ţării. În ceea ce priveşte amploarea cutremurului – 350 de km este lungimea liniilor de falie, 30.000 de metri pătraţi este zona afectată, 13,5 milioane de persoane şi zece regiuni au fost afectate, potrivit Rador.

UPDATE În urma celor două seisme care au avut loc în data de 6 februarie în sud-estul Turciei, la granița cu Siria, Ministerul de Externe de la Chișinău prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara s-a autosesizat și a făcut demersuri pe lângă autoritățile locale cu privire la verificarea apartenenței la cetățenia țării noastre a victimelor cutremurului. Din verificările efectuate până la momentul actual, printre victime nu există cetățeni moldoveni răniți sau spitalizați în urma cutremurului.

UPDATE MAEIE de la Chișinău reiterează că linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă. Informații suplimentare: Adresa: Ceyhun Atuf Kansu Cad., no.106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia. Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice). Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activ în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate)).

UPDATE Potrivit ultimului bilanț oficial (care este foarte probabil să crească) erau declarate decedate peste 4.983 de persoane, dintre care 3.381 în Turcia, potrivit agenției de stat pentru gestionarea dezastrelor (Afad) și peste 1.600 în Siria, notează HotNews.

UPDATE După cutremurele devastatoare, Siria se confruntă cu probleme serioase, iar coordonatorul umanitar al ONU, El-Mostafa Benlamlih, a declarat, pentru CNN, că stocul de medicamente şi echipamente medicale este foarte redus. În plus, oamenii nu au acces la apă potabilă, fiind nevoie, pentru repararea rezervoarelor de apă, de instrumente speciale. Salvatorii din Siria spun că nu reuşesc să gestioneze singuri dezastrul şi le solicită echipelor internaţionale să le vină în ajutor.

UPDATE Un fotbalist se numără printre victimele cutremurului din Turcia și Siria. Goalkeeperul Ahmet Eyüp Türkaslan a fost găsit fără suflare sub dărâmături, după ce blocul în care locuia s-a prăbușit. El evolua din 2021 la Yeni Malatyaspor, după ce a mai jucat pentru Bugsasspor, Osmanlispor și Umraniyespor.

UPDATE Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmați după cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, a anunțat Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia. Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane. În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara, potrivit CNN, notează Spotmedia.

UPDATE Echipa de salvatori care a plecat spre Turcia, pentru a da o mână de ajutor la salvarea victimelor cutremurului devastator produs luni, 6 februarie, au traversat marți dimineață frontiera de stat. Cele 12 autospeciale, cei 55 de salvatori și doi câini de căutare au trecut hotarul în jurul orei 04.45 prin punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați.

UPDATE Autorităţile turce au suspendat competiţiile sportive interne "până la noi ordine”, a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului din Turcia, citat de AFP.

UPDATE Ambasada Turciei la București a transmis un mesaj de mulțumire României, pentru ajutorul dat în gestionarea situației catastrofei produse de cutremurele de luni.

UPDATE Mai mulți pacienți au fost lăsați să moară într-un spital guvernamental turc părăsit de personalul medical, informează Sky News, citat de 

UPDATE Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay. El arată că elicopterele nu au putut decola astăzi din cauza condiţiilor meteorologice. Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgenţă au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătăţii, potrivit CNN, notează Ziare.com.

UPDATE Salvatorii ruși vor zbura în Siria și Turcia după ce două cutremure uriașe au ucis aproximativ 3000 de persoane și au rănit alte cel puțin 15.000, a anunțat Kremlinul, citat de Reuters. Președintele rus Vladimir Putin a vorbit telefonic cu liderul sirian Bashar al-Assad și cu Tayyip Erdogan din Turcia și s-a oferit să trimită echipe rusești de salvare, potrivit Digi24.

UPDATE Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime, notează Adevărul.

UPDATE Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor, unul câte unul. Ambasadorul sirian a părut să respingă luni ideea redeschiderii granițelor. "Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirienii din interiorul Siriei”, transmite AFP, notează Digi24.

UPDATE Țipetele oamenilor încă prinşi sub dărâmături au umplut noaptea de marţi dimineaţă, iar rudele îşi plângeau apropiații, în timp ce bilanțul victimelor din Turcia şi din nord-vestul vecin al Siriei a crescut la peste 3.700 de morţi, transmite Reuters.

UPDATE Orașul Alep din Siria, distrus de război, se numără printre zonele care au fost lovite din plin de cutremurul mortal, care a devastat și părți din sudul Turciei. Peste 1.500 de persoane au decedat în nordul Siriei în urma cutremurului. Echipele de salvare au spus că multe clădiri sunt avariate sau distruse, și că oamenii sunt prinși sub dărâmături, potrivit Digi24.

UPDATE Au avut loc cel puţin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite, transmite CNN. Pe măsură ce timpul de la cutremurul iniţial se prelungeşte, frecvenţa şi magnitudinea replicilor tind să scadă. Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 – 6,0 sunt încă susceptibile de a se produce şi aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul iniţial. Acest lucru aduce o ameninţare continuă pentru echipele de salvare şi supravieţuitori. Replicile se întind pe o distanţă de peste 300 de kilometri de-a lungul zonei de falie care s-a rupt în sudul Turciei, orientată de la sud-vest la nord-est şi care se întinde de la graniţa cu Siria până în provincia Malatya, notează Spotmedia.

UPDATE Mikdat Kadioglu, un specialist în managementul dezastrelor, a declarat presei turce că regula generală spune că supraviețuitorii au o fereastră de salvare de 72 de ore, după care șansele de a mai fi găsiți în viață scad. Din cauza vremii severe, a completat el, “de această dată este posibil să aibă doar 24 de ore”.

UPDATE Autoritățile turce au confirmat până marți dimineața 2.921 de decese, la care se mai adaugă 1.444, în Siria. Replicile puternice continuă, la intervale de câteva ore, un cutremur de 5,5 Richter fiind înregistrat luni seara, și încă unul marți dimineața. Acestea îi pun în pericol pe salvatori și îngreunează operațiunile de salvare, în condițiile în care temperaturile au coborât sub zero grade, punând în pericol viața celor care au supraviețuit dar sunt prinși sub dărâmături. Numai din Istanbul au plecat 13 mii de salvatori spre zona afectată de cutremure din sud-estul Turciei, la care se adaugă echipe de salvare venite din mai multe țări, inclusiv din România.

UPDATE Autoritățile turce spun că numai în țara lor s-au prăbușit peste 5.600 de clădiri, sub care pot fi oameni îngropați. Purtătorul de cuvânt al ONU a declarat că 224 de clădiri din nord-vestul Siriei au fost distruse și cel puțin 325 au fost avariate. Organizația Mondială a Sănătății estimează acum riscul deceselor la 20 de mii, după ce ieri USGS, autoritatea seismologică americană, spusese că este posibil ca numărul deceselor să atingă 10 mii de oameni, notează Biziday.

/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram