Judecătoarea Andriaș, implicată în „Laundromat”, a obținut la CA anularea deciziei CSM prin care a fost dată afară din sistem

Foto: anticoruptie.md
07 марта 2023, час 12:12

Liliana Andriaș, unul din cei 16 judecători reținuți în toamna anului 2016 pentru pronunțarea unor decizii controversate în dosarul spălătoriei rusești, cunoscută drept „Laundromat”, prin care prin Republica Moldova au fost spălate 22 de miliarde de dolari din Federația Rusă, ar putea reveni în sistem. Fosta magistrată la Judecătoria Comercială de Circumscripţie a obținut la Curtea de Apel Chișinău anularea deciziei din 2014 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care a fost dată afară din sistemul justiției, din cauza unor probleme de integritate. 

Decizia privind anularea hotărârii CSM din 2014 a fost pronunțată luni, 6 martie de magistrații Curții de Apel Chișinău Anatolie Minciună, Ecaterina Palanciuc și Veronica Negru. 

„Se admite ca întemeiată acțiunea înaintată de Liliana Andriaș către Consiliul Superior al Magistraturii privind contestarea actului administrativ individual defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil, constatarea faptului și restabilirea în drepturi. Se anulează hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.8/1 din 14 ianuarie 2014 „Cu privire la soluționarea chestiunii legate de posturile de judecător ale Judecătoriei Comerciale de Circumscripție”, în partea ce se referă la respingerea cererii Lilianei Andriaș de a fi propusă repetat Președintelui Republicii Moldova pentru numire prin transfer la Judecătoria Chișinău și propunerea Președintelui Republicii Moldova cu privire la eliberarea sa din funcția de judecător în baza art.21 din Legea privind organizarea judecătorească și art.26 alin.(2) din Legea cu privire la statutul judecătorului”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău. 

Magistrații Curții de Apel Chișinău au mai constatat încălcarea drepturilor Lilianei Andriaș și a obligat CSM să emită actul administrativ individual cu privire la restabilirea ex-judecătoarei în funcția deținută până la adoptarea hotărârii din 14 ianuarie 2014. 

Se obligă Consiliul Superior al Magistraturii să emită hotărârea prin care să admită cererea repetată a judecătorului Liliana Andriaș de transfer şi să propună repetat Preşedintelui Republicii Moldova candidatura judecătorului Liliana Andriaș pentru numirea, prin transfer a judecătorului Judecătoriei Comerciale de Circumscripție în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău”, se mai arată în decizie. 

Hotărârea Curții de Apel Chișinău este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiției în termen de 30 de zile. 

În octombrie 2020, judecătorii reținuți în toamna anului 2016, pentru complicitate la spălare de bani în dosarul Laundromat, au fost scoși de sub urmărire penală. Ulterior, cinci dintre ei au fost repuși în funcții. Fostul magistrat de la Judecătoria Râșcani, Chișinău, Igor Vornicescu, a fost primul inculpat în dosarul Laundromat care și-a primit sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală.

Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
Бельгия расследует использование Киевом европейского оружия на территории России
Бельгия расследует использование Киевом европейского оружия на территории России

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram