/ВИДЕО/ Ar trebui minoritățile naționale să învețe limba română? Reniță: „Trebuie să respecte statul și limba s-o vorbească corect”

08 марта 2023, час 00:25

Minoritățile naționale ar trebui să vorbească limba română în societate, consideră ex-deputatul Iurie Reniță, potrivit căruia, astfel, ar arăta respect față de țara în care trăiesc. De cealaltă parte, fostul deputat Nicolae Pascaru crede că limba e o „temă foarte intimă” pentru fiecare cetățean și deși limba română e „aceeași ca moldoveneasca”, ar trebuie „să păstrăm rădăcina moldovenească”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 martie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„După mine, sunt două subiecte vizavi de studierea limbii române, unul este interesul personal și al doilea - social. Când e cazul de cel personal, n-a existat și cred că nici nu va exista pentru un cetățean al Republicii Moldova și oricare care se află pe teritoriul țării, să vorbească acasă, în cadrul familiei, limba pe care el o consideră. Să vorbească și engleza, japoneza, mandarina.

În momentul în care tu intri în relație cu cetățenii și cu statul, te angajezi într-un alt mecanism. Eu dacă aș merge în Federația Rusă, în mod firesc, m-aș adresa în limba rusă. Asta înseamnă respect de țara, statul, în care locuiești și trăiești. Dacă merge un cetățean din Republica Moldova, de etnie rusă, în SUA sau China, ce întreabă? Do you speak russian? (Vorbiți rusa?). Când e vorba de alte țări, acolo trebuie să învețe limba. Aici, de ce? Asta a fost politica de sus și acum se revine la normalitate”, a menționat Iurie Reniță.

Deputatul PAS, Dorian Istratii, a subliniat că vor fi disponibile cursuri gratuite pentru toți cetățenii alolingvi. 

„În serviciul public, e obligatoriu de cunoscut limba română. Că nu doresc să vorbească, asta e altceva, dar în serviciul public, în baza concursului, trebuie să participe doar persoane care cunosc limba română”, a adăugat acesta.

Iar ex-deputatul Nicolae Pascaru a precizat că nu e „împotriva limbii române, dar trebuie să construim și să facem conștiința asta moldovenească”.

„Limba este o temă foarte intimă pentru fiecare locuitor al Republicii Moldova. Pentru cineva, limba română este super aproape de ei. Sunt alții, pentru care limba moldovenească e aproape de ei. Nu este diferență, limba română și moldovenească este aceeași limbă. Noi respectăm românii. 

Când vorbesc de limba moldovenească eu vorbesc cum a spus în 1989 Mircea Snegur. Denumirea țării Moldova are legătură cu moldovenismul nostru care e din istorie. Ștefan cel Mare, strămoșii noștri s-au luptat pentru Moldova. Noi avem rădăcina asta moldovenească pe care trebuie s-o păstrăm”, a spus Pascaru.

„Preocuparea noastră majoră este generația tânără a reprezentanților etniilor care sunt. Cei care 60-80 de ani, niciodată n-ai să mai forțezi și nu e cazul. Noi am fost și suntem în continuare suficient de toleranți și înțelegători cu ei, că asta a fost mentalitatea de a domina. Dar celor tineri, trebuie să le motivăm, să le explicăm că sunt cetățeni ai Moldovei și nu ai Rusiei și că trebuie să respecte statul și limba s-o vorbească corect”, a punctat Iurie Reniță.

TV8.md reamintește că pe 2 martie, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul potrivit căruia în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi substituite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a încins spiritele la ședința Parlamentului. Deputații BCS au venit cu postere și au blocat tribuna Legislativului în semn de protest. Mai mulți dintre ei s-au îmbrâncit.

Țîcu: Declarația Parlamentului contra războiului denotă „o detașare de sindromul iepurelui”: Ce spune despre limba română
Deputat PAS, după protestul BCS: „E ridicol că un adevăr istoric, faptul că în Moldova se vorbește româna, este pus la îndoială”
„Limba moldovenească” ar putea fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația țării: Proiectul, înregistrat în Parlament
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг
В Кишиневе с фасада здания Россотрудничества пропал российский флаг

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram