Sindicatele din Educație cer majorarea salariilor profesorilor cu cel puțin 20%. Dacă lefurile pedagogilor nu vor crește, peste câțiva ani, școlile vor rămâne fără profesori. Sistemul educațional se confruntă cu o lipsă acută de cadre, iar circa 30% dintre profesorii angajați sunt pensionari.
Membrii sindicatelor din Educație s-au întâlnit cu ministrul Dan Perciun pentru a discuta principalele probleme cu care se confruntă profesorii din țară. Cea mai serioasă este salariul foarte mic, din cauza căruia absolvenții specialităților pedagogice nu se grăbesc să se angajeze în școli. Iar mulți dintre cei care au ales să se facă profesori, după câțiva ani de activitate cu salariu mizer, aleg să renunțe la pedagogie, pentru munci mai bine plătite. Așa s-a ajuns ca, acum, aproape o treime dintre profesorii care ne învață copiii să fie pensionari.
„Învățământul o să rămână fără cadre, dacă ați înțeles ce am vorbit până acum... v-am prezentat date, dacă noi avem în 23 de școli, 123 de pensionari...”.
Profesorii cer lefuri decente, cu o majorare de cel puțin 20 la sută.
„Profesorul, cu salariul care este se descurcă foarte prost, de la salariu, la salariu. El mai are și alte necesități, pentru a apărea în fața elevilor într-o vestimentație cumsecade, să nu se facă de rușine.. uneori.. chiar elevii sunt îmbrăcați mai bine, decât profesorul”.
„Trebuie să fie luate decizii clare și concrete. Nu putem să atragem tânărul în instituția de învățământ, doar majorându-i bursa. El trebuie să știe, că atunci când va ieși la muncă, va avea un salariu decent, care să-i permită să se întrețină pe sine și să-și întrețină familia. Mi-a spus o tânără specialistă, care a fost profesoară de matematică, acum face unghii și spune că 40 de mii care se dau anual, ea le face în 2 luni”.
„De exemplu, la Sîngerei, din cei 48 de cadre didactice necesare, au venit doar 12”.
Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că, în prezent, cea mai reală soluție pentru criza de profesori în școli este recalificarea specialiștilor.
„Pe termen scurt, ceea ce putem face sunt recalificările, asta înseamnă instruirea profesorilor la o disciplină să predea și la o altă disciplină, pentru ca lucrurile să se întâmple calitativ. Ministerul va acoperi costurile pentru 1000 de recalificări, până la final de an, asta parțial va reduce din presiune și din deficit, pe termen mediu, evident trebuie să atragem mai mulți tineri specialiști”.
Cât ține de solicitarea principală, majorarea salariului, Dan Perciun spune că pedagogii vor primi lefuri mai mari. Doar că abia de anul viitor, la fel ca în cazul tuturor bugetarilor, și, deocamdată, nu se știe cu cât.
„Noi vorbim și despre învățământul superior și cel general. În 2024, în învățământul superior va fi focusul nostru în special, vom aloca resurse mari în această direcție, pentru ca să putem obține majorări semnificative, care vor depăși 20 la sută, în învățământul superior, în cel general vor fi majorări la nivelul inflației, cum am spus și anterior, nu avem încă o cifră exactă, pentru că așteptăm bugetul pentru anul 2024”.
În prezent, din cei peste 33 de mii de pedagogi din școlile din țară, circa 30 % sunt trecuți de vârsta de pensionare, iar sistemul educațional duce o lipsă de minimum 2000 de cadre didactice. Acum salariul unui profesor pornește de la 4000 de lei și ajunge până la 11 mii de lei.