Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: „Putin e un dezastru”

missing
09 июня 2023, час 23:10

Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Militarii ruşi spun şi ei că au fost luați cu asalt de inamici, dar au reușit să le respingă atacul. În Herson, zona afectată de detonarea barajului de la Kahovka se întinde pe 600 de kilometri pătrați, iar mulți dintre sinistrați nu pot fi evacuați pentru că Rusia continuă bombardamentele, notează Money.

Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolaripotrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației. O reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro, estimează directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, potrivit HotNews.

UPDATE Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 10,5% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a anunţat vineri Ministerul Economiei, transmite Reuters.

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a transmis pe Twitter un mesaj în care susține că România dă un „exemplu bun” privind modul cum trebuie să fie tratați diplomații ruși, după solicitarea făcută Ambasadei Rusiei de a-și retrage 40 de angajați.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin se află vineri la Soci, unde mai devreme s-a întâlnit cu omologul și aliatul său belarus Alexander Lukașenko, relatează Sky News. Într-un transcript al întâlnirii lor, Putin a declarat că Rusia va începe să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus începând cu 7 sau 8 iulie. „Deci totul este conform planului, totul este stabil”, a spus el.

UPDATE Manifest gălăgios la ambasada Rusiei din Chișinău. Câțiva activiști și cetățeni ucraineni stabiliți în Republica Moldova au protestat în legătură cu distrugerea barajului de la Kahovka care a provocat inundații de amploare și o catastrofă ecologică în sudul Ucrainei. Manifestanții au adus cu ei sticle cu apă pe care au turnat-o în fața ambasadei.

UPDATE Oficiali de la Kiev au informații potrivit cărora Rusia ar pregăti un atac pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Ucraina și a semăna neîncredere între NATO și Kiev, conform Ukrainskaia Pravda, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a predat Ungariei 11 prizonieri de război care fac parte din minoritatea maghiară din Ucraina, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen, care a adăugat că acest lucru a fost posibil la solicitarea Ungariei și prin intervenția Bisericii ortodoxe ruse.

UPDATE Ucraina a declarat vineri că epicentrul luptelor a rămas în estul țării, într-un moment în care confruntările din sud au reaprins speculațiile privind începutul contraofensivei majore pe care Kievul o anunța de luni de zile, potrivit AFP.

UPDATE ''Lupte grele'' erau în curs vineri dimineața devreme în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, a anunțat un responsabil al ocupației ruse, Vladimir Rogov, într-un moment în care Kievul se declară pregătit să lanseze o contraofensivă de amploare, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Opt persoane au murit pe teritoriul controlat de Rusia în Herson și peste 5.800 au fost evacuate din casele lor ca urmare a prăbușirii marți a uriașului baraj Kakhovka din sudul Ucrainei, a declarat vineri un oficial de rang înalt numit de Rusia, informează Reuters.

UPDATE Aproximativ 6.200 de bărbați din Ucraina, cu vârste între 18 și 60 de ani, au trecut ilegal granița spre România, de la începutul războiului, pentru a nu ajunge pe front. Potrivit unui bilanț neoficial al BBC, 90 dintre ei au murit în timpul acestor călătorii extrem de riscante: unii s-au înecat în Tisa, iar alții au murit de frig în munți. Alți 20.000 au ajuns în mod legal în România, beneficiind de scutiri, notează Gândul.

UPDATE China și Rusia vor organiza din nou exerciții militare comune în acest an, au confirmat vineri, în cadrul unei întâlniri virtuale, generali de rang înalt din fiecare parte, potrivit Ministerului Apărării din China, relatează CNN.

UPDATE Reprezentanții elitei rusești – chiar și cei care susțin invazia rusă în Ucraina – și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul și consideră că un conflict „înghețat” este cea mai bună opțiune pentru Kremlin în prezent, scrie, citând șapte persoane familiare cu situația care au dorit să rămână anonime, agenția Bloomberg, preluată de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la informațiile privind un atac cu drone asupra orașului rus Voronej, relatează Sky News. El a declarat că Kremlinul consideră incidentul „un atac al Kievului asupra infrastructurii civile a Federației Ruse”. „Detaliile incidentului sunt în curs de clarificare, serviciile speciale lucrează”, a precizat el. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul incident, iar autoritățile ucrainene au negat, în general, orice rol în astfel de atacuri, notează G4media.

UPDATE O dronă a intrat într-un bloc de locuințe din centrul orașului Voronej, Rusia, situat la 180 de kilometri de granița cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite de cioburi de la ferestrele sparte. Presa rusă de stat relatează că drona a lovit clădirea, iar geamurile acesteia s-au spart și au rănit trei persoane aflate în interior. De asemenea, un perete a fost ars. Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a explicat faptul că persoanele au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital, notează Biziday.

UPDATE Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. „Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse”, a spus Prigojin, potrivit CNN. Pustietate în război nu există. Războiul nu suportă pustietate (…) După ce ne-am retras din Bahmut, armata rusă va pierde orașul ruinat în cel mult o lună și jumătate (…)”, a mai spus Prigojin. Potrivit șefului Wagner, plutoanele de execuție vor avea peste vreo 2-3 luni. „Vor fi pierderi uriașe, sunt absolut sigur. Ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți generalii”, este opinia lui Wagner, potrivit Cotidianul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ”grup de sabotaj” rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O zonă de 600 km2 a fost inundată după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin. Astfel, 32% din suprafaţa inundată se află în partea controlată de ucraineni, iar 68% în partea ocupată de militarii ruși.

UPDATE Chișinăul ar fi fost inundat complet, cu tot cu suburbiile sale, dacă s-ar fi aflat lângă barajul distrus din Herson. Cel puțin așa arată un infografic, realizat de presa din Ucraina pentru a explica dimensiunea dezastrului. Apa revărsată din lacul de acumulare ar fi fost destulă pentru a acoperi total suprafața altor capitale europene ca: Budapesta, Varșovia, Bratislava sau Minsk. 

UPDATE Forțele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a crea breșe în liniile rusești în estul țării în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.

UPDATE Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP, anunță Agerpres.

UPDATE Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

UPDATE „Influența administrațiilor ruse asupra teritoriului ocupat temporar al Ucrainei scade rapid din cauza incapacității lor de a menține un nivel acceptabil de trai al populației locale. În special, într-o serie de așezări ocupate temporar din regiunile Zaporizhia și Herson, locuitorii locali ignoră în mod demonstrativ ordinele administrațiilor de ocupație și își exprimă neîncrederea în propaganda rusă”, a explicat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

UPDATE Potrivit OMS, niciun caz de holeră nu s-a înregistrat în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Însă, ”eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc”, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, Zakaria, relatează AFP preluat de News.ro. ”Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a avertizat reprezentantul OMS, notează Realitatea.

UPDATE Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF), potrivit Digi24.

UPDATE Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

UPDATE „Trei zile de 'contraofensivă'. Ceea ce vedem coincide total cu informațiile pe care le-am primit de la președintele Rusiei. Aproximativ 40 de tancuri ucrainene au fost distruse. A apăra este mai ușor decât a ataca, știm asta. Alte 120-130 de vehicule de luptă de infanterie ale Ucrainei au fost distruse în trei zile. Și cel mai rău lucru este că au murit peste 2.100 de ucraineni. 2.100! Iar Ucraina estimează pierderile la ceva mai mult de 70 de soldați. Iată rezultatul acestei încercări de 'contraofensivă'!”, a declarat liderul belarus. Alexandr Lukașenko a catalogat contraofensiva ucraineană ca fiind a fost o mare dezinformare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii, scrie Mediafax.

UPDATE Negociatorul șef pentru Bugetul Uniunii Europene, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat că a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute, potrivit Știripesurse.

UPDATE Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR, scrie G4media.

UPDATE Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

UPDATE Forțele ruse, care ocupă poziții bine fortificate, au reușit să provoace daune grave echipamentelor ucrainene care înaintau. Potrivit CNN, o astfel de dezvoltare a evenimentelor a avut loc, în special, lângă Bahmut. Printre echipamentele distruse se numără vehiculele blindate americane MRAP. Oficialii administrației americane susțin însă că pierderile nu vor afecta planurile mai ample de contraofensivă ucraineană, notează Adevărul.

UPDATE Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial, scrie Ziare.com.

UPDATE În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

UPDATE Procuratura moscovită va verifica compania Mars pentru „finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei”. De asemenea, vor stabili fiabilitatea veniturilor primite și respectarea regimului deducerilor fiscale și a taxelor plătite trezoreriei ruse, notează Adevărul.

UPDATE Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, citat de Agerpres.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați „Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt. Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate. "Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășeminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "inmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenski. Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahov a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor

Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.

Президентские выборы в США: Трамп одержал победу - Карта
Президентские выборы в США: Трамп одержал победу - Карта
/ВИДЕО/ Премьер-министр Молдовы анонсировал перестановки в правительстве
/ВИДЕО/ Премьер-министр Молдовы анонсировал перестановки в правительстве
/ВИДЕО/ В день президентских выборов неизвестный поджег полицейский автомобиль. Его задержали через два дня
/ВИДЕО/ В день президентских выборов неизвестный поджег полицейский автомобиль. Его задержали через два дня
В Молдове создадут путем слияния Агентство по цифровизации в сфере правосудия и судебного управления
В Молдове создадут путем слияния Агентство по цифровизации в сфере правосудия и судебного управления
/ВИДЕО/ К чему приведет избрание Трампа? Эксперты полагают, что США будут менее заинтересованы в Молдове
/ВИДЕО/ К чему приведет избрание Трампа? Эксперты полагают, что США будут менее заинтересованы в Молдове

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
1,8 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană în proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova. Noul pachet de asistență financiară a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. /Trei persoane au fost reținute, după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor. /Ultimii moldoveni din Liban, care au solicitat să fie evacuați în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău. În total, 38 de cetățeni moldoveni au fost aduși acasă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comandant nou la Armata Națională. Guvernul îi solicită președintei Maia Sandu numirea colonelului Vitalie Micov în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale. /Bașcana Gagauziei, Evghenia Guțul, dar și alți lideri găgăuzi, au fost incluși în lista de sancțiuni a Uniunii Europene. /Un nou caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat în Republica Moldova. Este al patrulea din acest an. Femeia a revenit recent din Italia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un curier de-a fugarului penal Ilan Șor a fost prins de oamenii legii. Polițiștii au găsit în mașina acestuia peste 36 de mii de euro și mai multe cutii cu pliante electorale ale blocului „Victoria”. / Comisia Electorală Centrală a distrus 26 de mii de buletine de vot, care urmau să fie expediate în Rusia. A fost redus și numărul de secții de votare, care urmau să fie deschise în Federația Rusă. / Un procuror și un șef de post vamal, soț și soție, cercetați în stare de libertate. Cei doi sunt vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită.

Санду побеждает на выборах президента Молдовы. Обработаны все протоколы (Обновлено)
Санду побеждает на выборах президента Молдовы. Обработаны все протоколы (Обновлено)
Президентские выборы в США: Трамп одержал победу - Карта
Президентские выборы в США: Трамп одержал победу - Карта

Второй тур президентских выборов: в диаспоре и в Кишиневе фиксируется рекордная явка
Второй тур президентских выборов: в диаспоре и в Кишиневе фиксируется рекордная явка
/ВИДЕО/ В Молдове с 4 ноября открывается регистрация на compensatii.gov.md на отопительный сезон 2024-2025
/ВИДЕО/ В Молдове с 4 ноября открывается регистрация на compensatii.gov.md на отопительный сезон 2024-2025
/ВИДЕО/ Мост между Рыбницей и Резиной так и не открыли. Его проверяют саперы
/ВИДЕО/ Мост между Рыбницей и Резиной так и не открыли. Его проверяют саперы

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.