Noi bucăți din dronele rușilor pe teritoriul României? Klaus Iohannis l-a sunat pe șeful NATO, Jens Stoltenberg

09 сентября 2023, час 22:52

Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, la aproximativ 2.5 kilometri sud-est de localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aceasta este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”. 

Șeful statului a adăugat că a vorbit cu secretarul general al NATO și l-a informat despre aceste bucăți de drone găsite. Jens Stoltenberg a declarat ulterior discuției cu Klaus Iohannis că nu există indicii ale unui atac intenționat asupra NATO, scrie Digi24.

Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. 

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Klaus Iohannis susține că este pusă în pericol siguranța românilor din zonă. Președintele României a declarat că găsirea de noi fragmente de dronă indică încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian al României, având riscuri reale la adresa securității românilor care locuiesc în zonă. Șeful statului a condamnat incidentul. 

„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis a vorbit cu Jens Stoltenberg, pe care l-a informat cu privire la bucățile de drone care au fost identificate de armată. 

„În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră. Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie”, a conchis șeful statului. 

Jens Stoltenberg a scris pe Twitter, în urma discuției cu președintele Klaus Iohannis, că „nu există indicii ale unei intenții de a ataca NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare. Salut decizia SUA de a trimite mai multe avioane F-16 pentru poliția aeriană a NATO. Suntem solidari cu România”.

Totodată, premierul român Marcel Ciolacu a salutat, sâmbătă, solidaritatea aliaţilor din NATO, după ce au fost descoperite noi fragmente de dronă pe teritoriul României. 

„Salut solidaritatea aliaţilor noştri din NATO în urma evenimentelor recente de-a lungul frontierei româno-ucrainene. Monitorizăm cu cea mai mare atenţie evoluţia şi acţionăm pentru creşterea securităţii aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă colaborare cu aliaţii noştri”, a scris prim-ministrul pe Twitter. 

Tudor Cernegă, primarul din Ceatalchioi, susține că a trimis numeroase sesizări cu privire la bucăți de drone rusești care cad în România. 

„Am avut unele informații, care au fost transmise după procedura stabilită cu domnul prefect. Informațiile au ajuns la cei de la armată. Armata a făcut verificări și s-a găsit acel segment de dronă. Mă bucur că s-a dat crezare informațiilor de la localnici”, a transmis edilul comunei tulcene. 

În ceea ce privește starea localnicilor din Ceatalchioi, primarul a spus că „oamenii știau de mai mult timp că e posibil să cadă drone, că au căzut, că au vâjâit deasupra locuințelor, fapt ignorat nejustificat de anumite autorități. Acum, prezența armatei este ceva în plus pentru siguranța oamenilor și faptul că se vor lămuri și dumnealor”, a mai spus acesta. 

Primarul susține că a mai atras atenția autorităților cu privire la pericolul proiectilelor care pot cădea pe teritoriul României, dar i s-a spus că poate băga țara în război.

„Chiar Șeful Statului Major a spus că în timp ce căutau drone una a căzut în Dunăre. Dacă spunea un localnic, nu credea nimeni. Au văzut soldații, care executau misiuni cu șalupa. Am făcut niște declarații și mi s-a atras atenția că pot băga țara în război, secretomania între instituții nu duce la nimic bun”, a conchis Tudor Cernegă.

Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день
Перемирие в секторе Газа продлили на еще один день

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram