/VIDEO/ Cantemir: Primari socialiști, cu proiecte câștigate de la stat, împart ziare PAS. Cum explică aceștia?

missing
Foto simbol
09 сентября 2023, час 22:07

În timp ce majoritatea proiectelor din Satul European încă nu sunt finalizate, Guvernul s-a grăbit să anunțe, la sfârșit de aprilie, un nou program național - Satul European Expres. Cu finanțări mai modeste, de cel mult 450 de mii de lei, programul a fost lansat cu exact jumătate de an mai devreme de alegerile locale generale. Circa 80 la sută dintre primăriile din țară au depus dosarele, în speranța că vor primi finanțare pentru infrastructura din localitate.

Însă, din cele 680 de dosare, au primit undă verde doar 399. Ne-am propus să aflăm cine sunt primarii care au obținut proiectele și ce partide reprezintă. După ce am studiat listele cu primăriile câștigătoare, am apelat la rapoartele Comisiei Electorale Centrale ca să vedem ce culoare politică au primarii din acele localități. În felul acesta, am ajuns la concluzia că 141 de primari reprezintă Blocul ACUM. Asta pentru că, la ultimele alegeri locale, care au avut loc în 2019, PAS și Platforma DA au mers împreună la alegeri. În raionul Cantemir, am descoperit o situație de-a dreptul inedită. Din cele 13 proiecte câștigate, 9 sunt primari PAS, unul de la Platforma DA, iar alți trei sunt socialiști. Încă sunt socialiști. În august, toți trei împărțeau ziare pentru PAS. 

Prin programul național „Satul European Expres”, în comuna Antonești, raionul Cantemir, urmează să fie amenajat un scuar prin care să fie facilitat accesul spre casa de cultură și sediul primăriei. 

„Satul European Expres da, vrem să facem accesul către casa de cultură și primărie, să pavăm. Am scris proiectul, l-am depus la „Satul European Expres” și am încheiat contractul deja. Urmează să facem licitație și să pornim lucrul”, ne-a spus primarul comunei Antonești, raionul Cantemir, Ion Isac.

Primarul a câștigat alegerile locale având susținerea politică a Partidului Socialiștilor.

De altfel, el este unul dintre cei trei primari PSRM, din raionul Cantemir, care au reușit să obțină granturi prin programul „Satul European Expres”. Acum, spune primarul, nu mai este sigur că va rămâne fidel socialiștilor. Deși vrea să candideze repetat, cel mai probabil va reprezenta alt partid. Care anume, nu a vrut să ne spună.

„- Am venit în alegeri din partea unui partid, dar... - Ați renunțat, sau cum? - Nu am renunțat, am mers cu partidul până la urmă, acum cred că voi merge cu alt partid. - Deci vreți să candidați în continuare? - Da, vreau să candidez a doua oară. - Există primari care spun că, dacă nu fac parte din partidul de guvernare nu reușesc să câștige astfel de proiecte, ați auzit asta? - Am auzit, dar nu cred acest lucru, nu cred că este așa ceva. Am scris, am fost acceptați, chiar dacă nu am venit de la partidul care este la guvernare”. 

Chiar dacă a refuzat să ne zică partidul din partea căruia și-ar dori să candideze, în luna august, Ioan Isac, încă primar socialist, a împărțit ziare despre activitatea partidul de guvernământ - PAS. 

În fotografiile plasate de organizația teritorială PAS Cantemir, l-am identificat și pe un alt primar de la PSRM din acest raion. Este vorba de Romeo Bolocan, primar în localitatea Gotești. Echipa noastră l-a filmat cu altă ocazie, într-un reportaj despre un izvor cu ape termale, ce-ar putea deveni o sursă de venit pentru localitate, dar care nu este exploatată la justa valoare 

Primarul, care atunci ni s-a prezentat ca fiind de la PSRM, acum împarte ziare despre PAS. De altfel, și el a câștigat un grant prin programul „Satul European Expres”. Vrea să amenajeze un teren multifuncțional de sport. Am încercat să-l abordăm, ca să aflăm despre planurile sale politice. Așa că am ajuns, într-o zi de august, mai exact în data de 15, la primărie. Deși nu se afla în concediu, am reușit să-l prindem doar la telefon. Ne-a spus că este în localitate și va veni să discute cu noi, după care însă a... dispărut. L-am tot așteptat circa două ore în localitate, în speranța că vom reuși să discutăm cu primarul, dar în zadar. 

„Acesta este stadionul pe care primăria din satul Gotești, raionul Cantemir, vrea să-l reabiliteze prin programul „Satul European Expres”. Am încercat să vorbim și cu primarul localității, dar după ce l-am așteptat o oră și jumătate vorbind cu el la telefon și spunându-ne că este în sat, am fost anunțați că domnul primar este la Cahul și nu poate să vorbească cu noi. Am aflat totuși că, acum se desfășoară licitație și urmează să se înceapă lucrările aici”.

La trei săptămâni distanță de la vizita noastră la Gotești, am revenit cu un apel telefonic la primarul Bolocan. Fără să cunoaștem motivele, ne-a ignorat și de această dată.

Confirmarea că cel puțin acești doi primari au trecut de la PSRM în rândurile PAS, a venit chiar de la președintele organizației PAS Cantemir. Petru Gandrabur ne-a răspuns întrebărilor la telefon, cu mențiunea că are probleme de sănătate și nu ne putem întâlni pentru o discuție în fața camere de filmat. 

„Nu i-a obligat nimeni și oamenii s-au hotărât. Au aderat, au mers, au discutat cu echipele locale și... - Dar de ce credeți că există acuzații din partea PSRM-ului că dumneavoastră i-ați impus... - Dar credeți că numai PSRM-ul acuză PAS-ul? Așa este o cultură joasă politică. Când au plecat toți la PD, nu i-a acuzat nimeni că pleacă. - Dar câți primari au trecut acum la PAS, din raion? - Eu sincer vă spun, nu cunosc acuma. Atunci aderase de la Antonești domnul primar, de la Gotești. Acuma eu nu știu care e situația, dacă ei au rămas pe poziția asta. 

- Cum privește PAS-ul faptul că, acești primari au împărtășit până acum ideile socialiștilor, iar acum sunt primiți în partid? Nu aveți nici o problemă cu ideologia partidului, de exemplu? - Eu cel puțin cu o persoană când am discutat, atunci când a candidat pe lista socialiștilor i-am spus, ce cauți tu mă acolo, tu mereu ai fost de dreapta. Păi dacă nu m-au dorit ăștia, eu am vrut să fiu primar și m-am dus și eu la cei care m-au acceptat. Iacă așa a fost. Dar dacă vă uitați în istoricul acestor candidați o să îi găsiți și la liberali, și la Frontul Popular, asta e o chestie care se face tam-tam acuma. Nu știu de ce noi căutăm pe naiba, toți o căutăm pe naiba, ca să ne dăm pe mâna lui Șor. Nu și ce dacă au trecut la PAS, ce nu e omenește, e omenește”.

Pentru a lămuri situația creată în jurul acestor acuzații și „migrări” a primarilor, am bătut și la ușa sediului PSRM din Cantemir. Aici, din păcate, nu am găsit nici măcar un anunț sau un număr de telefon.

„Hai să vedem dacă e cineva în sediul Partidului Socialiștilor din Cantemir. E închisă ușa, nu-s acasă. Nu au nici măcar un număr de telefon. Ori s-a dizolvat organizația, ori și-au mutat sediul. Nu e nimeni aici”.

Am făcut rost de un număr de telefon, de pe pagina de Facebook a socialiștilor din Cantemir, pagină care nu pare să fie activă de la ultimele alegeri prezidențiale.

„Mai încercăm odată. Acesta e numărul de telefon de pe pagina de Facebook a PSRM Cantemir. Sediul e închis, numărul de telefon e închis, nu avem noroc să dăm de ei astăzi”.

Pe de altă parte, președintele asociației primarilor CALM din raionul Cantemir, Ion Bîzu, care a fost susținut de democrați la ultimele alegeri locale, susține că selectarea dosarelor s-ar fi făcut pe criterii politice. 

Și ultimul primar de la PSRM din raionul Cantemir care la fel a câștigat un grant prin Satul European Expres este Serghei Ababi, din satul Enichioi. Cu banii de la stat ar urma să fie schimbate plăcile de pe acoperișul căminului cultural din localitate. Licitația a fost deja desfășurată și câștigată de un agent economic care, de altfel, a oferit cea mai scumpă ofertă - aproape 368 de mii de lei.

Și el apare în fotografia de grup cu cei care au împărțit ziare pentru PAS. 

Alte nouă proiecte de granturi mici din raionul Cantemir au fost câștigate de primari PAS, iar unul de un primar al Platformei DA, în total raionul reușind să obțină 13 finanțări prin Satul European Expres. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Patru preoți și un candidat la prezidențiale. /„În numele Kremlinului”, astăzi la Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
Четверо подозреваемых по делу о коррупции в мэрии Оргеева помещены под арест на 30 суток
Четверо подозреваемых по делу о коррупции в мэрии Оргеева помещены под арест на 30 суток
/ВИДЕО/ В Молдове бюллетени для выборов и референдума доступны на шести языках
/ВИДЕО/ В Молдове бюллетени для выборов и референдума доступны на шести языках
/ВИДЕО/ В Кишиневе на Ботанике произошел пожар в подвале жилого дома
/ВИДЕО/ В Кишиневе на Ботанике произошел пожар в подвале жилого дома
/ВИДЕО/ 10 тысяч семей из Кишинева сэкономят на отоплении. Им установили индивидуальный обогрев
/ВИДЕО/ 10 тысяч семей из Кишинева сэкономят на отоплении. Им установили индивидуальный обогрев

/VIDEO/ Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?

missing
21 сентября 2024, час 22:33

În ediția de astăzi a editorialului Verde-n ochi cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. 

Principalul motiv este frica de pușcărie. În momentul în care R. Moldova va deveni membră a UE, marii corupți din R. Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă -  case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi. Și nu mă refer aici la un vis frumos, ci la date concrete, confirmate oficial!

Ca să nu vă plictisesc cu multe cifre, am să vă arăt doar o hartă a lumii. Țările colorate în nuanțe de roșu sunt cele mai corupte din lume, iar cel colorate în galben - sunt cele mai puțin afectate de corupție. 

Așa cum se vede din desen, statele cele mai reziliente în fața corupției se găsesc în Uniunea Europeană. Iar Rusia se confruntă cu probleme de corupție, care se agravează de la an la an. Hărțile de mai sus prezintă Indicelui mondial de Percepție a Corupției. Dar haideți să vorbim despre lucruri și mai concrete.

Președinți, premieri, miniștri și deputați corupți există peste tot. Marea diferența este că în UE aceștia ajung să facă pușcărie. Iar în Rusia ei guvernează de zeci de ani. 

În ultimii 10 ani, în Uniunea Europeană, au existat mai multe cazuri notabile de condamnare a demnitarilor înalți pentru corupție:

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat în 2013 la 4 ani de pușcărie;

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat în 2021 la 3 ani de închisoare  pentru corupție și trafic de influență;

Fost președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Dragnea (prietenul lui Vlad Plahotniuc), a făcut 2 ani de pușcărie pentru acte de corupție. La momentul condamnării, era cel mai influent politician și oligarh din România. 

Justiția din Uniunea Europeană a reușit, în ultimul deceniu, să trimită după gratii cel puțin 5 prim-miniștri corupți, iar alți cinci președinți de țară au fost sau mai sunt cercetați penal pentru acte de corupție. 

În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. 

Nu există niciun caz în care un fost prim-ministru sau fost președinte să fi fost condamnat pentru corupție. Asta chiar dacă Rusia clocotește de corupție înaltă. 

În Rusia, fac pușcărie nu corupții, ci cei care luptă împotriva corupției. Iar cei mai mari demascatori ai corupției au fost pur si simplu omorâți: 

Boris Nemțov, unul dintre principalii opozanți ai lui Putin și un aprig luptător împotriva corupției din Rusia, a fost împușcat cu aproape zece ani în urmă în plină stradă, chiar lângă zidurile Kremlinului;

Cu jumătate de an în urmă, un alt lider al opoziției și demascator al marelor fraude din Rusia, Alexei Navalii, a fost ucis în pușcărie. Fusese condamnat la 30 de ani de închisoare pentru că a avut curajul să vorbească despre averile impunătoare, adunate din fraudă, ale elitei politice rusești;

Jurnalista de investigații  Anna Politkovskaya, a fost împușcată în liftul blocului în care locuia pentru anchetele despre marea corupție din Rusia.

Cele mai mari fraude financiare din Moldova le avem „importate” tot din Rusia. În primul rând, mă refer la Spălătoria rusească. 22 de miliarde de dolari proveniți din Rusia au tranzitat sistemul bancar moldovenesc în drumul lor spre paradisuri fiscale. R. Moldova a ratat, în acest caz, să încaseze cel puțin 540 de milioane de dolari, taxe de stat.  

Furtul miliardului are de asemenea rădăcini rusești, în fraudă fiind implicate mai multe companii și bănci din Rusia. 

Aceste dosare cu prejudicii de miliarde de lei încă nu au finalitate, deși au trecut 10 ani de producerea lor. Justiția moldovenească încă nu a decis la ce sistem de luptă cu corupția să se racordeze: la cel rusesc - mărinimos cu corupții sau cel european - necruțător cu cei care fură din banii publici. 

Nicio țară din UE nu a vrut singură să se curățe de corupția înaltă. Statele UE care au excelat în lupta împotriva corupției, au făcut-o sub presiunea structurilor Uniunii Europene care au condiționat suportul cu progrese concrete în combaterea corupției mari. Cel mai ilustrativ pentru noi este cazul României. DNA a excelat nu grație voinței politice din Guvern și Parlament, ci în pofida obstacolelor puse de politicienii români. Aliatul DNA în acestă luptă a fost poporul și Comisia Europeană. 

Așadar, Vă spun verde-n ochi: e timpul să alegem ce fel de luptă cu corupția ne dorim în Moldova. După modelul european – cu marii corupți în pușcărie, sau după modelul rusesc – cu ei în fruntea statului. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ ЕС объявил о пакете финансовой помощи Молдове: €1,8 млрд кредитов и грантов
/ВИДЕО/ ЕС объявил о пакете финансовой помощи Молдове: €1,8 млрд кредитов и грантов
 Голосование на дому: с сегодняшнего дня открыт прием заявок на переносную урну
Голосование на дому: с сегодняшнего дня открыт прием заявок на переносную урну
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. При цитировании опубликованных на сайте материалов обязательно указание в первом абзаце гиперссылки на страницу tv8.md.