Fostul șef al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci, tot el ex-director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este de puțin timp vicedirector la „Flacăra Albastră”, o companie fiică a Moldovagaz, care prestează servicii de instruire pentru consumatorii de gaze. Informația a fost confirmată de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, în ediția de joi, 9 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Ceban a precizat că a cerut angajarea lui Copaci în această funcție, fiind încrezător că este un profesionist în domeniu.
„Eu vreau să vă spun un singur lucru: La moment, eu formez echipe cu care vreau să lucrez și dacă e vorba de capacitățile acestei persoane, am avut o experiență de activitate foarte bună cu domnul Copaci și eu îl consider ca persoană profesionistă”, a declarat șeful Moldovagaz.
Potrivit unor surse din cadrul Procuraturii Anticorupție, Tudor Copaci este unul din cele 8 persoane publice și cu funcții de demnitate publică, puse sub învinuire pentru comiterea infracțiunii de abuz pe unul din episoadele care vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. În perioada concesionării aeroportului, Tudor Copaci era director la Agenția Proprietății Publice (APP).
În lista celor 8 puși sub învinuire se numără fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, dar și fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr. Acțiunile acestora ar fi cauzat statului un prejudiciu material în mărime de 392.105.823 de lei.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a punctat că una din sarcinile lui Tudor Copaci este „să facă regulă” în jurul situației clădirii în care își are „Moldovagaz” noul sediu și care aparține SRL „Flacăra Albastră”.
Potrivit unei investigații realizate de jurnaliștii de la „Cutia Neagră PLUS”, imobilul este situat în centrul Capitalei, pe strada Al. Pușkin, iar construcția acestuia a costat peste 500 de milioane de lei.
Moldovagaz a cerut anual ANRE să includă cheltuielile pentru construcția sediului în tariful pentru gaz achitat de consumatori, însă Agenția a refuzat de fiecare dată.
Primind refuz de la ANRE, Moldovagaz a găsit o altă soluție pentru a-și recupera milioanele băgate în sediu. A decis să vândă clădirea companiei-fiice SRL Flacăra Albastră, care prestează servicii de instruire pentru consumatorii de gaze. Apoi a luat în chirie oficiile de la aceasta, plătind anual câte 1,2 milioane de euro. Cheltuielile pentru chirie au fost incluse parțial în tariful la gaz plătit de cetățeni.
Înainte de vânzare, Moldovagaz a contractat o companie specializată, care a evaluat imobilul la 562,6 milioane de lei din care 17,6 milioane de lei reprezintă valoarea terenului de 20 de ari. Curios este faptul că, în 2015, Moldovagaz a cumpărat pământul de la Primărie la preț normativ, cu mai puțin de jumătate de milion de lei. Conform datelor obținute de Cutia Neagră de la autoritățile locale, alți 4 ari de teren din fața clădirii, Moldovagaz i-a luat în arendă, pentru deservirea obiectivului și plătește în prezent Primăriei Chișinău câte 6.000 de lei pe an.
Pe 30 noiembrie 2018, Consiliul de Administrare al Moldovagaz a aprobat vânzarea imobilului, cu suprafața de peste 13 mii de metri pătrați către întreprinderea-fiică Flacăra Albastră, la prețul de 545 de milioane de lei, așa cum fusese estimată clădirea, fără teren.
Conform contractului, SRL Flacăra Albastră urmează să plătească banii timp de 35 de ani, în rate egale, câte 1,3 milioane de lei pe lună. Prin urmare, Moldovagaz încasează anual de la Flacăra Albastră câte 15,6 milioane de lei, echivalentul a 800 de mii de euro. În același timp, Moldovagaz îi plătește companiei Flacăra Albastră, pentru chirie, 1,2 milioane de euro. Însă această sumă nu este plata pentru locațiunea întregii clădiri, ci doar a 64%. Moldovagaz își închiriază oficiile pe care le-a construit la preț de piață - 12 euro pentru un metru pătrat.
Inspecția financiară realizată la Moldovagaz la începutul anului 2021 a stabilit că întreprinderea nici măcar nu utiliza tot spațiul închiriat de la Flacăra Albastră. Circa 1 800 de metri pătrați, adică 29% din spațiul pentru care plătea Moldovagaz, era liber. Pentru acest spațiu nefolosit, Moldovagaz achita anual 260 de mii de euro. Alți 995 de metri pătrați erau transmiși în sublocațiune altor întreprinderi din subordinea Moldovagaz. Citește continuarea investigației AICI.