Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front, transmite EFE. Pe măsură ce în spațiile de informare rusești online apar imagini și videoclipuri care pretind că arată echipamente ucrainene distruse, experții au avertizat că nu trebuie să tragă concluzii despre contraofensiva mai amplă, potrivit Sky News. În ultimele două zile, au avut loc operațiuni ucrainene „importante" în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, susține ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă. Forţele ucrainene de contraatac au înaintat în ultima zi cu până la 1.400 de metri în mai multe secţiuni ale liniei frontului în apropierea oraşului Bahmut, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei, transmite Reuters.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski, a raportat că în Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive, dar nu a spus în ce stadiu se află operaţiunea și afirmă că ocupanţii ruşi i-au abandonat complet pe oamenii din zonele ocupate şi inundate acum, în urma distrugerii barajului de la Kahovka. „Distrugerea sfidătoare a barajului Kahovka din 6 iunie, dacă a fost într-adevăr un sabotaj rusesc, după cum cred sursele militare occidentale, ar fi un indiciu clar că armata rusă simte deja presiunea”, scrie The Economist. Totodată, invadatorii ruşi permit evacuarea din zonele inundate din malul stâng ocupat al regiunii Herson doar persoanelor care au primit paşapoarte ruseşti, informează Statul Major al Ucrainei, scrie Mediafax. Premierul canadian, Justin Trudeau, a efectuat sâmbătă o vizită neanunțată în Ucraina. Liderul canadian a adus un omagiu soldaților ucraineni căzuți la datorie la un memorial din Kiev și a anunțat un nou ajutor.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge mai degrabă la utilizarea armelor nucleare decât să piardă teritoriul din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau peninsula anexată Crimeea, afirmă generalul american în retragere Kevin Ryan, un comentator obișnuit al războiului declanșat de Moscova în țara vecină și al altor evenimente globale, într-un interviu acordat serviciului georgian al Radio Europa Liberă.
UPDATE Rusia a declarat sâmbătă că va răspunde la decizia luată cu o zi înainte de Islanda de a-şi închide ambasada de la Moscova din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP.
UPDATE Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că plănuieşte să vorbească în curând la telefon cu preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru a-l îndemna să retragă trupele din Ucraina. Vorbind la o convenţie a bisericii protestante germane din Nürnberg, Scholz a spus că a vorbit cu Putin la telefon în trecut, scrie Mediafax.
UPDATE Potrivit celor mai mici estimări, Rusia ar fi pierdut 50.000 de oameni în invazia din Ucraina. Pierderile irecuperabile ale Moscovei, luând în considerare pe cei care au rămas invalizi din cauza rănilor sau a morții, s-ar putea ridica însă la cel puțin 225.000 de persoane, arată o estimare a BBC rus, citat de Europa Liberă, filiala rusă, scrie G4media.
UPDATE Guvernul Marii Britanii a anunţat, sâmbătă, asistenţă umanitară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 16 milioane de lire sterline (18,7 milioane de euro), în contextul inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kahovka.
UPDATE Agenția nucleară de energie a Ucrainei spune că a trecut cea mai mare centrală nucleară din Europa într-o stare de „oprire la rece”, ca măsură de precauție în contextul inundațiilor provocate de colapsul barajului Kahovka, scrie The Guardian.
UPDATE Geniștii armatei ruse au amplasat explozibili la o uzină chimică industrială din Crimeea, lângă ceea ce este descris ca fiind un rezervor de lac acid toxic, afirmă agențiile de presă ucrainene, citați de Newsweek.
UPDATE Între timp, rușii au lansat un atac cu dronă în regiune Odesa, 3 oameni fiind uciși iar 27 sunt răniți. ONU spune că, după inundațiile provocate de spargerea barajului Kahovka pe râul Nipru, criza umanitară din Ucraina este „mult mai gravă”, 700.000 de persoane având nevoie de ajutor esențial pentru supraviețuire. Forțele Moscovei au lansat și un atac cu rachete și drone asupra unui aeroport militar din regiunea Poltava, scrie Digi24.
UPDATE Analistul militar britanic Sean Bell subliniază în Sky News că întârzierea lui Zelenski în declanșarea operațiunii ar putea afecta eficacitatea ofensivei.
UPDATE Rusia vinde casa de vacanță a lui Zelenski care se afl în Crimeea ocupată de ruși. Oficialii ruși au anunțat recent că naționalizează casa de vacanță de la Marea Neagră a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a strânge bani pentru efortul de război, potrivit NewsWeek.
UPDATE Miliardarul George Soros consideră că Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, iar această victorie va fi ”un șoc pozitiv” în relațiile globale. Soros a scris aceasta într-o analiză pentru Project Syndicate, o publicație finanțată și de Fundația pentru o Societate Deschisă. Soros vorbește despre o „policriză” la nivel mondial, generată de ascensiunea inteligenței artificiale, de schimbările climatice și de războiul din Ucraina, scrie Cotidianul.
UPDATE Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a sosit la Kiev, unde admiră tancurile ruseşti distruse de apărarea ucraineană. Imaginile şi filmările realizate de AP News şi BBC îl arată pe prim-ministrul canadian plimbându-se în capitala ucraineană. Premierul Canadei a anunţat, de asemenea, o nouă finanţare de 500 de milioane de lire sterline în asistenţa militară pentru Ucraina, notează Mediafax.
UPDATE În săptămânile și lunile următoare, armata ucraineană are o oportunitate reală de a obține succes pe câmpul de luptă împotriva ocupanților ruși. Totuși, drumul spre victorie nu este ușor și, probabil, în orice scenariu, va trece prin Crimeea anexată de Rusia, scriu în The Washington Post John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina (2003-2006), și Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct la Afaceri Europene și fost membru al Consiliului de Securitate Națională sub președinții americani Bill Clinton și George Bush, potrivit Ziare.com. De fapt, Crimeea reprezintă punctul de maximă influență. Acesta este exact locul în care Ucraina trebuie să câștige succesul pe câmpul de luptă pentru a duce acest război la o încheiere cu succes ”, au subliniat experții.După cum se menționează în articol, Ucraina va lansa o contraofensivă acolo unde se așteaptă la cel mai mare rezultat, dar mulți observatori cred că Forțele Armate vor începe să avanseze în sud, încercând să taie „podul” terestru al agresorului dintre Donbas și Crimeea. Potrivit lui Herbst și Fried, o astfel de mișcare poate fi decisivă în caz de succes, deoarece poate diviza forțele ruse și poate pune Crimeea într-o poziție vulnerabilă.
UPDATE Autoritățile ruse permit doar evacuarea cetățenilor cu pașapoarte rusești din zonele inundate ale regiunii ocupate Herson, potrivit kyivindependent.com. Între timp, și echipele de salvare ucrainene încearcă să salveze persoanele prinse de inundațiile produse de ruperea unui important baraj pe fluviul Nipru, dar nu o pot face decât pe teritoriul controlat de Ucraina. De asemenea, minele luate de apă reprezintă un pericol uriaș atât pentru populația locală, cât și pentru salvatori, scrie B1.
UPDATE Cea mai recentă actualizare de informaţii de la Ministerul Apărării al Regatului Unit a transmis că în ultimele 48 de ore au avut loc operaţiuni „semnificative” ucrainene în mai multe sectoare din estul şi sudul Ucrainei. Forţele ucrainene „probabil au făcut progrese bune” şi „au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, „progresul ucrainean a fost mai lent”, notează Mediafax.
UPDATE Ministrul ucrainean pentru protecției mediului și resurse naturale, Ruslan Strileţ, a anunţat că, potrivit datelor înregistrate sâmbătă dimineaţă, rezervorul Kahovka, unde ruşii au distrus barajul hidrocentralei, a pierdut 62% din volumul său total de apă. Potrivit ministrului, este vorba despre 12,24 kilometri cubi de apă, notează Rador.
UPDATE Guvernatorul „marionetă” al regiunii Herson, Vladimir Saldo, ar fi fost grav rănit în urma unui bombardament de precizie asupra unui hotel numit în mod ironic „Pozitiv”, notează Mediafax.
UPDATE Mai multe persoane au fost ucise şi rănite în oraşul portuar ucrainean Odesa în urma unui atac rus cu drone care a avut loc în timpul nopţii, a anunţat armata ucraineană sâmbătă dimineaţa, informează DPA, citat de Agerpres. Rămăşiţe de la o dronă rusă de atac doborâtă de apărarea antiaeriană au lovit o clădire rezidenţială cu mai multe etaje şi au declanşat un incendiu, a scris comandamentul operaţional al armatei ucrainene pe Facebook. Trei civili au murit în incendiu şi alte 26 de persoane au fost rănite.
UPDATE Ţările occidentale încearcă să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină", iar autorităţile de la Chişinău le fac jocul, a declarat vineri, 9 iunie, ministrul adjunct de externe rus, Mihail Galuzin, la postul de televiziune de stat Rossia-24, potrivit presei de peste Prut, scrie Agerpres. Oficialii de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile oficialului de la Moscova. Anterior, autorităţile proeuropene de la Chişinău au acuzat în mod repetat în ultimul timp Rusia de încercări de a destabiliza situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului pe care Moscova l-a declanşat la 24 februarie împotriva Ucrainei vecine. Într-un recent interviu, Maia Sandu a subliniat că, în prezent, nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova din partea Rusiei – ale cărei trupe staţionează în Transnistria – datorită Ucrainei, care „ţine armata rusă departe” de frontiera moldoveană.
UPDATE Legiunea Libertatea Rusiei (FRL) și Corpul Voluntarilor din Rusia, două grupări paramilitare ruse care se declară anti-Kremlin, au lansat în ultima perioadă multiple incursiuni în regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, existând informații potrivit cărora cele două miliții au reușit chiar și să ia prizonieri mai mulți soldați ruși, relatează Sky News.
UPDATE Ministerul american al Apărării a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare, potrivit Reuters şi AFP, anunță Agerpres. Această tranşă cuprinde muniţie suplimentară pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon (RTX.N) HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment (AVAV.O) Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă, precizează Ministerul Apărării într-un comunicat.
UPDATE Din cauza sancțiunilor, miliardarii ruși își reorientează investițiile către piața rusă. Astfel, de la începutul anului 2022, miliardarii Vladimir Potanin, Andrei Guriev, Leonid Mihelson, Ghennadi Timcenko și Vaghit Alekperov au primit circa 10 miliarde de dolari plăți de la companiile lor și au fost nevoiți să-i investească în Federația Rusă, scrie Bloomberg, potrivit Ziare.com.
UPDATE Sfârșitul supremației dolarului american este aproape, pe măsură ce yuanul chinezesc crește, iar restul lumii vede pericolul încercării eșuate a Occidentului de a îngenunchea Rusia în fața Ucrainei, a declarat pentru Reuters unul dintre cei mai puternici bancheri ai Moscovei, potrivit HotNews.
UPDATE Doi oficiali americani au confirmat că ucrainenii au avut pierderi semnificative la prima încercare de crea o breșă în defensiva rusă. Bloggeri militari ruși au anunțat că în noaptea de 7 iunie, forțele ucrainene, echipate cu tehnică occidentală, au lansat un atac în vestul regiunii Zaporojie. Operațiunile din această vară nu vor semăna nici pe departe cu o defilare a ucrainenilor spre Melitopol și Mariupol. Experții militari susțin că singura posibilitate de a elibera teritoriul ucrainean ocupat de ruși este un avans pe linia Zaporojie – Melitopol, potrivit Spotmedia.
UPDATE Rusia va iniţia transferul de arme nucleare tactice în Belarus în iulie, după ce vor fi pregătite unităţile de stocare, a declarat vineri preşedintele rus, Vladimir Putin, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, scrie Mediafax.
UPDATE Casa Albă a anunţat că Rusia pare să-şi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării cu Iranul şi a primit sute de drone de atac unidirecţional pe care le foloseşte pentru a ataca Ucraina, relatează Reuters, citat de news.ro.
UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, se va întâlni luni, la Paris, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, şi cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, pentru discuţii despre asistenţa militară acordată Ucrainei şi despre eventualele garanţii de securitate, potrivit Mediafax.
UPDATE Pe măsură ce imaginile cu clădirile distruse de către militanții anti-Putin în orașul Shebeniko din Rusia, de la granița cu Ucraina și străzile goale, se răspândesc pe rețelele de socializare, experții avertizează că regimul de la Kremlin ar putea pierde autoritatea și controlul asupra unor regiuni din propria țară, scrie Ziare.com.
UPDATE „Distrugerea CHE Kakhovskaya va avea ca efect faptul că zonele agricole din sudul Ucrainei se pot transforma în deșert încă de anul viitor. Fără lacul de acumulare Kakhovskaya, nu numai fermierii și utilizatorii de apă vor avea de suferit, ci și sursele de băut și alimentarea cu apă a zonelor populate”, a subliniat ministerul Alimentației din Ucraina, potrivit Adevărul.
UPDATE După începerea invaziei declanșate de Putin în Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de război, însă au fost și țări care au făcut un joc dublu. Acum, ambasadorul SUA de la Budapesta avertizează că o țară NATO, Ungaria, continuă să-și aprofundeze ”conectivitatea” cu Rusia lui Putin, potrivit Ziare.com.
UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina nu și-a atins obiectivele inițiale, iar armata rusă a suferit numeroase eșecuri pe câmpul de luptă. Acum, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai puterii de la Moscova, șefa televiziunii RT, Margarita Simonian face presiuni asupra lui Putin pentru a ”îngheța” războiul, deoarece Ucraina este ”prea puternică”, potrivit Ziare.com.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a părut să confirme, în mesajul transmis vineri seara compatrioţilor, că aşteptata contraofensivă ucraineană este în desfăşurare şi a arătat că atenţia este concentrată pe aceste operaţiuni, dar şi pe rezolvarea problemelor cu care se confruntă regiunea Herson după spargerea barajului de la Nova Kahovka, scrie Money.